Tent wordt tas

23 oktober 2020

Ooit reisde de tent de hele wereld over. Hangend onder een backpack of liggend in de achterbak van een auto. In de woestijn, de jungle, op de mooie bosgronden van de Veluwe of op tropische stranden, overal werd de tent neergezet. Nu heeft deze tent een nieuwe bestemming gevonden, zijn reis eindigt bij Studio Klare Taal: de tent wordt een tas. 

Bij Studio Klare Taal, een werkpost van Driestroom, wordt door assistent-medewerkers van alles gemaakt van gebruikte stoffen. Kleding, keukenschorten, kussens, vlaggen en ook mondkapjes. En nu komen hier de tent-tassen bij. Kringloopwinkel 2Switch schenkt tweedehands tenten aan Studio Klare Taal. Daar maken ze er unieke tent-tassen van, daarna worden de tent-tassen weer verkocht bij 2Switch in Arnhem. 

Duurzame samenleving
“Mijn collega Juno kreeg een rondleiding bij 2Switch en zag die verhuisdozen vol met tenten staan. Complete of incomplete tenten, dat kon ze niet direct zien maar het maakte voor haar niets uit. ZeDriestroom, Tenttas, 2Switch, Studio Klare Taal was gelijk enthousiast, hier wist ze wel raad mee”, vertelt Judith Septer van Studio Klare Taal. “Bij 2Switch hebben wij zelf niet de competenties in huis om iets met deze tenten te doen, behalve de tent opzetten natuurlijk”, vertelt Robert Frantzen, Retail manager bij 2Switch. Robert vervolgt: “Er zijn zoveel overschotten in de wereld. Om een voorbeeld te geven, bij onze textielcentrale in Arnhem wordt per jaar 1,3 miljoen kilo kleding ingezameld. Dat is een gigantische hoeveelheid! Bij 2Switch doen we wat we kunnen. Alles wat we overhouden brengen we elders onder. Het draagt bij aan een duurzamere wereld waarin we niet van alles zomaar weggooien, maar waar producten grondstoffen worden voor andere producten. We zien ons soms ook wel als grondstoffenleverancier”. Judith vult aan: “Wij hebben bij Studio Klare Taal wel de competenties, de apparatuur en het materiaal in huis om van deze tenten iets moois te maken. Wij kunnen de assistent-medewerkers de begeleiding bieden die ze nodig hebben”. 

Tent-tas
Elke tas is uniek. De tas bestaat uit verschillende delen die allemaal uit één of meerdere tenten gehaald wordt. Natuurlijk is er een patroon en een werkbeschrijving, maar de assistent-medewerkers kunnen de tassen zelf samenstellen zoals ze willen. Zo kan de ene tas volledig bestaan uit 1 kleur, terwijl de andere tas uit meerdere kleurvlakken bestaat. Eigen creativiteit en initiatief wordt zeer gewaardeerd. Judith: “De assistent-medewerkers waarderen die vrijheid ook, zo wordt het voor een deel ook hun creatie.” Is het voor de hand liggend dat een tent transformeert in een tas? “De studio staat niet persé voor kleding, eerder voor accessoires. Tent wordt tas, het moest zo zijn. Ook het type stof leent zich goed voor een tas, het is waterafstotend”, vertelt Judith. “Tentstof is volgens mij ook een vrij makkelijke stof om te verwerken”, vult Robert aan. Judith reageert direct: “Dat is niet helemaal waar. Het is lastig materiaal want het glijdt op elkaar. Dat maakt het een uitdaging om deze stof te verwerken”. 

Voor de tent-tas is met name tentstof nodig. Al het andere van de tent wordt verzameld en apart gelegd voor toekomstige projecten. Denk aan scheerlijnen en ritsen. Als het aan Juno en Judith ligt wordt er zoveel mogelijk restmateriaal bewaart voor andere toepassingen. 

Te koop!
Wil jij ook zo’n unieke tent-tas? Een tas met een goed verhaal? De tassen zijn voor een symbolisch bedrag van €2,50 te koop bij 2Switch in Arnhem (Westervoortsedijk 120, 6827 AX Arnhem).