Valt het verhaal van Orpheus en Eurydice in de prijzen?

08 maart 2021

Op 8 juni vindt het landelijke Eenakterfestival plaats, het slotstuk in de Special Theater Eenakter Roadshow. De Special Theater Eenakter Roadshow is een wedstrijd waarin kunst- en theatergezelschappen voor mensen met een beperking zichzelf kunnen profileren voor een breder publiek. De wedstrijd is uitgeschreven door Special Arts, een stichting die kunst- en theatergezelschappen voor mensen met een beperking een platform biedt. Theater Klare Taal, werkpost van Driestroom, is één van de kanshebbers om op te treden tijdens het landelijke Eenakterfestival.  

Dit jaar zijn alle theatergezelschappen die werken met acteurs met een beperking uitgenodigd hun idee te pitchen bij de Eenakter Roadshow van Special Arts. En dat heeft Theater Klare Taal natuurlijk gedaan! “Het wordt nu echt spannend! We zijn door naar de volgende ronde en zitten bij de laatste 18,” vertelt Caro Wicher, theatermaker bij Theater Klare Taal.  

Eenakter Roadshow 
Een eenakter is een toneelspel waarin er geen verandering van tijd is. Het hele verhaal speelt zich af op één moment. Ook het decor kan dus niet veranderen. “Wij hebben met Theater Klare Taal gekozen voor het toneelstuk van Orpheus en Eurydice. Een liefdesverhaal over halfgoden en de onderwereld. Een best ingewikkeld verhaal. En die naam Eurydice…dat is me er eentje. Een van onze spelers heeft het de hele tijd over Lowietje. Maar goed dat we weten waar het over gaat, dat is het belangrijkste”, vertelt Caro. Samen met de spelers bepalen ze hoe ze het verhaal gaan verbeelden en vertellen. “Wat is de onderwereld en hoe ziet de onderwereld eruit? Deze vraag leg ik de spelers dan voor. Samen proberen we dit dan vorm te geven. Soms werkt het en soms niet. Maar dat is het spel, dat we samen tot iets komen”, geeft Caro als voorbeeld.  

Het toneelstuk is opgedeeld in acht fragmenten met acht tableaus. Een tableau is eigenlijk een stilstaand beeld waarin iedere speler een vaste plek heeft. “We werken eigenlijk van tableau naar tableau. En om het nog ingewikkelder te maken, het kan zijn dat een speler na een tableau weer een ander personage is. Hoe we dat gaan vormgeven zonder van decor en kleding te wisselen, dat moeten we nog even uitvinden.”  
 
Theater Klare Taal 

Bij Theater Klare Taal spelen 14 mensen met een beperking. Theater Klare Taal is een samenwerking tussen Driestroom en ArtEZ. Caro: “We maken theater en iedereen is belangrijk voor het stuk. Ik vind het ook niet belangrijk welke beperking iemand heeft. Ik vind het veel belangrijker om te kijken naar wat iemand kan. In het begin dacht ik er weinig over na. We gaan toch toneelspelen, dat betekent dat iedereen op de vloer staat en meedoet. Die open blik die ik toen had, helpt mij nu nog steeds. Het zorgt ervoor dat ik niet gehinderd word door vooroordelen over wat een speler op papier wel of niet zou kunnen.” Caro is vanuit ArtEZ (kunstacademie in Arnhem) als theatermaker vanaf het ontstaan van Theater Klare Taal, zo’n 7 jaar geleden, betrokken. Zij bedenkt het spel, het script en de choreografie. Marieke de Groot begeleidt vanuit Driestroom de spelers. “Ik daag de spelers uit om zichzelf uit te dagen, uit hun comfortzone te stappen en met hun persoonlijke doelen aan de slag te gaan. Waarom is het spannend? Hoe kunnen we het minder spannend maken? Deze en vergelijkbare vragen stel ik ze geregeld.”  

Van straattheater tot het verhaal van Scrooge 
Het merendeel van de spelers is al vanaf het begin onderdeel van het theatergezelschap. Samen hebben ze veel verschillende toneelvoorstellingen gemaakt en gespeeld. Van straattheater tijdens de Nacht van de Mode in het Arnhemse Klarendal tot het verhaal van Scrooge gespeeld in drie scenes. De meest recente projecten zijn verbonden aan het coronavirus. Zo onderzochten ze in het stuk ‘Mijnland’ hoe ze de maatregelen konden theatraliseren en stonden in het stuk ‘Binnenin’ de gevoelens en emoties die de consequenties van de lockdown opriepen centraal. En nu het verhaal van Orpheus en Eurydice. Helaas speelt ook hier het coronavirus een rol, vooral vanwege het feit dat niet alles in de van te voren gemaakte planning kan worden uitgevoerd. De Eenakter Road Show bestaat uit verschillende regionale wedstrijden en wordt uiteindelijk afgesloten met dé landelijke Eenakter Road Show op 8 juni. De regionale wedstrijden stonden gepland voor aankomende april, vanwege het coronavirus is dit uitgesteld. Het is dus nog even afwachten of het verhaal van Orpheus en Eurydice door Theater Klare Taal in de prijzen gaat vallen.