Activiteitencentrum Kinderboerderij Wamel: veel meer dan de naam doet vermoeden

08 februari 2022

Activiteitencentrum Kinderboerderij Wamel, een bekende en geliefde plek in Wamel en omstreken. Elke werkdag werken hier zo’n twintig deelnemers met veel plezier. Allemaal op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Hun hoofdtaak: het verzorgen van de dieren. Daarnaast verrichten ze nog vele andere werkzaamheden. Activiteitencentrum Kinderboerderij Wamel is namelijk veel meer dan de naam doet vermoeden, zoals ook in deze video te zien is!    

IMG_45370Dieren verzorgen

Van het voeren van de kippen tot het schoonmaken van geitenhokken en het borstelen van de ezels. Deelnemer Maurice verzorgt al enkele jaren met veel liefde de dieren op de kinderboerderij. Hij vertelt hierover: Het schoonmaken van de konijnenhokken vind ik het leukste om te doen. We hebben een paar hele lieve konijnen die altijd naar me toekomen als ik aan het schoonmaken ben. Alleen is het kleine konijntje soms wel wat ondeugend, omdat hij dan over de rand naar de grote Vlaamse reus springt.” Ook de kippen kunnen dagelijks op een bezoek van Maurice rekenen. Maurice: “Naast het voeren van de kippen en het schoonmaken van hun hok, haal ik ook de eieren uit het hok. Soms zit er nog een kip op het ei, die moet ik er dan even aftillen om bij het ei te kunnen. De eieren verkopen we vervolgens op de boerderij. Bij de ingang staat een kar met deze verse eieren.” 

Samen aan de slag

IMG_45730Naast het verzorgen van de dieren verrichten de deelnemers vele andere werkzaamheden. Zo houden zij het gehele terrein schoon door blad weg te halen met een hark te bladharken, vegen en onkruid te wieden. Ook worden er producten gemaakt voor de verkoop, zoals aanmaakhout, kaarten en armbandjes. Afval opruimen in Wamel staat eveneens op het programma. Elke week trekken de deelnemers samen met de begeleiders de wijk in om afval op te ruimen. Lydia van der Valk, begeleider, vertelt: “Iedere ochtend overleggen we met de deelnemers wie wat gaat doen. Zo vindt de een het fijn om structuur te hebben en dezelfde werkzaamheden te doen, terwijl een ander juist van afwisseling houdt. Met elke deelnemer kijken we samen naar zijn of haar wensen, interesses en mogelijkheden, altijd met het oog op het alledaags geluk van de deelnemer. Vanuit dit startpunt in de ochtend gaan we samen aan de slag, waarbij naast werk ook ruimte is voor ontspanning en beleving. Rondom feestdagen zorgen we bijvoorbeeld altijd voor wat extra ontspanning en beleving door activiteiten te organiseren, zoals een gezamenlijke paaslunch of deelname aan de kerstmarkt van de kinderboerderij.

Industrieel werk

IMG_45820Recent is Activiteitencentrum Kinderboerderij Wamel ook gestart met industrieel werk, zoals productiewerk in opdracht van verschillende bedrijven, demonteer- en recyclewerk van oude apparaten, sorteerwerk, vernietigen van archief en het digitaliseren van beeldwerk, waaronder dia’s. Mark is een van de deelnemers die deze werkzaamheden graag doet en dan met name schroeven uit oude apparaten halen. Hij vertelt hierover: “Onder de overkapping haal ik schroeven uit oude apparaten, zodat de apparaten volledig gedemonteerd worden. Iemand anders sorteert de schroeven vervolgens, zodat ze daarna gerecycled kunnen worden.” Als Mark hier in de loop van de middag mee klaar is, loopt hij samen met Maurice het laatste rondje voeren langs de dieren. Ook wel afvoeren genoemd. Mark: “Om half drie loop ik samen met Maurice het laatste rondje langs de dieren om alle dieren te voorzien van eten. Ook kijken we of alle dieren voldoende water hebben voor de nacht en we zorgen dat de geitjes naar hun binnenhok gaan.”

Leren op locatie

Een andere ontwikkeling bij Activiteitencentrum Kinderboerderij Wamel is dat leerlingen van school De Kom uit Druten bij hen komen ‘leren op locatie’. Een ochtend per week draaien vier leerlingen samen met hun leraar mee in de werkzaamheden. Samen is afgesproken welke werkzaamheden de leerlingen doen en welke werkzaamheden de deelnemers. In hun leerproces leren de leerlingen niet alleen wat de werkzaamheden inhouden, maar ook ontwikkelen zij vaardigheden en onderzoeken ze of het werken op een kinderboerderij bij hen past.

Sfeer, rust en ruimte

Persoonlijk begeleider Monique van den Berg: De deelnemers die naar Activiteitencentrum Kinderboerderij Wamel komen, hebben allen een andere ondersteuningsvraag. Daarom vinden we maatwerk in begeleiding ontzettend belangrijk en passen hier onze ondersteuning op aan. Bij werkzaamheden stimuleren we onze deelnemers om dit zo zelfstandig mogelijk te doen en dagen ze uit om nieuwe dingen te leren. En als iets nog niet lukt, dan oefenen we dat samen. We denken altijd in mogelijkheden en hechten waarde aan een zo fijn mogelijke werkomgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Sfeer, rust en ruimte om jezelf te ontwikkelen zijn hierin kenmerkend voor Activiteitencentrum Kinderboerderij Wamel.”