Muren zijn hilarisch!

05 januari 2021
Wat doe jij als je heel druk bent? Als er van alles en nog wat in je hoofd omgaat? Linda van den Nieuwenhuijzen lacht en giebelt vooral heel veel. En alles wat in haar hoofd zit projecteert ze op de buitenwereld. Bulldozers hebben ineens pyjama’s aan, goudvissen kun je opzuigen met een stofzuiger en kersen giebelen door de wei. Allemaal voer voor een gedichtenbundel: Muren zijn hilarisch!, geschreven door Linda.  

De opdracht voor haar schrijfcursus die dag, zo’n twee jaar geleden, was een verhaaltje schrijven over een doodgewone situatie. Linda schreef het gedicht Goudvis:  

[… 
Mijn vis ligt op de grond 
en ik sta met mijn tanden in de mond 
hij wiebelt en kronkelt 
doet helemaal raar 
pak de stofzuiger maar 
visje rust maar zacht 
in je stoffen nestje vannacht 
dag, dag, dag  

…] 

“Het gedicht kwam er zo pats boem uit. Mijn begeleiders van de Unit (een atelier dat mensen, die zijn vastgelopen in de samenleving en het onderwijs, verder helpt) vonden dat ik het gedicht moest bewaren,” vertelt Linda. Het was het eerste gedicht van haar boek Muren zijn hilarisch!. Binnen een half jaar waren alle andere gedichten en verhalen ook geschreven. Linda: “En toen was het klaar, er kwam niets meer uit. Alsof de kraan was dicht gedraaid.” De illustraties zijn gemaakt door Sanja van Kalmthout, zij gaat ook naar de Unit.  

Beelddenker  
Linda heeft autisme en is hoogbegaafd. In haar dagelijks leven begeleiden collega’s van Driestroom haar. Ze kan vanwege haar autisme moeilijk met prikkels omgaan, het is de reden dat ze een aantal jaar geleden strandde met haar opleiding aan de Radboud Universiteit. Zijn er teveel prikkels en kan ze deze moeilijk een plek geven, dan gebeurt er iets in haar hoofd. “Ik ben een beelddenker. Als ik heel erg druk ben, dan projecteer ik mijn gedachtes op de buitenwereld. Zo liep ik laatst langs mijn kat, hij zat in de bench en ik moest echt keihard lachen. Waarom? Omdat ik mij inbeeldde hoe die kat angstig uit zijn ogen zou gaan kijken als ik hem zou oppakken en door elkaar zou schudden. Ik doe dat natuurlijk niet! Een ander voorbeeld is dat ik laatst een enorme lachstuip had door het woord ‘poesje’. Iemand hoefde het woord maar te zeggen en ik ging helemaal los. Maar zei iemand het woord een dag later dan was er niets aan de hand,” vertelt Linda. En zo kan het dus voorkomen dat de muren hilarisch zijn voor Linda. Linda: “Muren zijn ook hilarisch! Ik kan er echt van alles in zien.” Het is de perfecte titel van haar boek!  

Dagelijks leven 
Het boek bevat gedichten en enkele korte verhalen over het dagelijks leven van Linda. Over het bezoeken van de huisarts, dat je ziek bent en dat regen niet fijn is. Volgens Linda zijn het de basisklachten van een mens. Maar het zijn geen gangbare dagelijkse dingen van het leven waar ze over schrijft. Geen gedichten over eten, koken, drinken of schoonmaken. “Nee, dat klopt. Dat zijn ook juist de dingen waarbij ik begeleid word. Het is voor mij niet vanzelfsprekend dat ik iets eet of drink of dat ik het aanrecht schoonmaak als ik iets heb klaargemaakt. Dat komt door mijn autisme,” legt Linda uit.

Favoriet 

Linda heeft meerdere favoriete gedichten en verhalen. Vriendje, is favoriet omdat deze gaat over haar kat Azula. Linda: “En de tekening bij het gedicht vind ik heel mooi gelukt. Het meisje en de kat lijken ook echt op mij en Azula.” Lullabies, wat slaapliedje betekent in het Engels, heeft een speciale betekenis. Het is geschreven voor haar zieke moeder die inmiddels overleden is. Op haar uitvaart las Linda het voor. En dan heb je Giebelende kersen nog, ook favoriet. Linda leest met een grote glimlach op haar gezicht het verhaal voor:  

[… 
Giebelende kersen rollen door de wei giebel, giebel, wat 
zijn ze blij, ze rennen rondjes op beentjes zo klein. 
De wei staat vol met gras waartussen bloemen zich 
verschuilen, margrietjes in overvloed. 
De gekke kersen stampen vele plat 
zonder het te merken voordat mama roept 

…] 

“Ik houd niet eens van kersen! Maar misschien was het wel het kersenseizoen toen ik het schreef…,” lacht ze. Het verhaal krijgt een rare wending. Benieuwd naar hoe dit afloopt? Lees het boek Muren zijn hilarisch!.  

Interesse?  
Heb je interesse in het boek Muren zijn hilarisch! van Linda van den Nieuwenhuijzen? Het boek is onder andere te koop bij de Unitwinkel voor €15,- en bij Makers en Merken voor €17,50.