Creativiteit blijft altijd bestaan, ook tijdens corona

07 september 2020

Van elke dag naar je werk of dagbesteding naar hele dagen thuiszitten. Het coronavirus gooide voor velen hun programma helemaal om. Wat ga je hele dagen thuis doen? Wij hielpen ze een handje. Laat ons zien wat je thuis doet: knutsel, zing, maak een filmpje, wees creatief! De Blijf-thuiswedstrijd! En de winnaar is.... Linda!

‘Wees creatief’ is voor Linda wel weggelegd, op één groot wit vel papier is van alles te zien. Een televisiescherm met het logo van Netflix, een koptelefoon, een laptop, kraaltjes met naald en draad, een kat... Stuk voor stuk heel gedetailleerd getekend. Wat het voorstelt? ‘Wat ik allemaal tijdens de corona quarantaine heb gedaan. De koptelefoon staat voor muziek luisteren, de laptop voor het spelen van het spel minecraft, de kat is mijn eigen kat Azula, ik las heel veel boeken, vooral Engelstalig en om de week deed ik de boodschappen voor mijn pa’, vertelt de 32-jarige Linda trots. ‘Ik maak zelf heel veel sieraden, zie je dat sieraad met naald en draad linksboven op de tekening? Er missen precies evenveel kraaltjes als het aantal losse kraaltjes dat ik erbij heb getekend.’ Ja, zo detaillistisch gaat Linda te werk. Maar liefst 25 uur is ze bezig geweest, alles moet tot in de puntjes kloppen. 


Op internet zocht Linda naar plaatjes en afbeeldingen die vertelden wat ze zelf allemaal deed tijdens corona. Ze printte ze uit en trok ze over met Oost-Indische inkt en kleurde ze in met ecoline. ‘Dit vind ik een mooie combinatie vanwege de contrasten.’  

Linda heeft autisme en is hoogbegaafd. Collega’s van Driestroom begeleiden Linda in haar dagelijks leven. Het zijn de basale dingen van het leven waar Linda moeite mee heeft. ‘Ik vergeet de planten water te geven maar ik vergeet ook zelf te eten en te drinken’, geeft ze als voorbeeld. Tot een aantal jaar terug studeerde ze Medische Biologie aan de Radboud Universiteit, tot het niet meer ging. Nu is deze creatieve dame 4 halve dagen te vinden bij de UNIT, een atelier die mensen, die zijn vastgelopen in de samenleving en het onderwijs, verder helpt. Ze zit hier helemaal op haar plek.  

Helaas sloot ook de UNIT tijdens corona haar deuren. ‘Wat was dat raar. Ik miste mijn structuur, ritme. Ik was echt compleet de dagen kwijt. Geregeld heb ik mijzelf de vraag gesteld welke dag het was én wat ik vandaag moest doen. Ik wist het niet meer. Dankzij begeleiding vond ik mijzelf langzamerhand weer een beetje terug. Tijdens de uren dat ik normaal naar de UNIT zou gaan, ging ik thuis aan de slag. Ik ruimde iets op of ik zocht iets uit’, vertelt Linda.  

Inmiddels is de UNIT weer open en werkt Linda er weer aan mooie kunstwerken. Lino, schilderen, papier snijden, de 3D printer of de 3D laser? Het maakt voor Linda niets uit zolang ze er maar iets moois mee kan maken, haar creativiteit kwijt kan én zolang ze er maar veel over kan lezen en van kan leren.