De Kansen: een kleinschalige en laagdrempelige ontmoetingsplek

15 juni 2021

In de wijk Het Arnhemse Broek, aan de Johan de Witlaan, vind je De Kansen. De Kansen is een kleinschalige en laagdrempelige ontmoetingsplek, die voor iedereen toegankelijk is. Ontmoeting, elkaar ondersteunen, kansen creëren en het bieden van een zinvolle dag staan hier centraal. Ook worden wijkbewoners en bewoners uit omliggende wijken gestimuleerd, gemotiveerd en ondersteund op het gebied van participatie. Cris te Lintelo, begeleider bij De Kansen vanuit Driekracht, is hier de drijvende kracht achter. Inmiddels is De Kansen uitgegroeid tot een waardevolle locatie midden in de wijk Het Arnhemse Broek

De afgelopen jaren hebben vele wijkbewoners en bewoners uit omliggende wijken een bezoek gebracht aan De Kansen. Graag delen we de verhalen van Teus (64) en Said (43).

“Ik voel me weer nuttig”

Teus komt al geruime tijd bij De Kansen. Na 24 jaar kwam er een einde aan zijn huwelijk en dat was een enorme klap voor hem. Door verdriet en stress ging hij lichamelijk achteruit, kreeg een hartinfarct en moest uiteindelijk aan zijn hart geopereerd worden. Tijdens zijn herstelperiode is hij bij De Kansen binnengelopen en niet meer weggegaan. Teus: “Ik kende Chris te Lintelo, projectleider van De Kansen, van de tijd dat we samen een parkeerproject (P7) draaiden in Arnhem, dus het was een vertrouwde omgeving voor mij. Chris kent mij goed en weet dat ik niet kan stilzitten. Chris heeft vaak te maken met allerlei hulpvragen van wijkbewoners. Hij vraagt mij dan ook vaak of ik buurtbewoners wil helpen. Zo heb ik bewoners helpen schilderen, vloeren leggen, montageklusjes gedaan en noemt het maar op. Mensen zijn achteraf heel dankbaar. Dit geeft mij een goed gevoel en ik voel me weer nuttig. Daarnaast heb ik veel mensen leren kennen bij De Kansen. Ik voelde mij na de scheiding enorm eenzaam. Bij De Kansen kan ik met andere wijkbewoners praten en lachen. Hierdoor kan ik er weer tegenaan.” 

“Heel fijn dat er zo’n plek is”

Said (43) komt sinds kort bij De Kansen. Said woont in Klarendal en doet zijn boodschappen vaak in de Johan de Wittlaan. Said: “Ik reed op een dag langs De Kansen en ben eens naar binnen gegaan om te kijken wat De Kansen precies was. Eenmaal binnen heb ik een kop thee gedronken en raakte al gauw aan de praat met andere bezoekers. Aangezien ik lichamelijk beperkt ben en in Klarendal niet zoiets te vinden is, ben ik vaker naar De Kansenfabriek gekomen. De sfeer is heel goed en ik kan Chris altijd om raad vragen. Ook neem ik soms buurtgenoten mee als zij vragen hebben over bijvoorbeeld het invullen van documenten. Er is altijd wel iemand aanwezig die advies kan geven en/of kan helpen. Heel fijn dat er zo’n plek is!”  

De Kansen werkt ook volop samen met andere organisaties in de wijk en zoekt continu naar verbinding. Zo werkt De Kansen samen met Stichting EcoVrede, Stichting Rijnstad, Buurtcentrum De Symfonie, Wijkagenten Het Arnhemse Broek en overige stichtingen in de wijk zoals Broek Omhoog en Yes & You.

Teus-en-Said
    Teus (l) en Said (r)