Algemeen

De Daniël


Algemeen
De Daniël ligt in een rustige straat met veel groen in de Nijmeegse wijk Heseveld. Dit bijzondere gebouw werd voorheen gebruikt als kerk. Nu is het een woonvorm voor jongeren en (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking. Het gebouw is zeer ruim van opzet. De Daniël is een unieke plek waar jonge bewoners begeleiding ontvangen die volledig is toegespitst op hun situatie. Op deze woonvorm is dag en nacht begeleiding aanwezig voor wie dit nodig heeft.

Ligging
De Daniël ligt op loopafstand van voorzieningen als een basisschool, sportpark en winkels. Een bushalte ligt op minder dan vijf minuten lopen. NS Station Nijmegen en het stadscentrum liggen op (korte) fietsafstand.

Indeling
Op de eerste verdieping bevindt zich woongroep Eigenwijs. Binnen de groep Eigenwijs wordt ondersteuning op maat geboden aan jong volwassenen met een licht tot matige verstandelijke beperking al dan niet met bijkomende problemen. Ondersteuning wordt geboden op alle facetten uit het leven zoals alledaagse vaardigheden zoals zelfverzorging, huishoudelijke taken maar ook meer complexe vaardigheden zoals sociale interactie en seksuele ontwikkeling. De begeleiding creëert een optimale leeromgeving om cliënten te prikkelen, ervaring op te laten doen en te laten leren zodat verdere ontwikkeling mogelijk wordt gemaakt. Cliënten wonen in ruime appartementen met een eigen woon- en slaapkamer, badkamer en een kleine keuken.

De grote binnentuin (belevingstuin) op de begane grond biedt een veilige (speel)plek voor de bewoners en deelnemers. In deze binnentuin vinden ook bijeenkomsten plaats en soms worden hier toneelstukjes opgevoerd. Er zijn ruimtes voor spel- en intelligentieonderzoek, fysiotherapie en gymnastiek en logopedie.

Voor jongeren met een begeleidingsintensieve vraag zijn speciale prikkelarme gemeenschappelijke (speel)ruimten ingericht.

Begeleiding en activiteiten

Deze kinderlocatie heeft veel specialistische kennis in huis en biedt onderzoek en behandeling middels logopedie, kinderfysiotherapie en ergotherapie via de eerstelijns- (en soms via de tweedelijns-)zorg. De betrokken therapeuten hebben o.a. kennis van autisme, eet-, drink- en slikproblematiek, Hanen-therapie, kinderbekkenfysiotherapie, hulpmiddelen en sensorische informatieverwerking en kunnen begeleiding bieden bij de aanvraag en de beoordeling van vervoersmiddelen. 

De begeleiding op De Daniël is net zo divers als haar bewoners. De zintuigen van deelnemers met een ernstige meervoudige beperking worden geprikkeld in de moderne snoezelruimte. Jongeren met autisme leren via een skelter-ritje met een begeleider op ‘aanraakafstand’ van een ander te zitten. De jongeren van woongroep Eigenwijs gaan huishoudelijke en communicatieve uitdagingen aan en leren bijvoorbeeld hoe je in een gesprek echt contact maakt met een ander. Dit zijn zomaar enkele voorbeelden van prikkelende, lerende en stimulerende oefeningen die dagelijks plaatsvinden op De Daniël.

Luchtballon
Luchtballon is een groep voor ernstig meervoudig beperkte kinderen. Deze kinderen hebben een intensieve verzorgingsvraag. Op de groep wordt activiteit en rust afgewisseld. Ieder kind volgt zijn eigen dagprogramma waarin communicatie, motoriek en zintuiglijke ontwikkeling centraal staan. Dagelijks staan de kinderen aan een statafel of lopen ze in een loopwagen. Bijna ieder kind heeft een zintuiglijk verhaal om zo te ervaren, herkenning te krijgen en alert te blijven. Luchtballon werkt met verschillende disciplines samen om zo de ontwikkeling van de kinderen te behouden en of te bevorderen (fysiotherapie, logopedie, ergotherapie).

Luchtballon@driestroom.nl
Tel: 024-3743225

Stijntje Buys
Het gebouw 'De Daniël' omvat zowel 'De Daniël wonen' en 'Stijntje Buys dagbesteding'. Dit zijn aparte locaties/teams maar wel onder één dak. Onderstaande groepen zijn onderdeel van Stijntje Buys. Een apart team dat wel in het gebouw 'De Daniël' is gesitueerd. 

Vlieger
Vlieger is een groep voor (ernstig) meervoudig beperkte kinderen. Zij zijn onderdeel van kinderdagcentrum Stijntje Buys. Deze kinderen hebben een intensieve zorgvraag. Op de groep wordt activiteit en rust afgewisseld. Ieder kind volgt zijn eigen dagprogramma waarin communicatie, motorische ontwikkeling en zintuiglijke stimulatie centraal staan. Dagelijks staan de kinderen aan een statafel of lopen ze in een loopwagen. Naast het werken aan de individuele doelen, bieden ze o.a. de volgende activiteiten aan; groepsmuziek, zintuiglijke verhalen, knutselen, koken, snoezelen en massage. In de aangrenzende tuin op de binnenplaats zijn leuke aangepaste geluid/speel & ervaar-toestellen. Het streven is om iedere dag met de kinderen naar buiten te gaan. Vlieger werkt met verschillende disciplines samen om zo de vaardigheden van de kinderen te behouden en of te bevorderen (fysiotherapie, logopedie, ergotherapie).

Vlieger@driestroom.nl
Tel: 06-52336974

Spetters
Spetters is een groep voor tieners/jongvolwassenen. Zij werken in twee groepsruimtes waardoor er een breed aanbod passend 
voor de jongeren geboden kan worden. Zij stimuleren hen o.a. door ze met elkaar in aanraking te laten komen. Hierdoor ontstaan fysiek en verbaal leuke acties en reacties van jongeren op elkaar. Daarnaast is Spetters gericht op contact en communicatie, bewegen en activeren. Zij bieden groeps- en 1 op 1 activiteiten, die gericht zijn op alertheid en stimulatie. Het dagprogramma heeft een rode draad van activiteiten met daarin een balans van activeren en rust. Er wordt nauw gekeken naar wat de jongere per dag nodig heeft. Verder werken ze samen met verschillende disciplines, hierdoor wordt er o.a. door de groepsleiding meegewerkt aan het behouden en/of bevorderen van ontwikkelingen.
 

Tel: 024-3743227

Adres

Danielsweg 42
6543 RJ Nijmegen
Telefoon: 024-3743220

 

X

Informatie over het coronavirus

Volg hier de actuele ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus.