Rubriek - Karim volgt de opleiding tot woonhulp (4)

18 juni 2021

Eindelijk de schoolbanken in. Nog meer leren van en over woonzorglocatie DrieGasthuizenGroep en het werk als woonhulp. Begin maart was het dan zover, de opleiding tot Woonhulp, gegeven door Driestroom en Elver, is van start! Karim is één van de studenten die de opleiding volgt. Het komende jaar volgen we hem: van het ondertekenen van zijn stagecontract tot het behalen van zijn diploma. In deze vierde editie nemen we kijkje bij zijn stage, de woonkamer van afdeling Beuk.  

“Het liep vandaag allemaal iets anders dan normaal dus we lopen wat achter op de planning”, vertelt Karin van DrieGasthuizenGroep. Zij is de praktijkbegeleider van Karim. Ondertussen smeert ze in de keuken van de woonkamer boter op een cracker en belegt ze de cracker met kaas. “Karim, mevrouw Mol heeft ook nog geen ontbijt gehad, wil jij dat klaarmaken?” Wat bewoonster mevrouw Mol precies als ontbijt wil dan hoeft Karim al lang niet meer te vragen. Hij kent de bewoners door en door en weet precies wat ze eten en wat ze fijn vinden. Dat is ook de kracht van een woonhulp. Ze leren de bewoners op een andere manier kennen en zijn minder gefocust op het zorgaspect.  Driestroom Driegasthuizen, opleiding, woonhulp
 
Goede match 
“Karim is heel erg gemotiveerd. Hij toont initiatief en luistert goed. We kunnen echt goed samenwerken”, vertelt Karin. “We hoeven elkaar maar aan te kijken en we weten wat we bedoelen. Als Karin de soep klaarmaakt dan dek ik de tafels bijvoorbeeld. En als de één de afvalzakken leegt dan stofzuigt de ander. Het is echt fijn werken met Karin”, zegt Karim trots. Ze concluderen allebei dat hun samenwerking gewoon goed loopt. “Dat is echt heel erg fijn. Alle studenten hebben voorafgaand aan de start van de opleiding een proefperiode gehad, vooral om te kijken of er een match is met de opleiding maar ook met de praktijkbegeleider. Nou, Karin en Karim zijn wel echt een hele goede match”, vertelt Marly Alink, jobcoach van Driestroom. Marly komt een keer in de maand  bij de woonkamer kijken. Ze bespreekt de praktijkopdrachten met de student. Snapt hij alles? Hoe is de samenwerking met de praktijkbegeleider? En waar nodig biedt ze hulp aan.  

Koekje erbij 
Het ontbijt van mevrouw Mol is klaar. Aan het einde van de gang heeft mevrouw Mol haar eigen kamer. Een overzichtelijke goed ingedeelde kamer met eigen keuken, badkamer én een eigen tuin. “Het is echt een hele fijn kamer met een mooi uitzicht”, beaamt mevrouw Mol. “Karim doet het echt heel erg goed. Hij is altijd vrolijk en zorg heel goed voor iedereen. Hij is heel erg begaan met zijn medemens. Ik merk eigenlijk niet eens dat hij nog lerende is.” Iedere dag brengt Karim het eten van mevrouw Mol naar haar kamer. En de koffie, die komt mevrouw Mol opdrinken in de woonkamer. “Tot strakjes mevrouw Mol”, Karim verlaat de kamer, op naar het volgende ontbijtje. “Tot bij de koffie”, antwoord mevrouw Mol. “Met een koekje erbij”, zegt Karim nog lachend.  

Meer weten over de opleiding tot Woonhulp?  
Lijkt jou de opleiding tot Woonhulp interessant? Wil jij er meer over weten? Neem contact op met Marly Alink – marlyalink@driestroom.nl 
Er is momenteel een wachtlijst voor de opleiding tot Woonhulp.  

Ook voor jou interessant