Aradi zoekt Eurydice in de onderwereld

16 juli 2021
Weet jij hoe de onderwereld eruit ziet? Nee?! “Dan wordt het dus lastig zoeken naar deze zogenaamde onderwereld in de Griekse mythologie. Maar dat is dus precies wat Aradi in het toneelstuk van Orpheus en Eurydice doet. Eurydice wordt op haar bruiloft gebeten door een slang. Ze overlijdt en verdwijnt naar de onderwereld. Orpheus, onder andere gespeeld door Aradi, gaat naar haar op zoek”, vertelt Caro Wicher, theatermaker van Theater Klare Taal.  

Special Theater Eenakter Roadshow 
Begin juni zou het landelijke Eenakterfestival plaatsvinden, het slotstuk in de Special Theater Eenakter Roadshow. Vanwege het coronavirus is dit opgeschoven naar het najaar. Het theatergezelschap Theater Klare Taal, werkpost van Driestroom, is één van de kanshebbers om op te treden tijdens het landelijke Eenakterfestival. Ze spelen sowieso op één van de regionale dagen van het Eenakterfestival, op 21 september in schouwburg de Flint in Amersfoort. 

De Special Theater Eenakter Roadshow is een wedstrijd waarin kunst- en theatergezelschappen voor mensen met een beperking zichzelf kunnen profileren voor een breder publiek. De wedstrijd is uitgeschreven door Special Arts, een stichting die kunst- en theatergezelschappen voor mensen met een beperking een platform biedt.  Theater Klare Taal, Eenakter Road Show, Special Arts

Orpheus en Eurydice  
Theater Klare Taal heeft gekozen voor het toneelstuk van Orpheus en Eurydice. Een liefdesverhaal over halfgoden en de onderwereld. “Het verhaal klonk vanaf het begin goed. De opbouw van het verhaal is met de tijd nog meer geperfectioneerd. We krijgen samen steeds meer door en we zien dingen die we kunnen verbeteren”, vertelt Tim. Hij is één van de spelers.  

In het toneelstuk speelt hij verschillende rollen. Van Verteller, god van de dood en de onderwereld tot Bacchus, de god van wijn en plezier. “Hades is mijn favoriet!” Tim heeft zich helemaal verdiept in de Griekse mythologie. “Je hebt je eigen tekst geschreven hè Tim. Je hebt zelf uitgezocht wat je moet doen als je iemand naar het gezegde Rijk wil sturen”, zegt Caro tegen Tim. Caro: “Tim wist de woorden, ik de vorm. Hij weet er zo ontzettend veel van”. Tim vertelt ondertussen met glinsterende ogen verder over het toneelstuk: “Er lag een basistekst maar ik heb het zelf meer vorm gegeven. Door informatie op te zoeken op internet weet ik nu veel meer over de Griekse mythologie en het toneelstuk.” 

Aradi speelt verschillende soloscènes. Zo speelt hij Orpheus. “Ik speel al vanaf het begin bij Theater Klare Taal. Het is heel leuk om samen te spelen. Orpheus is een hele leuke rol. Ik mag Eurydice roepen en gaan zoeken als ze is ontsnapt voor de bruiloft.” Tim: “Aradi moest in het begin wel wat geholpen worden maar nu doet hij het hartstikke goed”. Caro beaamt dit: “De naam Eurydice is wel wat moeilijk voor Aradi maar hij wordt er steeds beter in”. Aradi speelt in het toneelstuk ook nog de broer van de bruidegom, hij maakt deel uit van de onderwereld en van het volk.  

Het landelijke Eenakterfestival is uitgesteld. Dit geeft het theatergezelschap nog meer tijd om hun toneelstuk te perfectioneren. “We zitten nu echt op de details. Vandaag hebben we voor het eerst het hele stuk op 1 dag gespeeld. Dat was inspannend maar het ging ook goed”, vertelt Caro. “Ja, het ging wel een beetje goed vandaag”, besluit Aradi.