Koken, reizen en handbal: de drie passies van Sjors Rouwen

05 juli 2021

Sjors (47 jaar) is een geboren en getogen Arnhemmer en woont in de Arnhemse wijk ElderveldBinnenkort verhuist hij naar zijn nieuwe appartement, eveneens in de wijk Elderveld. Sjors: “Ik kijk echt uit naar mijn appartement waar alles nieuw is. Mijn verhuisdozen zijn ingepakt en staan klaar.” Ook de ondersteuning vanuit Driekracht verhuist mee. Een keer per week komt begeleider Janneke Middel van Driekracht bij Sjors om hem te helpen met dagelijkse hulpvragen, zoals het afhandelen van moeilijke post en vragen over het huishouden. Sjors: “Janneke is een fijne gesprekspartner, we hebben korte lijnen en ze helpt me waar nodig. Door de begeleiding van Janneke heb ik meer structuur in mijn leven gekregen. Er is nu rust en stabiliteit. Ontzettend fijn!”

Verse soep

Drie dagen per week werkt Sjors als assistent-medewerker in de keuken; een dag bij Huis van de Wijk Triade (Elst) en twee dagen bij de Eetage op het Centraal Bureau van Driestroom (Elst). Wat hij daar maakt? Verse soep voor alle medewerkers. Groentesoep, tomatensoep, champignonsoep. Sjors draait er zijn hand niet voor om. Sjors: “Zelf ben ik eigenlijk helemaal niet zo’n soepeter, maar ik vind het wel leuk om elke keer een andere soep te maken. Ik maak de soep van begin tot eind zelf en doe dus ook alle voorbereidingen, zoals het wassen en snijden van de groenten.” Sjors werkt grotendeels zelfstandig in de keuken. Bij vragen kan hij een beroep doen op de begeleiding.

Van Indonesië tot Israël

Naast koken heeft Sjors nog twee grote passies: reizen en handbal. Sjors: “Ik vind het heerlijk om te reizen en andere culturen te ontdekken. Indonesië, Sri Lanka, Thailand en Israël waren stuk voor stuk prachtige landen.” Vanwege corona kon Sjors de afgelopen periode niet op reis naar het buitenland. Maar stilzitten, dat is er niet bij voor Sjors. “Samen met mijn partner hebben we mooie plekken in Nederland ontdekt. Zandvoort is tot nu toe een van mijn favorieten,” aldus Sjors. Heel wat jaren geleden heeft Sjors bijzondere reizen gemaakt, waaronder een reis naar Rusland. Hoe hij daar terecht kwam? Via zijn andere passie: handbal.

Een passie voor handbal

Vanaf kleins af aan was Sjors een fanatiek handballer. Helaas heeft hij op zijn 29e afscheid moeten nemen van de sport door een zware knieblessure. Sjors: “Ik heb er vrede mee dat ik niet meer actief kan handballen. Omdat ik graag binding wilde houden met de sport die me zo lief is, ben ik twintig jaar geleden vrijwilliger geworden bij handbalvereniging DFS in Arnhem (toen nog Handbalvereniging Swift). Een keer in de twee weken zit ik achter de jurytafel om de scheidsrechter te assisteren bij de wedstrijd van Heren 1. Helaas ligt dit nu ook al even stil vanwege corona.” 

Hoe zit het dan met Rusland en handbal? Voordat Sjors als vrijwilliger achter de jurytafel plaatsnam, was hij materiaalman bij Heren 1 van de handbalvereniging. In die rol was Sjors verantwoordelijk voor de kleding, ballen, watervoorziening en hielp hij mee met de lunch voor onderweg als ze een uitwedstrijd hadden. In 1995 werd Heren 1 van DFS Arnhem (toen nog Handbalvereniging Swift) derde van Nederland, waardoor ze het daaropvolgende jaar in de Europacup mochten spelen. En die Europacup vond in het Europese deel van Rusland plaats. Sjors: “Het was een fantastische ervaring. De reis, de wedstrijden, de sfeer. Tijdens deze trip is ook mijn passie en liefde voor het reizen ontstaan. Dit vergeet ik nooit meer.”

Pluk de dag!

Aan de reis naar Rusland denkt Sjors nog vaak terug, maar ook leeft hij heel erg in het moment. Sjors: “Ik ben blij met mijn leven nu. Het loopt lekker en ik geniet van alle kleine dingen. In mijn leven heb ik helaas al van veel mensen afscheid moeten nemen en dat bracht ook het nodige verdriet met zich mee. Dus ik zou willen zeggen: Pluk de dag, doe leuke dingen en geniet!” Dat is een mooie afsluiter!