Driestroom 'interieur' Mariska Jansen

27 juli 2021
Die gouwe ouwe tijd van het werken met MS-DOS, faxen tot je erbij neer valt en de administratie nog schriftelijk bijhouden. Er werken bij Driestroom veel collega’s die tot het ‘interieur’ van onze organisatie behoren, die al lang verbonden zijn aan Driestroom. Ze zitten boordevol verhalen en die delen we de komende tijd met jullie. Deze editie het verhaal van Mariska Jansen, milieucoördinator, die al ruim 20 jaar werkzaam is bij Driestroom.

Milieu en zorg

Dat duurzaamheid een belangrijke pijler voor Driestroom is blijkt wel uit het feit dat onze organisatie zich heeft aangesloten bij de Green Deal Verduurzamen Zorginstellingen. Met Mariska’s komst als milieucoördinator laten we zien dat we er echt voor willen gaan. Mariska houdt zich bezig met alle vlakken van milieu en duurzaamheid binnen onze organisatie . En dat is breder dan je in eerste instantie denkt. “Van voeding tot isolatie, van medicijnen tot papiergebruik, op heel veel domeinen binnen een zorginstelling kun je bezig zijn met het milieu. Het is de diversiteit waardoor het zo’n uitdagende functie is”, vertelt Mariska. 

Logeerhuis
Mariska dacht tot voor kort nooit dat ze dagelijks bezig zou kunnen zijn met het milieu. Haar loopbaan binnen Driestroom begon dan ook ruim 20 jaar geleden als begeleider bij het Logeerhuis. EenDriestroom, werken bij, lang dienstverband, interieur locatie waar thuiswonende cliënten een week, midweek of weekend kwamen logeren. Ze kregen hier de nodige zorg en de familie had even geen omkijken naar de zorg. Of de cliënten trainden bij het Logeerhuis om uiteindelijk het huis uit te gaan, op zichzelf te gaan wonen. “Per dag waren er maximaal 8 logés waarvan maximaal 2 in een rolstoel. De diversiteit qua leeftijd, zorg en niveau maakten het werk erg interessant en uitdagend. Elke dag waren er weer andere logés.” Een vaste groep van 40 á 50 cliënten kwamen op vaste momenten in de maand logeren. De leeftijden lagen erg uiteen. Zo weet Mariska zich nog goed een moment te herinneren waar de jongste logé van 4 jaar naast de oudste van 80 jaar zat: “Ze kwamen in hetzelfde weekend logeren. De oude vrouw en het jonge manneke zaten naast elkaar en bewonderden elkaar, erg leuk om te zien.” 

Het Logeerhuis verhuisde naar Wikke, een woonlocatie van Driestroom in Arnhem-Zuid. Ze kregen een plek op de eerste verdieping. “De laatste nacht waren bijna alle cliënten thuis, behalve Hacer. Ik heb samen met haar in het Logeerhuis geslapen. Heel bijzonder was dat. De volgende ochtend hebben we samen ontbeten en de verhuiswagen uitgezwaaid. Bij Wikke verwelkomden we samen de verhuiswagen weer”, vertelt Mariska. 

De Wikke 
Op de eerste verdieping van Wikke wonen ernstig meervoudig beperkte cliënten. Met de verhuizing van het Logeerhuis naar Wikke kwam Mariska nog meer in aanraking met deze doelgroep. Ze besloot de overstap van logeren naar wonen te maken. “Bij het Logeerhuis had je beperkte invloed. Ik kon iets constateren bij een cliënt en dan gaf ik het door aan de ouders of verzorgers. Daarna is het aan hen of ze er iets mee doen. Bij het Logeerhuis zeg je ‘misschien moet er een huisarts bij komen’, bij Wikke (red. en alle andere woonlocaties) bel je een huisarts. Dat is het verschil.” 

Dé match
Haar gezondheid liet haar na verloop van tijd in de steek. Mariska moest een stap terug doen. Voor haar mentale gezondheid was het beter om te re-integreren in een functie waarbij er weinig tot geen contact is met cliënten. Het team Facilitair had plek voor haar en daar is ze uiteindelijk blijven plakken als milieucoördinator. “Ik heb nooit gedacht dat dit dé match zou zijn. Ik dacht altijd dat ik het beste functioneerde met onregelmatige diensten maar de regelmaat van deze functie kwam op het juiste moment. Het had zo moeten zijn, echt! Ik heb zoveel plezier in mijn werk!” 

Mariska-JansenAls milieucoördinator is Mariska bezig met het zoeken en uitvoeren van mogelijkheden om onze organisatie te verduurzamen. En ze past de wet- en regelgeving op het gebied van milieu toe. Natuurlijk staat de zorg voor onze cliënten bovenaan. Maar ook hierin kunnen duurzame keuzes gemaakt worden. Mariska onderzoekt en implementeert dit. “Een cliënt heeft last van obstipatie. Als begeleider kun je de cliënt medicijnen geven maar je kunt ook eerst een pruimenmoes proberen. Het is gezond en goed voor het milieu want zo komen er geen medicijnresten in het afvalwater. Baat het niet, dan schaadt het niet!”, geeft Mariska als voorbeeld. 

De komende periode is Mariska bezig om 6 locaties binnen onze organisatie klaar te stomen voor het milieucertificaat brons van De Milieuthermometer Zorg.