Rubriek - Karim volgt de opleiding tot woonhulp

18 december 2020

Ouderen verzorgen en begeleiden, ramen zemen zonder strepen, de vaatwasser efficiënt in pakken maar ook de meest voorkomende ziektebeelden bij deze doelgroep. Het is een greep uit de lesstof van de opleiding tot Woonhulp. In januari gaat de opleiding weer van start. Ongeveer een jaar lang leren de studenten de kneepjes van het vak. Karim is één van de studenten. Het komende jaar volgen we hem: van het ondertekenen van zijn stagecontract tot het behalen van zijn diploma. 

Trajectcoaches Luciënne Kaal en Marly Alink begeleiden de studenten vanuit Driestroom. En Luciënne geeft om de week de studenten ook nog eens les, de andere week geeft iemand van Elver les aan de studenten. Bij het leerbedrijf woonzorglocatie DrieGasthuizenGroep krijgen ze een collega aangewezen die ze in de praktijk op weg helpt. Vorig jaar studeerde de eerste lichting af, in januari start de tweede lichting van de opleiding. “Bij deRubriek-Opleiding-tot-woonhulp-1 DrieGasthuizenGroep werkten al assistent-medewerkers van Driestroom op de woonkamers. Ze deden het goed maar we wilden ze graag meer bieden, een geschoolde achtergrond”, vertelt Marly. Luciënne vult aan: “Een aantal assistent-medewerkers kwam in aanmerking voor de opleiding tot Woonhulp. Zo konden ze op den duur uitstromen naar betaald werk”. De opleiding biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op betaald werk. Na de opleiding blijven veel studenten verbonden aan DrieGasthuizenGroep, er zijn hier een aantal betaalde plekken te vergeven. 

Planten, dieren, woonkamer en feedback 
Eén ochtend in de week krijgen de studenten les. Er zijn in totaal 12 verschillende modules. De module Beroep en houding gaat in op ergonomisch werken, het tonen van interesse maar ook waarderen en het geven van feedback zijn thema’s die behandeld worden. Er is ook een module Werken in de keuken en de woonkamer. En bij Planten en dieren leren de studenten hoe je eventuele huisdieren moet verzorgen en hoe je bloemen afsnijdt zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven. “De modules bieden veelal een gezonde basis. Ook krijgen de studenten veel praktijkopdrachten”, vertelt Luciënne. Naast de opleiding lopen de studenten minimaal 12 uur per week stage. “De opdrachten voeren ze vaak uit binnen de praktijk van het werken op de woonkamer. Het gaat er hierbij om dat de studenten hulp durven te vragen of aan hun collega / aanspreekpunt binnen DrieGasthuizenGroep durven te vragen om de opdracht voor voltooid af te tekenen”, vervolgt Luciënne. 

Van elkaar leren 
“Het is een hele brede doelgroep die deze opleiding volgt. Bij de vorige groep studenten was de jongste nog geen 16, de oudste was al in de 60. Heel erg mooi want ze konden elkaar ook helpen. De jongste hielp de oudste op weg met de computervaardigheden. En andersom hielp de oudste de jongste met haar levenservaring op weg”, vertelt Luciënne. “Ik ben heel benieuwd hoe de onderlinge dynamiek gaat zijn in de groep die in januari gaat starten”, zegt Marly. Eén ding weten we zeker, dat is dat Karim gaat starten. Een jongen van 20 jaar. In het volgende artikel stelt Karim zich aan jullie voor.

Meer weten over de opleiding tot Woonhulp? 
Lijkt jou de opleiding tot Woonhulp interessant? Wil jij er meer over weten? Neem contact op met Marly Alink – marlyalink@driestroom.nl
Er is momenteel een wachtlijst voor de opleiding tot Woonhulp. 

 

Ook voor jou interessant