Kledingruilpunt Krijg de Kleertjes in Huis van de Wijk Triade

19 april 2021

Kom je binnenkort kleding ruilen bij het kledingruilpunt Krijg de Kleertjes in Elst? Grote kans dat Boukje je helpt! Boukje is één van de assistent-medewerkers die werkt bij het Huis van de Wijk Triade, een werkpost van Driestroom. Nu controleert ze voor kringloopbedrijf 2Switch nog puzzels op volledigheid, binnenkort helpt ze klanten bij Krijg de Kleertjes. “Heel erg leuk vind ik het, ik heb er veel zin in.” 

Huis van de Wijk Triade 
Hoe kun je van een huis van de wijk hét huis van de wijk maken? Door deuren te openen voor wijkbewoners en lokale projecten. Dat is precies wat er bij het Huis van de Wijk Triade gebeurt. Rob Huntink, teamleider, legt uit: “Het huis moet een centrale plek in de wijk krijgen. Een plek waar buurtbewoners naar binnen lopen voor een bak koffie of een goede kom vers gemaakte soep. Maar ook een plek waar ruimte is voor lokale projecten. Daarom was ik ook gelijk enthousiast over Krijg de Kleertjes. Door dit initiatief in huis te halen, steunen we lokale projecten, stimuleren we de aanloop van buurtbewoners en creëren we een werkplek voor onze assistent-medewerkers.”  

Assistent-medewerkers zoals Boukje sorteren straks ingeleverde kleding op maat, geslacht en seizoen. Ook controleren ze of er geen gaten of vlekken in de kleding zitten. En als de klant nieuwe kleding heeft uitgezocht, vouwen ze de kleding netjes op. Vanwege het coronavirus mag Boukje nog niet aan de slag. De ruimte is te klein om voldoende afstand tot de andere medewerkers te houden.  

Krijg de Kleertjes 
Amanda Mens is initiatiefnemer van Krijg de Kleertjes Elst. Ze is blij dat Boukje straks komt helpen: “Er ligt genoeg werk waar ze gelijk mee aan de slag kan. Naast dat het natuurlijk heel leuk is om de klanten te helpen, is het ook heel leerzaam.” Krijg de Kleertjes Elst maakt deel uit van het landelijke initiatief met de gelijknamige naam. Het is in 2012 letterlijk op een schoolplein in Bunnik ontstaan. “Moeders bespraken wat ze deden met de kleding voor hun kinderen. Kon iemand anders de kleding misschien nog gebruiken? Zo kwamen ze op het idee om kleding te ruilen. Eerst hebben ze een website opgezet maar de moeders mistten het sociale aspect en al gauw werden het ruilavonden bij iemand thuis,” vertelt Amanda. 

Iedereen kan bij Krijg de Kleertjes kleding komen ruilen. Je brengt kleding in, die wordt gewogen en voor hetzelfde aantal kilogram mag je kleding komen uitzoeken. Naast kinderkleding biedt het ruilpunt ook positiekleding en kleding voor volwassenen. Amanda is na een aantal jaar het ruilpunt in Elst gestart. Eerst vanuit huis. Maar het ging bijna aan zijn eigen succes ten onder. “De dozen stonden op zolder. Als ik een ruilavond organiseerde, moest ik al die dozen naar beneden tillen. En de aanmeldingen stroomden ook maar binnen. Op een gegeven moment moest ik mensen teleurstellen, we zaten vol.” Haar huis ontplofte. Juist op dat moment werd haar aangeboden om een samenwerking met het Huis van de Wijk Triade aan te gaan. De ruimte krijgt Amanda kosteloos, in ruil daarvoor mogen assistent-medewerkers aan de slag. 

Kom kleding ruilen 
Iedereen mag en kan kleding komen ruilen. “Van alle lagen uit de bevolking komen mensen naar het ruilpunt. Dit kan om financiële redenen zijn, maar steeds meer hoor ik dat duurzaamheid en circulariteit ook een belangrijke reden is,” vertelt Amanda. Dat was voor haar ook de reden. “Zeker als de kinderen nog zo klein zijn, heeft de kleding weinig te lijden.”  

Het ruilpunt is elke woensdagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur en vrijdag tussen 09.00 en 15.00 uur geopend. Maak van tevoren een afspraak via https://www.krijgdekleertjes.nl/ruilpunt/elst

Totdat het zover is, kijkt Boukje af en toe gewoon even naar binnen en zwaait ze naar haar toekomstige collega’s.