Eindelijk de schoolbanken in. Nog meer leren van en over woonzorglocatie DrieGasthuizenGroep en het werk als woonhulp. Begin maart was het dan zover, de opleiding tot Woonhulp, gegeven door Driestroom en Elver, is van start! Karim is één van de studenten die de opleiding volgt. Het komende jaar volgen we hem: van het ondertekenen van zijn stagecontract tot het behalen van zijn diploma. In deze derde editie vertelt hij over de eerste schooldagen.
De eerste lessen zitten erop. Elke dinsdagochtend krijgen acht studenten, in de leeftijd van 17 tot 54 jaar, klassikaal les over de ouderenzorg en het werk als woonhulp. “Zo leuk om samen van en met elkaar te leren. Vooral dat het klassikaal is vind ik fijn. Dat we qua leeftijden zo uit elkaar liggen is alleen maar leerzaam. De jongeren weten meer over de technologie en de wat ouderen hebben meer levenservaring. We kunnen echt van elkaar leren”, vertelt Karim. Luciënne Kaal, trajectcoach bij Driestroom en één van de docenten van de opleiding tot Woonhulp, zag dit pas geleden in haar les zelfs letterlijk gebeuren: “een student gaf aan niet zo handig te zijn met de computer en een andere student bood gelijk zijn hulp aan, zo mooi om te zien”.
Feedback ontvangen
Ouderen verzorgen en begeleiden, ramen zemen zonder strepen, de vaatwasser efficiënt in pakken maar ook de meest voorkomende ziektebeelden bij deze doelgroep. Het is een greep uit de lesstof van de opleiding tot Woonhulp. De eerste lessen maakten de studenten vooral kennis met elkaar. Ook kwamen de huisregels van DrieGasthuizenGroep ter sprake. Alle studenten lopen bij de woonzorglocatie stage. Hoe worden de regels geïnterpreteerd en toegepast? “Iemand zei tijdens een les dat een huisregel is dat je geen korte broek mag dragen. Oké, maar wat is kort en mag een rok dan wel? We hebben er uitgebreid over gesproken”, geeft Lucienne als voorbeeld. “Ik werk al een tijdje bij DrieGasthuizenGroep dus ik wist van het bestaan van het protocol en de huisregels. Zo wist ik al dat je een kledingstuk met korte mouwen aan moet. Mijn jasje moet bijvoorbeeld uit. Ik heb het jasje ook buiten aan en als ik brood smeer voor de ouderen kan het voorkomen dat ik met mijn mouw het brood raak, dat is niet hygiënisch. En slippers mag je ook niet aan. Stel je voor dat je er met een rolstoel overheen rijdt, dat wil je toch niet”, legt Karim uit.
Het is leerzaam om de lesstof klassikaal te bespreken. “Ik heb ervaren dat het geven en ontvangen van feedback soms best lastig is. Het ligt er heel erg aan hoe het overkomt, hoe iemand het brengt.” “Dat ga je nog wel vaker meemaken dat mensen direct zijn, ook met collega’s”, zegt Luciënne tegen Karim. Karim reageert: “Het ligt er ook heel erg aan hoe iemand iets zegt en wat zijn uitstraling is. Ik leer er heel veel van”.
Interviewen
De studenten kregen in de tweede les een opdracht mee: interview een collega over de huisregels van DrieGasthuizenGroep. In deze opdracht zitten verschillende leerelementen: vragen bedenken en de vragen stellen tijdens het interview, maar het spannendste is misschien wel vragen of je iemand mag interviewen. “Het interview was heel goed gegaan. Ik heb mijn collega Karin geïnterviewd. Van tevoren bedacht ik de vragen. Zo wilde ik weten of je contact mag hebben met de bewoners buiten het werk om, hoe je bewoners aanspreekt en hoe er wordt omgegaan met de huisregels als er wordt afgeweken van de norm.” Karim en Karin zijn er even goed voor gaan zitten. Karim stelde zijn vragen en ondertussen noteerde hij de antwoorden van Karin op zijn laptop. Stiekem wist hij de antwoorden op de vragen al, hij was achteraf gezien vooral benieuwd hoe Karin erop zou antwoorden.
Naast het volgen van de lessen lopen de studenten stage bij de woonzorglocatie. En moeten ze de nodige praktijkopdrachten uitvoeren. “De meeste opdrachten doe je eigenlijk automatisch al, dat hoort gewoon bij je werk. Zoals de vaatwasser in- en uitruimen. En we hebben laatst de woonkamer gezellig gemaakt, helemaal in lentesfeer. Die praktijkopdracht kon ik dus ook laten aftekenen door Karin”, vertelt Karim. Luciënne: “Heel slim van je, goed bezig hoor”, en ze steekt een duim omhoog.
Meer weten over de opleiding tot Woonhulp?
Lijkt jou de opleiding tot Woonhulp interessant? Wil jij er meer over weten? Neem contact op met Marly Alink – marlyalink@driestroom.nl
Er is momenteel een wachtlijst voor de opleiding tot Woonhulp.