Blinkende bussen dankzij Cleanteam Nijmegen

07 februari 2022
Al meer dan 10 jaar maakt Cleanteam Nijmegen de bussen van Breng schoon. De buitenkant wordt in de wasstraat schoongemaakt, maar de binnenkant wordt grondig onder handen genomen door de zeventien assistent-medewerkers van Cleanteam Nijmegen. De ramen, het kunststof, de chauffeurscabine, de vloer. Niets wordt overgeslagen! Elke werkdag verlaten zes schone bussen de werkplaats van het Cleanteam. Daarnaast doen de assistent-medewerkers aan schadeherstel, brengen gevonden voorwerpen terug naar het centraal station, gaan mee als OV-trainer in de bus en verrichten hand- en spandiensten voor Breng. Cleanteam Nijmegen is een samenwerking tussen Pluryn, Breng en Driestroom. 

IMG_4240_1Samenwerking 

Vanaf de start van het Cleanteam in 2010 werken Pluryn en Driestroom hier samen. De laatste jaren is deze samenwerking steeds hechter geworden. Miranda Ariëns, persoonlijk begeleider bij Cleanteam Nijmegen, vertelt: “We zijn echt één team en vullen elkaar goed aan. De assistent-medewerkers krijgen de begeleiding die ze nodig hebben en kunnen bij alle begeleiders terecht met hun vragen. Ook gaan we samen een pilot draaien waarbij de assistent-medewerkers opgeleid worden tot schoonmaker in de logistiek. Deze cursus heet ‘Schoonmaker Rollend Materieel’.” 

Cursus ‘Schoonmaker Rollend Materieel’ 

IMG_4318_1Alle assistent-medewerkers en begeleiders van het Cleanteam kunnen de praktijkcursus ‘Schoonmaker Rollend Materieel’ volgen. In deze cursus leren ze hoe je de binnenkant van voertuigen nog efficiënter schoon kunt maken, bijvoorbeeld welke schoonmaakmiddelen en doekjes je het beste kunt gebruiken. De cursus heeft niet alleen betrekking op bussen, maar op alle voertuigen met wielen. Dus ook vrachtwagens, auto’s en treinen. Het doel van de cursus is dan ook voor al deze voertuigen gelijk: een schone werkplek voor de chauffeur en een prettige omgeving voor de passagier. 

Nieuwe uitdaging 

IMG_4253_1Andy van Leeuwen, sinds 2015 werkzaam als assistent-medewerker bij het Cleanteam, is een van de eersten die de cursus gaat volgen. Samen met twee andere assistent-medewerkers en drie begeleiders starten ze deze maand. Andy vertelt: “Ik kijk er ontzettend naar uit om nieuwe dingen te leren en mezelf verder te ontwikkelen in het schoonmaken. Zo lukt het nu bijvoorbeeld niet altijd om alle vlekken van de ramen af te krijgen. Graag leer ik in de cursus hoe ik dit wel voor elkaar krijg, want het moet gewoon blinken!” Ook het aanleren van een juiste schoonmaakhouding is onderdeel van de cursus. Andy: “De cockpitvloer is lastig schoon te maken, omdat ik niet overal goed bij kan.  Om alles toch schoon te krijgen, neem ik vaak een verkeerde houding aan, waardoor ik weer last krijg van mijn rug. Wat meer tips en adviezen voor een juiste schoonmaakhouding, zodat het onderdeel goed schoon wordt en ik in de juiste houding werk, zijn zeker welkom.” 

Landelijk erkend diploma 

Iedereen volgt de cursus in zijn of haar eigen tempo en bij het succesvol afronden van de cursus volgt een landelijk erkend diploma. Met dit diploma kunnen de assistent-medewerkers hun geleerde vaardigheden in de praktijk brengen bij Cleanteam Nijmegen en eventuele vervolgcursussen volgen.