Duurzaam, uniek en maatschappelijk verantwoord

15 april 2021

Mooie, unieke en duurzame producten gemaakt door cliënten en vrijwilligers. Bij Kompas Mengelmoes in Nijmegen, franchisenemer bij Driestroom, ben je hiervoor aan het juiste adresKompas Mengelmoes biedt creatieve dagbesteding aan volwassenen met een arbeidsmatig karakter. Angela Kilkensoprichtster van Kompas Mengelmoes: We werken van concept tot aan eindproduct, alles wordt hier gedaan.” 

Je mag hier zijn wie je bent

Petra_Kompas-MengelmoesHet ontwikkelen van creatieve producten is een middel om deelnemers hun doelen te laten halenBij Kompas Mengelmoes kijken ze naar wat iemand kan en op basis daarvan bedenken ze een passende opdrachtAngela: “Het is maatwerk, waarbij we ons richten op de mogelijkheden van de cliënt. We kijken naar wat iemand op dat moment nodig heeft en zorgen dat diegene hier kan groeien naar zijn of haar vermogen. ‘Je mag hier zijn wie je bent’ zeggen wij altijd. Kijk bijvoorbeeld naar Petra, die met onze hulp hele mooie dingen maakt. Petra: “Ik ben arbeidsongeschikt, maar dat betekent niet dat ik geen kwaliteiten heb. Ik ben namelijk ontzettend creatief en heb heel veel geduld. Ik kan goed macrameeën en babydekentjes maken, maar ik heb ook erg last van faalangst en heb iemand nodig die mij structuur en sturing geeft. Zonder die ondersteuning raak ik al snel overspannen. Angela: We zijn blij dat we Petra deze ondersteuning kunnen geven en kijken steeds hoe we haar kunnen uitdagen.” 

Producten met emotionele waarde: memorie producten

Krukje-StropdassenEchte productie draaien ze bij Kompas Mengelmoes niet. Ze maken unieke producten en doen kleine opdrachten. Angela: We krijgen bijvoorbeeld regelmatig de vraag om van een erfstuk of spullen waar emotionele waarde aan zit, een product te maken dat opnieuw gebruikt kan worden. Onze memorie producten. Voor een klant hebben we als voorbeeld van de leren bank van zijn overleden oma, voor de hele familiestoere kookschorten gemaakt. Maar ook zijn er op deze manier al een hoop prachtige tassen ontworpen. Van de stropdassen van iemands overleden opa zijn we een krukje aan het bekleden en van de trui met unieke borduursels van iemands moedermaken we een kussentje. Echte eye catchers. Wat we ook veel maken zijn etagères. Dus als iemand nog oud servies of kleine vaasjes heeft: wij weten er wel raad mee. Als we zo’n vraag krijgen dan gaan we met onze stylistes en activiteitenbegeleider om tafel en bedenken we samen een concept. Het product wordt vervolgens in verschillende stappen door verschillende cliënten gemaakt. Zo benutten we ieders kwaliteiten en doet iedereen wat hij of zij leuk vindt op hun eigen niveau.

Een gegrepen kans

Iedereen krijgt hier de kans om zichzelf te ontwikkelen. Voor sommigen betekent dit dat ze ondersteuning krijgen bij het doorgroeien naar een betaalde baan. Jolanda is daar een mooi voorbeeld van. Angela: “Jolanda kwam hier vier jaar geleden als cliënt via psychiatrie Radboudumc. Ze woog tussen 125 kg en 130 kgzat in een sociaal isolement en haar enige vervoer was een 45 km autoEigenlijk kwam ze voor een vrijwilligersfunctie: post rondbrengen. Maar wij merkten dat Jolanda meer ondersteuning nodig had en dat we haar krachten moesten gaan benutten om haar uiteindelijk te kunnen laten groeien. Dit kostte tijd, maar die tijd namen we. We hebben een op maat gemaakt ontwikkelproces doorlopen met JolandaHierin hebben we ons bezig gehouden met vertrouwen opbouwen, ontwikkelen van werknemersvaardigheden, gezond etenontwikkelen van communicatievaardigheden en zelfredzaam wordenTot vandaag de dag is Jolanda 55 kg afgevallensport zij weer, fietst ze om van A naar B te komen, heeft ze weer een sociaal netwerk en is ze doorgegroeid naar een betaalde baan van acht uur per week.” Jolanda werkt bij het shop-in-shop concept Ieder z’n vak in Nijmegen en verkoopt daar de producten van Kompas Mengelmoes. Na een jaar vrijwilligerswerk en stage bij Ieder z’n vak heeft ze een contract gekregen. Ze werkt daar op zaterdag. Doordeweeks is Jolanda nog steeds te vinden bij Kompas Mengelmoes, niet meer als cliënt, maar als vrijwilligster waarbij ze onder andere verantwoordelijk is voor een stukje begeleiding op de werkvloer. Angela: “Jolanda is echt een voorbeeld zoals het kan gaan, wij zijn super trots op haar!”

TasBinnenkort te vinden in de webshop...

Nu Ieder z’n vak dicht is geweest vanwege corona is de verkoop van de producten magertjes. De nieuwe webshop heeft nog niet erg veel bekendheid, maar daar wordt hard aan gewerkt. Angela: “We hebben nu bijvoorbeeld een prototype van een leren tas met gehaakt henneptouw klaar.” Binnenkort is de tas in de webshop te vinden, maar voor dit artikel mochten wij het prototype alvast op de foto zetten. Zie jij jezelf al shoppen met deze prachtige tas? Hou de webshop van Kompas Mengelmoes in de gaten of ga eens langs bij Ieder z’n vak in Nijmegenwww.kompasmengelmoes.nl/webshop