Emma is in transitie - deel 2

03 november 2022

“Ik ben dit niet, dit is niet mijn lichaam.” Emma (25 jaar) is geboren in een jongenslichaam maar dit klopt niet. Ze zit in een medisch traject om haar jongenslichaam om te vormen tot een vrouwenlichaam. We volgen Emma in haar transitie. Van het delen van haar gevoelens met de groep tot de eerste keer innemen van de vrouwelijke hormonen. Emma neemt ons mee. “Ik wil graag een voorbeeld zijn voor anderen.” Deel 2: Hoe reageerde de groep?  

Transitie, transgender, inclusie

De woonlocatie van Emma is er voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Iedereen heeft zijn eigen rugzakje en heeft zijn eigen zorgvraag en begeleidingsbehoefte. Hoe vertel je aan de andere bewoners dat je niet langer meer een man wil zijn en Anthony heet maar dat je een vrouw wil zijn en vanaf dan ook Emma heet? 

Emma woont al vanaf haar vijftiende bij Driestroom en sinds zes jaar bij deze woonlocatie. “Als de begeleiding mij kwam halen voor het eten bijvoorbeeld dan snelde ik naar de badkamer om mijn vrouwenkleding uit te doen, om mij om te kleden. Op een gegeven moment zei mijn begeleidster ‘wat als je nou je kleding aanhoudt en zo de groep op loopt. Kijk eens wat er gebeurt.’ Dat was wel even spannend hoor”, vertelt Emma.  

En toen was het moment daar om haarzelf opnieuw voor te stellen voor haar woongroep. Met behulp van visualisaties en pictogrammen heeft Emma uitgelegd in welk traject ze zit, en haar nieuwe naam Emma werd geïntroduceerd. “Ik wilde een naam die makkelijk was voor anderen, ook voor de medebewoners van de groep. Ook vind ik de naam leuk klinken. Ik heb geen seconde nagedacht over een andere naam. Je kijkt een paar keer in de spiegel en zegt de naam Emma tegen jezelf, het klopt. Emma moest het zijn.” 

Hoe reageerde de groep?  
“Iedereen reageerde eigenlijk heel positief. Alleen 1 bewoner iets minder.” Haar begeleidster vult aan: “Maar dat komt ook omdat haar ziektebeeld met zich meebrengt dat ze dit soort processen minder goed begrijpt. Ze weet ook niet zo goed wat ze ermee aan moet. Toen Emma het nog niet liet zien, nog geen vrouwenkleding droeg, maar het al wel had verteld vond iedereen het prima. Het was nog niet zichtbaar. Dat veranderde toen Emma ook andere kleding ging dragen.” Naast de fysieke verandering in kleding bijvoorbeeld gebeurt er ook van alles in haar lichaam.

In de volgende editie van deze reeks vertelt Emma meer over het traject waar ze in zit.  


Ook voor jou interessant