Driestroom 'interieur' Karin Kemps

14 mei 2021
Die gouwe ouwe tijd van het werken met MS-DOS, faxen tot je erbij neer valt en de administratie nog schriftelijk bijhouden. Er werken bij Driestroom veel collega’s die tot het ‘interieur’ van onze organisatie behoren, die al lang verbonden zijn aan Driestroom. Ze zitten boordevol verhalen en die delen we de komende tijd met jullie. Deze editie het verhaal van Karin Kemps, ambulant begeleider binnen Zorg binnen Onderwijs, die al meer 35 jaar werkzaam is bij Driestroom.  

Eerste werkdag 
“Ik weet het nog heel goed, mijn eerste werkdag op de Bloemenheuvel in Weurt op 1 januari 1985. Ik mocht gelijk alle cliënten naar huis toe sturen want boven op zolder was er een waterleiding gesprongen. Het water liep van de trappen af”, vertelt Karin. Net als De Strang in Beneden-Leeuwen was Bloemenheuvel één van de eerste dagbestedingslocaties van Driestroom, destijds SMZ genaamd. In een groot herenhuis van vijf verdiepingen werden dagelijks aan zo’n 30 tot 40 cliënten in acht verschillende groepen activiteiten geboden. “Boven had je een groep, op de verdieping eronder waren drie groepen, daaronder was de centrale keuken en twee groepen en beneden had je de snoezel/disco ruimte en werd er handarbeid gegeven”, vertelt Karin over het huis Bloemenheuvel. Karin was assistent-activiteitenbegeleider. Later, op een andere locatie is ze met de opleiding tot activiteitenbegeleider gestart en kreeg ze haar eigen groepen. Maar tot die tijd sprong ze bij waar nodig was.  

“Naast de activiteiten die we aanboden op locatie, boden we ook volksdansen aan. Dat werd ergens anders gegeven, dus gingen we  met de hele groep de bus in. Ook werd er samen met een groep cliënten boodschappen gedaan…voor thuis, niet voor Bloemenheuvel. En als het mooi weer was dan gingen we met z’n allen bij iemand in de achtertuin bbq-en, met collega’s én cliënten. Dat kon toen allemaal nog!”  

Het was een fijne tijd bij  Bloemenheuvel: “Ik kan er nu niet meer langsrijden zonder om te kijken. Het nostalgische, dat kneuterige huiskamergevoel, we hebben het er zo fijn gehad. Er was zelfs een groepsleider die haar eigen hond Floep, een zwarte labrador, meenam naar de Bloemenheuvel!”  Driestroom, dienstverband, werken bij

15 jaar  
Het oude karakteristieke herenhuis van de Bloemenheuvel had na zo’n 15 jaar zijn langste tijd gehad, het was letterlijk op. Alle collega’s en cliënten verhuisden mee naar een nieuwe locatie, de Buizerd in Wijchen. De band van Driestroom, later Jukebox genoemd, zat toen nog in het gebouw van de Lange Vierhout (ook een van de eerste dagbestedingslocaties van Driestroom) maar er was sprake van ruimtegebrek. En zo werd de voormalige groep van Bloemenheuvel opgesplitst. Een deel bleef bij de Buizerd en een deel kreeg een nieuw onderkomen bij de Lange Vierhout. Karin verhuisde meer naar de Lange Vierhout. Ze had haar opleiding inmiddels afgerond en zo kreeg ze haar eerste eigen groep. Ze kwam te werken bij een groep voor jongvolwassenen. “Ze hadden veel begeleiding nodig. Eentje had epilepsie, de andere had zijn armen in het gips want hij sloeg zichzelf veel en hard. Het was pittig. We boden echt maatwerk.”  

Zorg binnen Onderwijs 
“Ik had werkelijk geen idee wat Zorg Binnen Onderwijs (ZBO) was toen ik hier begon”, vertelt Karin. Na een reorganisatie was het voor haar zoeken waar ze terecht kon. ZBO had een plek vrij en Karin paste goed binnen het profiel. “Op de St. Maartenschool in Berg en Dal kwam ik terecht op een complexe groep. We boden 1 op 1 begeleiding. Ik werd er blij van, ik kon echt iets betekenen voor de kinderen. Elke dag eventjes staan, laten lopen al is het in jouw armen hangend, en dan die grote glimlach die er dan op het gezicht verschijnt. Daar deed ik het voor!” Toch was er ook iets wat altijd aan Karin bleef knagen. “Bij de Lange Vierhout ben ik er een tijdje uit geweest. Dat had effect op een jongen die ik begeleidde. Hij was helemaal de kluts kwijt. Eigenlijk was hij helemaal afhankelijk van mijn begeleiding en dat is niet goed. Dat gevoel kwam bij de St. Maartenschool weer naar boven.” 

Als ambulant begeleider bij Zorg binnen Onderwijs is het jouw taak om de juiste voorwaarden te creëren zodat de les kan beginnen. Dat varieert van een kind rustig krijgen als er teveel prikkels aanwezig zijn. Maar ook het even apart nemen van een kind om hem of haar uit een vervelende situatie te halen.  

Na een paar jaar maakte Karin de overstap naar de Talitha Koemieschool, speciaal onderwijs voor verstandelijk beperkte kinderen. Ze is inmiddels aan haar 11de schooljaar begonnen.  

Driestroom als werkgever 
“Driestroom biedt mij de veiligheid en het vertrouwen van het hebben van werk, van een baan. Elke dag ga ik met een blij gevoel naar school en elke dag ga ik weer met een fijn gevoel naar huis want ik heb de kinderen een fijne dag bezorgd. Dat is mijn doel. Geen jaar is hetzelfde bij Zorg binnen Onderwijs. Soms ga je met de kinderen mee naar de volgende klas, maar vaak krijg je nieuwe kinderen met nieuwe uitdagingen. Ik heb altijd gezegd dat ik hier blijf werken in deze functie totdat ik 60 ben. Maar dat is al over twee jaar! Zolang ik nog op dat kinderfietsje kan fietsen, blijf ik dit doen!”, besluit Karin.