Supermarkt Roberto

14 juli 2021
“Welkom bij supermarkt Roberto”, luidt het vanuit zijn appartement. Op de voordeur zie je de openingstijden en een fraaie reclamefolder. Supermarktdirecteur Rob staat dagelijks tussen 11.00 uur en 16.00 uur klaar om zijn klanten te verwelkomen. Rob (68) is de gelukkige bewoner van een van de moderne appartementen bij woonlocatie Oude Graafseweg in Nijmegen. Een woonlocatie voor volwassenen met een beperking en bijkomende problematieken waar 24/7 ondersteuning op maat wordt geboden. Rob heeft een verstandelijke beperking en woont hier sinds het begin, bijna 8 jaar. Het appartement van Rob heeft twee kamers. Een van die kamers is helemaal ingericht als supermarkt met een ontelbaar aantal miniatuurproducten.  

Een hele beleving 
“Al 47 jaar heb ik mijn eigen winkeltje. Op 31 maart 1974 ben ik begonnen in het keldertje.” Naar alle waarschijnlijkheid hebben de ouders van Rob vroeger een supermarkt met miniatuurproducten voor hem ingericht in de kelder van hun huis. Hier heeft Rob prachtige herinneringen aan overgehouden en nieuwe belevingen gecreëerd. Simone Hubert, teamleider van de Oude Graafseweg: “Als Rob in zijn supermarkt is zit hij helemaal in zijn beleving en dat doet hem heel erg goed.” Rob heeft op deze manier zijn eigen dagindeling gecreëerd. In zijn winkeltje is hij veel aan het rekenen, af en toe verandert hij de prijzen en oefent hij de gesprekken met klanten.  

Levensechte herinneringen 
De gemaakte herinneringen van Rob zijn prachtig en komen tot leven als hij in zijn winkeltje staat. "Ik ontving samen met mijn moeder klanten in onze kruidenierswinkel, vooral scholieren kwamen bij ons langs. Ik mocht met de prijzentang de prijsjes op de producten plakken, zodat de klanten en wij de prijzen wisten. Daarna moest ik de kassa bedienen. En wat moet je dan heel goed kunnen? Juist ja, hoofdrekenen. En dat kan ik als de beste. Maar ook met btw moet je rekening houden, btw hoog en btw laag. Als de btw weer verhoogd wordt, krijgen we daar ook een brief over en dan moet je de prijzen veranderen. Ik had vroeger echte kassa's, van die hele dure. Nu is dat antiek. Het prijzen gaat tegenwoordig heel anders. Er wordt gewerkt met een streepjescode en dan ziet de computer meteen welk product het is en wat de prijs is. Dus ook ik heb wat modernere kassa's gehaald.” 

De winkel gaat mee 
Toen Rob en zijn moeder verhuisden mocht hij zijn winkeltje voortzetten op de zolder. Op welke locatie Rob daarna ook heeft gewoond: zijn winkeltje ging mee. Of er nu een aparte kamer vrijgemaakt moest worden of een appartement aan de overkant, dat maakte voor Rob niet uit. Het winkeltje is een onderdeel van Rob. Simone: “Toen Rob hier kwam wonen is er gekeken naar wat voor hem van belang was en wat hem gelukkig maakte, dat was heel snel duidelijk. Dus Rob kreeg er een extra kamertje bij, zodat hij zijn winkel met miniatuurproducten kon voortzetten. Er hebben ook erg veel mensen meegewerkt aan het vullen en inrichten van zijn winkel.”  Rob: “Iedereen heeft er plezier van dat ik hier mijn winkel heb. Ik heb ook zoveel ervaring hiermee. Ook de vertegenwoordigers van Coca-Cola weten mij wel te vinden. Ik heb ze laatst hier op de stoep gehad met een hele nieuwe wagen. ‘Bent u meneer Swagemakers, directeur van supermarkt Roberto?’, vroegen ze mij. Prachtig vind ik dat. Ze kennen me allemaal.” 

Ultiem woongenot 
Dat Rob met veel plezier woont is wel duidelijk. Rob: “Ik zit hier heel goed. Ik ben gelukkig en met de nieuwe binnentuin die op dit moment wordt aangepakt, wordt het alleen maar mooier.” 
Driestroom-Elst-6725

Wil jij ook fijn wonen bij Driestroom?

Neem contact op, samen bekijken we de mogelijkheden!