Hoe lang houd je het nog vol?

16 februari 2021

Hoe lang houd je het nog vol? Het is de afgelopen tijd vanwege het coronavirus een veelgehoorde vraag. Hoe lang houd je het nog vol om dubbele diensten te draaien in de zorg? Hoe lang houd je die 1.5 meter afstand nog vol? Hoe lang houd je het nog vol om al die ballen hoog te houden? Guus van Haren weet er alles van! Als eigenaar van lunchroom Bijzonder Genieten in Beuningen hield hij het niet langer meer vol… Maar bij de pakken neerzitten, dat nooit! Guus werkt sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar weer in de zorg en sinds afgelopen oktober bij Driestroom.  

Zorgachtergrond 


Guus is afgestudeerd als Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Tijdens zijn stages heeft hij op diverse gebieden ervaring op gedaan, van de ouderenzorg tot de gehandicaptenzorg, maar toen het moment daar was om het werkende leven in te stappen krabte hij wel even achter zijn oren. Wat wilde hij nou echt? “De zorg is leuk en dankbaar werk maar ik wilde de mensen ook betrekken in de maatschappij. Toen, zo’n 6 jaar geleden, kwamen de lunchrooms waar mensen onder extra begeleiding kunnen werken, in opmars. Dat leek mij wel wat”, vertelt hij. Hij googelde, vond een pand, ging kijken en binnen een mum van tijd opende op het Julianaplein in Beuningen lunchroom Bijzonder Genieten. Geen horecaervaring maar vooral veel ondernemerschap en enthousiasme om het concept tot een succes te brengen. Die drive werkte!  Guus-Bijzonder-genieten

Bijzonder Genieten
 

Al zes jaar zijn de deuren van de lunchroom geopend voor een lekker broodje, een heerlijke bak koffie en natuurlijk de gezelligheid die Guus, zijn vrouw Debbie en hun hele team met zich meebrengen. “Ik heb het zo ontzettend naar mijn zin hier. De gehandicaptenzorg is uitdagend, geen dag is hetzelfde. Zo werkt er een iemand met een stoornis in het autisme spectrum, als zij verkeerd binnenkomt, met het verkeerde been uit bed is gestapt, dan is dat de hele dag mijn uitdaging. Voor ons maakt het ook niet uit wat de achtergrond of beperking is van onze medewerkers. Als ze bij ons zijn, werken ze bij Bijzonder Genieten.” Bijzonder Genieten biedt een werkplek voor vijftien medewerkers met een beperking. Ze worden begeleid door drie begeleiders en de nodige stagiaires die maar al te graag hier aan de slag willen. Maar nu al ruim elf maanden zijn de deuren van Bijzonder Genieten (deels) gesloten.  

Corona 

Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. Ook hier sloten de deuren en stond het leven stil. Bij de pakken neer gaan zitten, dat past niet bij het ondernemerspaar van Haren. Inmiddels was het stel nog een onderneming rijker, een snoepwinkel een deur verder. Ook hier werken ze met dezelfde doelgroep. “Ik heb in het begin echt wel wat tranen gelaten. Hoe moesten we dit nu doen? Alles wat we in al die jaren hebben opgebouwd zag ik door het virus kapotgaan. De regelingen vanuit de overheid zijn niet voldoende om alles draaiende te houden, we leggen er geld op toe en dat al maanden”, vertelt Guus. Maar de ondernemersmentaliteit bleef kriebelen. Eten kon worden afgehaald en er werden zelfs BBQ’s op het plein gehouden. Uiteraard allemaal volgens de RIVM-richtlijnen. Zo kwam er toch wat geld in het laatje. “We zijn uiteindelijk van juli tot en met september (deels) open geweest. We draaiden goed, het heeft wel wat goed gemaakt maar lang niet alles”, vertelt Guus. Zijn vrouw Debbie vult aan: “Het werd ook allemaal zo positief ontvangen. We organiseerden ook avonden voor ouderen die eenzaam waren. Ze konden aanschuiven, wij kookten voor ze en samen hadden we een gezellige avond. Helaas kon dat ook niet meer doorgaan, ze vonden het allemaal zo jammer!”  

Terug in de zorg 

En zo kwam steeds vaker die ene vraag ter sprake: ‘Hoe lang houden we dit vol?’. Er waren extra inkomsten nodig, dus Guus gooide alles om en ging aan de slag bij een zorginstelling. Sinds oktober werkt hij bij Driestroom. “En dat was best wel lastig hoor, want ik moest mijn kindje ‘Bijzonder Genieten’ loslaten. Mijn vrouw runt de toko en zorgt voor de medewerkers. En zo kan ik mij focussen op mijn werk. En weet je wat het mooie is, ik vind het hartstikke leuk! Natuurlijk ben ik ontzettend trots op het hele team van Bijzonder Genieten hoe ontzettend goed ze dit oppakken en hoe flexibel ze zijn!” Anders dan wat hij had verwacht is Guus terecht gekomen op de afdeling Planbureau. Samen met zijn collega’s zorgt hij ervoor dat alle diensten gevuld zijn, zoals ze dat zo mooi noemen. En daar komt best wel wat gepuzzel bij kijken. “Dat geregel, ik ben erachter gekomen dat ik dat wel uitdagend vind.” En nog een bijkomend voordeel, zo leren ze onze organisatie ook steeds beter kennen. Het stel heeft een droom om ooit een eigen Driestroomhuis te starten.  

Hoe lang houd je het nog vol? 

Het antwoord op deze vraag is voor Guus vrij helder. “We houden het vol zolang we kunnen. Ons krijgen ze niet zo snel klein. Wij blijven creatief. Maar het is natuurlijk niet gek als ik zeg dat we wel graag snel weer open zouden willen. Gewoon om ons ding te doen, dat waar we zo goed in zijn!”