Assil en Kartini aan de slag bij Nijevelt

30 juli 2021
“Kom je zo voor het interview Kartini?”, vraagt Susan. “Ja, nog heel even de kopjes opruimen en dan kom ik”, reageert Kartini terwijl ze met de koffiekopjes in haar handen naar de keuken loopt om deze in de vaatwasser te zetten.  

Een band met de bewoners 
Mooie ontwikkelingen mogen gedeeld worden. Dit keer schuiven Assil en Kartini, samen met jobcoach Susan Beurskens, aan om te vertellen over hun werkzaamheden bij Driestroomlocatie Nijevelt in Nijmegen. Sinds kort is Nijevelt, naast een fijne woonlocatie voor ouderen met een beperking, ook een werkplek voor assistent-medewerkers Assil en Kartini geworden. Wat zij hier doen? Kortgezegd verminderen zij de werkdruk van hun collega’s die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van de bewoners. Kartini: “Vanmorgen heb ik spelletjes gedaan met een aantal bewoners, en heb ik hen geholpen met hun gymoefeningen. Wij vermaken de bewoners door bijvoorbeeld een praatje te maken, samen te puzzelen of een kopje koffie met hen te drinken, maar we zijn er ook voor het dekken en afruimen van de tafel of het zorgen voor de vaat.  We zijn erg breed inzetbaar. Gisteren heb ik bijvoorbeeld samen met Anneke, een van de bewoonsters, de koffieronde gedaan. Anneke wilde mij helpen en dat was erg gezellig. We kunnen veel aandacht geven aan de bewoners en een band met hen opbouwen, we zijn echt in contact met hen. Dat vind ik erg fijn. Ik ga ook met heel veel plezier naar mijn werk.” 

Diploma op zak 
Assil en Kartini hebben beide hun opleiding Assistent dienstverlening en zorg bij RijnIjssel afgerond. De lessen werden verzorgd door docenten van RijnIjssel en vanuit Driestroom waren er jobcoaches aanwezig voor extra ondersteuning. Kartini behaalde haar diploma in 2018 en heeft daarna bij Werkpost zorgcentrum Alde Steeg vooral schoonmaakwerkzaamheden verricht.  

In 2017 startte Assil bij dagbestedingslocatie De Industriegroep van Driestroom in Nijmegen, waar hij vooral inpakwerk verrichtte. Al snel bleek dat Assil meer in zijn mars had en ging steeds meer de begeleiding ondersteunen. In 2019 begon hij met zijn, inmiddels afgeronde, opleiding. “Ik ben ook nog lang niet uitgeleerd”, laat Assil weten. “Ik zou het liefst nog een stap verder gaan en mezelf nog hoger opleiden.” 

Contract bij Nijevelt 
Voor 24 uur hebben Assil en Kartini per 1 juli 2021 een contract gekregen bij Nijevelt. Onder begeleiding van jobcoaches Vera en Susan, hebben zij vanaf januari een aantal maanden gewerkt met indicatie en is er een mooi takenpakket ontstaan. Assil en Kartini kennen hun taken en werken erg zelfstandig, maar kunnen ook altijd hun collega’s om raad of hulp vragen. Susan: “Ik ben en blijf hun jobcoach en ondersteun bij allerlei zaken en in hun ontwikkeling. Als er nieuwe taken bij komen ben ik er om hen deze aan te leren. Ook als er bijvoorbeeld zaken zijn die bijsturing nodig hebben, dan pak ik dat met Assil en Kartini op.”  

Onmisbaar 
Assil: “Het mooiste vind ik als mij wordt gevraagd ‘Assil, kun je me even helpen?’ Als ik mensen van dienst kan zijn dan voel ik me heel nuttig en dat geeft me energie. Hier gebeurt dat dagelijks. Ik help bijvoorbeeld de bewoners met het eten en drinken, of met het overstappen op hun stoel. Maar ook de collega’s vragen ons om hulp.” Kartini en Assil wisselen elkaar af, zodat er altijd een van hen aanwezig is op de momenten dat zij nodig zijn. “Inmiddels is iedereen zo aan de ondersteuning van Assil en Kartini gewend dat ze niet meer zonder hen kunnen”, vertelt Susan.  

Vol lof 

Frank van de Ven, teamleider bij locatie Nijevelt: “Ik kan niet anders zeggen dan dat we erg blij zijn met Assil en Kartini. We hebben er eigenlijk twee collega’s bij die de werkdruk van de andere collega’s verminderen en er zo toch veel aandacht naar de bewoners gaat, zoals wij ook voor ogen hebben. We hebben dit uiteraard ook te danken aan de jobcoaching door Susan en oud-collega Vera. Zij hebben namelijk de begeleiding van Assil en Kartini op zich genomen, zodat dit niet bij ons kwam te liggen.” 

Frank: “Dankzij Kartini en Assil is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht en dat vinden we enorm waardevol. Ze hebben een goede klik met de bewoners en tijdens het laatste overleg met het team gaf iedereen unaniem aan dat ze heel erg blij zijn met de komst van Kartini en Assil.”