Naar de maan met Marco

09 juli 2021
Als tiener staarde Marco Herni, medewerker Bestuursbureau bij Driestroom, geregeld door zijn telescoop naar de sterren en de maan. Reuze interessant vond hij het. Toen kon hij niet weten dat hij jaren later een tweede boek zou uitbrengen met de titel Maan. “Het schijnt daar zo stil te zijn, dat lijkt mij echt geweldig!” 

Het is het ongrijpbare wat Marco aanspreekt. “Het is te groot om vast te grijpen. Bijvoorbeeld de gedachte dat het heelal groeit, maar dan moet er aan de andere kant toch iets krimpen? Wat dan? Het zijn interessante onderwerpen. Maan en mars zijn eigenlijk nog blanke schilderdoeken. We krijgen daar als het ware een nieuwe kans want ik vind eigenlijk dat we het op aarde een beetje aan het verprutsen zijn. Zo verbruiken we bijvoorbeeld meer dan de aarde ons kan geven.”  
Marco Herni, Driestroom, boekenschrijver, Maan
Maan 
De titel voor het boek stond al vast, nog voordat de verhalen geselecteerd waren. “De maan is een actueel thema. De eerste maanlanding is iets meer dan 50 jaar geleden en NASA heeft een nieuwe maanmissie aangekondigd en er zijn dit jaar geloof ik drie missies naar mars gestart. De maan was een metaforische springplank voor deze missies. Dat lees je ook weer terug in het gelijknamige verhaal in het boek”, vertelt Marco. 

Uit het verhaaltje Maan
Hier wil ik niet blijven, het is hier koud, kil, donker en doods en het geld dat ik hier verdien kan ik nauwelijks uitgeven. 
Naar de aarde wil ik niet terug, alleen maar graven te bezoeken.
En als ik niet naar Mars mee mag, wat rest mij dan nog?

Van tragiek naar hoop
Maan is het tweede boek van Marco. In zijn eerste boek Raaf en andere verhalen stond de tragiek van het leven centraal. In het tweede boek gaat het over hoop. “We krijgen de kans om op een ander hemellichaam het leven te gaan ontdekken. Maar hoop komt ook naar voren in relatie tot de dood, leven na de dood. Een aantal verhalen gaan nog steeds over afscheid nemen en de dood. Maar anders dan in mijn vorige boek zijn de verhalen positiever. Zo vertelt de verteller in een verhaal hoe het is aan de andere kant. En staat de k in het begin van een verhaal voor de ziekte kanker en aan het einde voor een tweede kans”, legt Marco uit. 

Zijn favoriete verhaal is Loslaten. Een symbolisch verhaaltje zo is de uitleg die erbij hoort. 

Uit het verhaaltje Loslaten
Zonder bloed, zonder leven bijna, ik voel niets meer, alleen het trekkende gewicht van mijn vrouw. Nog even en ook ik zal over de rand glijden. Ik verlies grip, ik kan haar niet meer houden.

Loslaten gaat over het fysiek loslaten van iemand om niet ook de dood in gesleurd te worden. Het verhaal staat ook symbool voor het verbreken van een relatie al dan niet werk gerelateerd. Soms is het tijd om door te gaan en los te laten wat je op dat moment hebt. Je neemt afscheid van iets vertrouwds. De symboliek in het verhaaltje vind ik heel mooi, heel krachtig.” 

En loslaten dat is wat Marco nu doet met Maan. Het boek is uitgegeven. Maar dat wil niet zeggen dat Marco geen verhalen meer gaat schrijven. “Als een onderwerp mij bezighoudt komt het ooit hoe dan ook terug in een verhaaltje. Het is leuk om zo met taal bezig te kunnen zijn.” Of er een derde boek komt? Zover kijkt Marco niet vooruit. Maar een tweede boek moest er komen want, zo heeft hij zelf ooit geschreven in één van zijn verhalen: “een eendagsvlieg dat wilde ik absoluut niet zijn.” 

Interesse in Maan?  
Ben jij nieuwsgierig geworden naar de verhalen in dit boek? Het boek Maan is onder andere te koop bij onze Driestroomlocatie Makers en Merken. Daarnaast heeft Marco ook nog een paar exemplaren liggen. Neem contact op met Marco Herni: mher1971@gmail.com of via zijn LinkedIn.