Rubriek - Karim volgt de opleiding tot woonhulp (5)

01 december 2021

Eindelijk de schoolbanken in. Nog meer leren van en over woonzorglocatie DrieGasthuizenGroep en het werk als woonhulp. Begin maart was het dan zover, de opleiding tot Woonhulp, gegeven door Driestroom en Elver, is van start! Karim is één van de studenten die de opleiding volgt. Het komende jaar volgen we hem: van het ondertekenen van zijn stagecontract tot het behalen van zijn diploma. In deze vijfde editie blikken we met Karim terug op het afgelopen jaar, want de opleiding tot Woonhulp zit er alweer bijna op.  

Het afgelopen jaar zijn 12 modules behandeld. Zo ging de module Beroep en houding in op ergonomisch werken, het tonen van interesse maar ook waarderen en het geven van feedback zijn behandelde thema’s. Er was ook een module Werken in de keuken en de woonkamer. En bij Planten en dieren leerden de studenten hoe je eventuele huisdieren moet verzorgen en hoe je bloemen afsnijdt zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven. De laatste module is net afgerond. Karim: “In deze module omschreven we onze eigen identiteit en gaven we elkaar complimenten over de werkwijze en elkaars karakter.” De module sloten de studenten af met het maken van een CV. En die kunnen ze goed gebruiken, ze zijn bijna klaar met de opleiding tot Woonhulp. 

Karim-opleiding-tot-woonhulp-5

Examen
Al het geleerde komt samen tijdens twee examens. Eind november hadden ze een theorie-examen en half december staat het praktijkexamen gepland. Tijdens de opleiding hebben de studenten ook nog het schoonmaakcertificaat behaald. Jobcoach Marly Alink van Driestroom: “Als je wil werken bij een facilitair bedrijf is dit schoonmaakcertificaat, van RAS, heel belangrijk. Het geeft je een voorsprong op anderen die het wellicht niet hebben.” Tijdens het 75 minuten durende examen bekijkt de examinator of de student alle schoonmaakvaardigheden onder de knie heeft. Denk aan het onderhouden van de vloeren en het schoonmaken van het sanitair en interieur. “Het zijn veelal handelingen die al bekend zijn maar die je ook zo moet kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld dat je de wc als laatste schoonmaakt en hiervoor een apart doekje gebruikt. En de wc-pot maak je weer als allerlaatste schoon”, legt Karim uit. 

Snel gegaan en veel geleerd 
Het jaar is, ondanks de coronamaatregelen, snel gegaan. 12 maart was de eerste schooldag. “Ik weet het nog heel goed, die eerste lesdag. Wat ga ik nu beleven, dacht ik. Ik vond het hartstikke leuk en leerzaam”, vertelt Karim. “Soms liep je er wel tegenaan dat je meer uitdagingen nodig had. Maar die vond je al snel in het ondersteunen van je medestudenten”, vult Marly aan. Bij Karim zijn de vijf schoonmaaklessen het meeste bijgebleven. “Ik was eigenlijk bang dat ik zou zakken op dit onderdeel vanwege het ergonomische deel. Zo moet je tijdens het schoonmaken door je knieën zakken en niet door je rug buigen. Maar op een gegeven moment zat dit ook goed in je hoofd en doe je niet anders.” 

Toekomst 
En dan zit het bijna op. Wat gaat Karim hierna doen? “Eerst maar eens lekker aan het werk. Het is een fijn opstapje voor de toekomst. Misschien wil ik later wel doorleren tot helpende maar dat is later.” Marly: “Nu heb je nog een koppelmaatje binnen DrieGasthuizenGroep waar je, je aan kunt optrekken. Straks ga je het zelf doen, dat is weer een hele andere fase. Maar dat betekent niet ‘uit het oog, uit het hart’. We zijn nog aan het kijken of ik Karim (en andere kandidaten) blijf ondersteunen indien nodig, ‘coachen aan de zijlijn’ noemen we dat. Maar Karim, dit kun jij. Je moet het zelf doen, wij ondersteunen jou en reiken dingen aan. Je hebt dit succes echt aan jezelf te danken!” 

Meer weten over de opleiding tot Woonhulp? 
Lijkt jou de opleiding tot Woonhulp interessant? Wil jij er meer over weten? Neem contact op met Marly Alink – marlyalink@driestroom.nl

Ook voor jou interessant