Arbeidsvaardigheden opdoen bij Werkpost De Ploeg

14 april 2021

Wat is je droombaan? Dat is een belangrijke vraag die Wilma Smid, persoonlijk begeleider bij Werkpost De Ploeg en intern jobcoach, aan (nieuwe) assistent-medewerkers stelt. Bij Werkpost De Ploeg is namelijk veel mogelijk qua dagbesteding, werk en ontwikkeling. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld als schoonmaker of terreinbeheerder aan de slag te gaan, maar ook als fietsenmaker in de eigen fietswerkplaats van Werkpost De Ploeg. Daarnaast heeft Werkpost De Ploeg diverse samenwerkingen met bedrijven in en rondom de Tarweweg waar eveneens assistent-medewerkers van Werkpost De Ploeg arbeidsvaardigheden opdoenKortom, mogelijkheden genoeg!

Op maat

Werkpost De Ploeg is gevestigd in de keet op Tarweweg 1P in Nijmegen. Vanuit deze keet ondersteunt Wilma Smid samen met collega Marijke van den Oosterkamp de 14 assistent-medewerkers van Werkpost De Ploeg. Wilma: “We kijken altijd naar de wensen en interesses van de assistent-medewerker, om vervolgens op maat een passende werkplek te vinden. En als iemand nog niet weet wat hij of zij wil, dan gaan we proefdraaien. Als begeleiding zijn we altijd bereikbaar, zodat de assistent-medewerkers op ons kunnen terugvallen. Wel verwachten we dat zij hun werkzaamheden grotendeels zelfstandig kunnen uitvoeren.”

Driehoek 

KimberlySamenwerkingspartners van Werkpost De Ploeg zijn onder meer De Kledingbank Nijmegen, Cross Your Borders, veilingbedrijf Veiletsportschool RiverlandHealthcentre, Wijnakker bv, restaurant Stoom en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Kimberly (24 jaar) werkt vanuit Werkpost De Ploeg twee dagen per week bij het CWZ als assistent-horecamedewerker. Kimberly: “Ik voel me heel welkom bij het CWZ. Ze accepteren me hoe ik ben en hebben me direct in de groep opgenomen. Ik werk in de keuken en vind tot nu toe alle werkzaamheden leuk. Van het snijden van groenten tot aan het bakken van kipspiesjes. Ik moet wel opletten dat ik niet te veel hooi op mijn vork neem. Maar dat bespreek ik dan met Wilma en mijn werkbegeleider vanuit het CWZ.” Wilma: “Deze driehoek van samenwerking tussen de assistent-medewerker, Driestroom en de werkgever is heel belangrijk voor het borgen van een goede ondersteuning en helder contact met elkaar.”

Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen

Michael (49 jaar) is net na de start van Werkpost De Ploeg in 2016 begonnen bij Werkpost De Ploeg.  Michael “Als assistent-terreinbeheerder onderhoud ik samen met een collega het hele terrein. We schoffelen, prikken vuil, doen het tuinonderhoud en maken de parkeerplaatsen schoon. Ik krijg veel vrijheid en mag mijn eigen dag indelen. Natuurlijk als er spoed is en iets direct gedaan moet worden, dan doen we dat.” Door zijn werk als assistent-terreinbeheerder heeft Michael veel zelfvertrouwen opgebouwd en meer doorzettingsvermogen gekregen. Hij zit nu helemaal op zijn plek en wil hier graag blijven.  

De-Ploeg_1Een tweede thuis

Wie ook helemaal op haar plek zit bij Werkpost De Ploeg is Emma (50). Emma, die maar liefst zes verschillende talen spreekt, is gastvrouw en zorgt elke dag voor verse koffie en thee, dat de tafels schoon zijn, de boodschappen in huis zijn en de vloer gedweild is. Dit doet ze voor de werkpost en voor Wijnakker bv. Emma: “Elke keer als ik hier kom, heb ik zo’n fijn en blij gevoel van binnen. Ik voel me hier veilig, ben onder de mensen, de begeleiding wil altijd helpen, ik doe leuk werk en dat maakt mij gelukkig. Werkpost De Ploeg voelt ook wel als een tweede thuis voor mij.

Doorstromen

WilmaWilma: “Ik ben trots dat Werkpost De Ploeg ervoor zorgt dat mensen zin hebben in hun werk en zich trots en verantwoordelijk voelen voor hetgeen ze doen. Ze mogen hier zijn wie ze zijn, ze mogen fouten maken en ervan leren. Ze krijgen de mogelijkheid om hun arbeidsvaardigheden uit te breiden, maar ook om te oefenen met- en oplossingen te vinden voor sociale problematieken waar ze tegenaan lopen binnen het samenwerken. Ook als het even niet lekker loopt, is het belangrijk om de tijd te nemen voor elkaar en het contact met elkaar aan te gaan. Hoe mooi is het dan ook als een assistent-medewerker stappen zet in ontwikkeling en vanuit Werkpost De Ploeg doorstroomt naar zijn of haar droombaan. Dat betekent alledaags geluk voor mij!”