Driestroom 'interieur' Jacobien den Biesen

12 april 2021

Die gouwe ouwe tijd van het werken met MS-DOS, faxen tot je erbij neer valt en de administratie nog schriftelijk bijhouden. Er werken bij Driestroom veel collega’s die tot het ‘interieur’ van onze organisatie behoren, die al lang verbonden zijn aan Driestroom. Ze zitten boordevol verhalen en die delen we de komende tijd met jullie. Deze editie het verhaal van Jacobien den Biesen, directeur DROOM!, die in totaal al 25 jaar, met tussenpozen, werkzaam is bij Driestroom.  

Vroeger was alles anders  
“Echt! Je kan het je nu niet meer voorstellen maar als het mooi weer was dan kwam iedereen in bikini naar de dagbesteding toe. Dan zetten we het badje op in de tuin en zaten we de hele dag met de bezoekers (zo noemden we de cliënten) in bad, te genieten van de zon. Dat kan nu écht niet meer!”, geeft Jacobien als voorbeeld. Als 16-jarige was Jacobien op zoek naar een stageplek voor haar opleiding Activiteitenbegeleiding. Het moest niet te ver weg liggen van waar ze woonde. En zo kwam ze op De Strang in Beneden-Leeuwen terecht. “Het was een dijkwoning waar in de verschillende ruimtes dagbesteding werd aangeboden. In een slaapkamer was een kantoor en de keuken zag er nog precies zo uit als toen oma er nog woonde, de tijd had er stil gestaan. We hadden ook katten, die woonden op zolder en die kregen op een gegeven moment ook kittens. Buiten stond een keet en daar werd handarbeid gegeven. Dat werd mijn stageplek voor een half jaar.” Alles draaide om het hebben en creëren van een leuke dag voor de cliënten. Dat die dag ook zinvol kan en mag zijn, dat kwam pas later. “Op vrijdagen liepen we met z’n allen naar de markt en haalden we dikke koeken. Hier smulden we van, onder het genot van een bak koffie. En daar deden we dan heel lang over”, zegt Jacobien lachend.  

Toneelstuk 
De Strang was dé plek voor Jacobien. Ze moest en zou na het afronden van haar studie hier aan de slag gaan. Dat er op dat moment alleen een vacature was voor huishoudelijk medewerkster kon haar niets schelen. “’s Ochtends poetste ik de wc’s en ’s middags had ik tijd over om met de cliënten cakes en taarten te bakken. Oh, en met Kerst, nog zo’n leuk verhaal! We organiseerden voor de ouders een kerstbrunch, daar hoorde natuurlijk een toneelstuk bij, dit keer uitgevoerd door de begeleiders. Erik en het grote insectenboek speelden we. Moet je voorstellen, het hoofd van het dagverblijf speelde Erik…in mijn pyjama! We hebben daar echt wat meegemaakt zeg!”  

Arbeidsmatig werken  
Langzamerhand werd er meer arbeidsmatig gewerkt. Het bieden van een zinvolle dagbesteding zorgde ervoor dat het aanbod bij De Strang veranderde en professionaliseerde. Haar voorliefde voor bakken bracht Jacobien al naar de Strang maar met de aanschaf van een professionele oven ging er een wereld voor haar open. Op persoonlijk vlak ontwikkelde ze zich ook, ze volgde praktijklessen brood en banket. De Strang kreeg twee bakgroepen waar de lekkerste taarten, cakes en broodproducten gebakken werden. Ook werd de eerste beroepskracht aangenomen, een echte bakker die hun de kneepjes van het vak leerde.  

Na zo’n vijftien jaar Driestroom hield Jacobien het (even) voor gezien. “Ik mocht nog een lunchcafé helpen opzetten in Druten. Maar daar was ik meer aan het puinruimen dan dat ik soep aan het maken was met de cliënten. Dat heeft mij echt veel energie gekost.”  
DROOM!, werken bij Driestroom, Driestroom, collega's
DROOM!  
Jacobien en haar zus hadden een droom, het samen hebben van een stoffenzaak. Dit was het moment om uitvoering te geven aan die droom. “We hebben het zes jaar lang echt heel leuk gehad. Ik heb veel geleerd van het commerciële wereldje. Dacht ik dat die vertegenwoordiger mij wel aardig vond, tuurlijk niet, hij wilde gewoon zijn spullen aan mij verkopen haha! Van dat soort dingen dus. Helaas, er bleek geen brood mee te verdienen.” De winkel sloot haar deuren.  

Via haar toenmalige leidinggevende rolde ze weer binnen bij Driestroom. Een tijdje pakte ze alle klussen aan. “Bij het opzetten van de kinderboerderij in Tiel ging ik mee om de geitjes te laten vaccineren. Dat hoorde helemaal niet bij mijn functie joh!” De horeca in verpleeghuis Veste Brakkenstein heeft ze mede helpen opzetten en toen kwam DROOM! “Een werkplek waar veel uitdagingen lagen en waar veel negatieve verhalen over rond gingen. Als persoonlijk begeleider moest ik daar de zorg op orde brengen. Het was een pittige klus omdat er veel onenigheid was en een onprettige sfeer hing.”  

Maar in die elf jaar dat Jacobien er rondloopt is er veel veranderd. DROOM! is een succes geworden, dankzij en met al haar collega’s. Haar persoonlijke loopbaan is erg bijzonder, ze heeft veel kansen en uitdagingen gepakt en zo met tussenstappen, mag en kan ze haar huidige functie als directeur DROOM! bekleden. In de loop der jaren zijn er ook diverse DROOM! locaties bijgekomen. “Het ging als een speer met die appeltaarten, het groeide echt uit zijn jasje. Bij DROOM! De Landerij kregen we een grote bakkerij en konden we weer vooruit”, vertelt Jacobien. En nu staat DROOM! als geen ander. Jacobien besluit: “We hebben echt iets neergezet. Iets waar we ontzettend trots op zijn. Natuurlijk was het wel eens pittig maar kijk eens waar we staan! Bij De Strang was het leuk en leerzaam omdat alles kon en mocht maar dat waren ook andere tijden. Nu vind ik het mooi dat we werken als één team, waarbij ook de assistent-medewerkers werken in een sociale onderneming, waar ons motto is: Haal het beste uit jezelf en elkaar. Dit succes hebben we alleen weten te behalen door de ontwikkeling van een nieuwe visie op arbeidsparticipatie.” 

Werken bij Driestroom
Wil jij ook werken bij Driestroom? Bekijk de werken-bij pagina op onze website. Lees de verhalen van collega's, bekijk vacatures én word enthousiast!