De kennisbank is van iedereen

09 juni 2022

Sinds eind 2021 heeft Driestroom een kennisbank voor medewerkers. Stagiaire Anniek van Dijk had daarin een belangrijke rol. Ze deed onderzoek naar hoe we dit project het beste konden aanpakken. En ze werkte mee aan de inhoud. Anniek vertelt hoe de kennisbank gemaakt is. En waarom onze zorg en ondersteuning er beter van worden.

“We willen medewerkers helpen om te werken volgens het Alledaags Gelukmodel. Dat is de manier waarop we werken. Maar nog niet iedereen gebruikt het Alledaags Gelukmodel. Daarom hebben we sinds oktober onze eigen kennisbank. Dat is een website voor medewerkers. We willen dat mensen de kennis binnen Driestroom makkelijker kunnen vinden.”

De juiste taal
“Op de kennisbank vinden medewerkers informatie die ze nodig hebben om hun werk te doen. Niet alleen tekst, maar bijvoorbeeld ook filmpjes. Want niet iedereen leert op dezelfde manier. Je kunt er ook praatplaten downloaden. En we linken naar scholingen en andere handige pagina’s.

De kennisbank is opgebouwd volgens het Alledaags Gelukmodel. Daar horen 4 onderwerpen bij: Lichaam en geest, Wonen en financiën, Betekenisvol leven en Relaties. Alle informatie is ingedeeld bij een van die onderwerpen. We gaan steeds uit van kansen en mogelijkheden. Nog best een uitdaging, want we zijn zo gewend om te denken in problemen! Soms was het best zoeken naar de 
juiste toon en taal. Het bleek bijvoorbeeld makkelijk om een pagina te schrijven over autisme. Maar ik wilde ook een pagina over talenten: wat zijn dat, en hoe kun je ze inzetten?”

Meedenken
“Een kennisbank heeft natuurlijk pas zin, als mensen ‘m gebruiken. Daarom betrokken we medewerkers vanaf dag 1 bij het maken van de kennisbank. Iedereen dacht mee: van persoonlijk begeleiders tot computer-medewerkers. Want we willen dat de kennisbank echt van iedereen is.

Onze moeilijkste keuze? We willen dat de informatie op de kennisbank past bij het Alledaags Gelukmodel. Maar de informatie moet ook passen bij wat medewerkers nú weten. Daar moesten we een middenweg in vinden. Nog steeds trouwens. Want de kennisbank is nog niet klaar.

De kennisbank heeft nu zo’n dertig bezoekers per dag. Een goed begin, maar dat mogen er natuurlijk nog veel meer worden. De eerste reacties zijn positief. ‘Dit gaat ons enorm helpen’, hoor ik terug. Soms zeggen collega’s in een teamoverleg: ‘Die informatie staat op de kennisbank.’ Mooi, denk ik dan!”

Vooruitblik
“Voor mij was het project persoonlijk ook heel leerzaam. Ik kreeg veel ruimte om ideeën in te brengen en voelde me serieus genomen. Dit werk heeft me zekerder gemaakt in mijn werk bij Driestroom. 
Ik ben trots op wat we al hebben bereikt. Maar er is ook nog genoeg te doen. Denk aan de vraag welke informatie precies waar hoort. Wat vind je op de kennisbank? En wat hoort in andere computer-systemen? Die indeling moet logisch zijn. Ook wil ik graag nóg meer informatie die past bij het Alledaags Gelukmodel. Dus heb jij veel kennis over een onderwerp dat nog niet op de kennisbank staat? Neem contact met me op via anniekvandijk@driestroom.nl!”

Ben je nieuwsgierig naar de kennisbank? Kijk dan deze video.

 

Ook voor jou interessant

09jun Nieuws - 09 juni 2022

Door de duidelijkheid en structuur zie je kinderen groeien


Saskia Vogelaar en Susan Prinsen zijn gezinshuisouders en zorgondernemers. Samen hebben ze ’t Viapunt, een gezinshuis in Apeldoorn. Daar is plek voor 3 kinderen en jongeren. Saskia en Susan vertellen hoe hun gezinshuis eruitziet. En hoe zij de nieuwe jaargesprekken ervaren. “Op dit moment wonen er 3 meiden bij ons. De oudste is 16, de middelste is 15 en de jongste is 10 jaar. Ons gezinshuis ligt midden in een Apeldoornse woonwijk. De kinderen kunnen makkelijk zelf gaan shoppen in de stad, of naar de sportclub. Een van de meiden heeft sinds kort een baantje bij de supermarkt.” Dagritme “Ons dagritme lijkt op het ritme van veel gezinnen. Vaak hebben deze kinderen behoefte aan ‘zo gewoon mogelijk’. Elke ochtend staan we samen op. Na het ontbijt gaan de kinderen naar school. ’s Middags drinken we thee op de bank. Of ze spreken af met vriendinnetjes. In huis heeft iedereen z’n eigen taakjes: de vloer vegen, de vaatwasser uitruimen. We hebben dit gezinshuis nu dertien jaar. Het is ooit toevallig begonnen. Susan werkte als begeleider bij een zorgorganisatie, maar ze had vaak het gevoel dat ze kinderen meer te bieden had. We zijn toen begonnen als logeerhuis. En al snel werden we een gezinshuis waar kinderen wonen. Sinds april 2021 horen we bij Driestroom.” Tussenpunt “Ons gezinshuis heet ’t Viapunt. Over die naam hebben we goed nagedacht. De kinderen lopen allemaal hun eigen pad in het leven. Wij zijn voor hen een tussenpunt. Dat betekent niet dat ze uit huis “moeten” als ze 18 jaar zijn. Per kind kijken we goed naar de hulpvraag: wat heeft iemand nodig? De een gaat uit huis op z’n 16e. De ander blijft hier tot hij 22 is. Als kinderen bij ons komen, zijn ze soms klein voor hun leeftijd. Ineens gaan ze dan hard groeien. Emotioneel én lichamelijk. We vinden het belangrijk dat de kinderen meedoen in de samenleving. En dat ze contact hebben met hun biologische ouders, als dat kan. Hoe dat gaat, verschilt per kind. Soms is het ingewikkeld. Maar we moedigen het contact met familie altijd aan.” Gesprekscyclus “Sinds kort heeft Driestroom nieuwe jaargesprekken. Elk gezinshuis krijgt 3 gesprekken per jaar. Laatst hadden wij ons eerste gesprek. Wij vinden het fijn om regelmatig contact te hebben met Driestroom. Maar we vonden het eerste gesprek wel erg officieel. We vinden het belangrijk dat gesprekken er zijn omdat er interesse in elkaar is. En niet omdat het weer tijd is voor het jaarlijkse gesprek. Dat gezegd hebbende: we vinden de sfeer bij Driestroom erg prettig. We tekenden ons contract tijdens corona. Daarom gingen we videobellen. Dat was heel gezellig. Een van de aanwezigen zat zelfs in de auto! Dat gewone contact, daar houden we van. Dat geeft het gevoel dat we het samen doen.” Lees verder
23jun Nieuws - 23 juni 2022

In contact


Kwaliteit van zorg, benieuwd hoe we dat binnen Driestroom hebben georganiseerd? Dat lees je in ons kwaliteitsrapport. In dit rapport vertellen we over de kwaliteit van zorg bij Driestroom volgens het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg.  In de evaluatie van het kwaliteitskader (USBO, 2021) staat “Het samen praten over wat de cliënt goede zorg vindt, is belangrijk. Maar begeleiders gebruiken vaak het zorgplan in plaats van een echt gesprek te voeren”. We waren heel trots, toen wij van de cliëntenraad hoorden dat zij zich niet herkennen in deze uitspraak. De cliëntenraad vindt juist dat begeleiders van Driestroom heel goed zijn in contact maken. Een van de leden die dit zei, was Wesley van de Steeg. Wesley woont op de van Peltlaan en vertelt over het in contact zijn met zijn begeleiders. Bekijk zijn video door op onderstaande afbeelding te klikken. Opent de video niet via bovenstaande afbeelding? Klik dan hier.     Lees verder
23jun Nieuws - 23 juni 2022

Duurzame inzetbaarheid


Kwaliteit van zorg, benieuwd hoe we dat binnen Driestroom hebben georganiseerd? Dat lees je in ons kwaliteitsrapport. In dit rapport vertellen we over de kwaliteit van zorg bij Driestroom volgens het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg.  We willen ervoor zorgen dat medewerkers hun werk leuk vinden en dit goed kunnen blijven doen. Dat noemen we duurzame inzetbaarheid. We moedigen medewerkers van harte aan om te blijven leren door trainingen en opleidingen te volgen. Een voorbeeld hiervan is het Teamleider in opleidingsprogramma, waarin medewerkers leren om teamleider te worden. Een groep van zes medewerkers volgt dit programma. In 2021 ging het vooral over het opdoen van ervaring. Melanie Verberk is een van hen. Zij werkt nu als Teamleider in opleiding bij de woonlocaties Hillekensacker en de Gildekamp. Melanie vertelt in haar video over deze opleiding en duurzame inzetbaarheid. Bekijk de video door op onderstaande afbeelding te klikken. Opent de video niet via bovenstaande afbeelding? Klik dan hier.     Lees verder