Werkfit-traject scoort een 9

08 juni 2021

Beoordeeld met maar liefst een 9! Wat? Het Werkfit-traject van Driestroom. In 2020 hebben 10 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via Driestroom het Werkfit-traject van UWV gevolgd, met coaching van het team Begeleid Werken van Driestroom.

Werkfit-traject?
Het Werkfit-traject is een re-integratiedienst voor mensen die volgens het UWV wel arbeidspotentieel hebben, maar die zelf niet direct de stap kunnen maken naar betaald werk. Het doel van het traject is om te zorgen dat mensen zich kunnen ontwikkelen, zodat zij aansluitend op dit traject de stap naar betaald werk kunnen maken, of zodat ze een passende opleiding kunnen gaan volgen. Een van de deelnemers is de 25-jarige Julia Delwig, die na het Werkfit-traject in 2020, doorgegroeid is.

Jaarcontract bij Driestroom
Julia werkt nu twee jaar bij Driestroom en heeft sinds oktober een jaarcontract voor 12 uur als administratief medewerker en doet beschut werk. Beschut werk is er voor mensen die alleen in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden kunnen werken. Naast haar werk volgt Julia een particuliere opleiding bij Fabius. Ze heeft al twee opleidingen behaald, namelijk telefoniste/receptioniste en administratief medewerker. Op dit moment is Julia nog bezig met de opleiding administratief financieel medewerker.

Weer aan de slag
Haar trajectcoach binnen Driestroom is Doreth van Zuylen, werkzaam vanuit team Begeleid Werken Arnhem van Driestroom. Doreth: “Zo’n twee jaar geleden werd mij door UWV gevraagd om een gesprek aan te gaan met een dame met de diagnoses autisme en de gedragsstoornis ODD. Zij wilde zichzelf graag ontwikkelen binnen de arbeidsmarkt, maar dit lukte haar niet alleen. Die dame was Julia. Julia heeft een Wajong uitkering en zat thuis op dat moment. We zijn gaan kijken naar wat Julia nodig had en wat de mogelijkheden voor haar waren om deel te nemen in de maatschappij op het gebied van werk. Dit betekende dat zij moest gaan re-integreren.”

Praktijkassessment en Werkfit-traject
Julia heeft, voorafgaand aan het Werkfit-traject, een praktijkassessment van vier maanden gevolgd bij Driestroom. Julia’s vaardigheden werden getraind en er werd een plan van aanpak gemaakt wat Julia’s coachbehoefte was. Het praktijkassessment doorliep ze bij de afdeling Driestroom in contact. Na het assessment volgde het Werkfit-traject, ook bij dezelfde afdeling. Julia: “Het team was erg leuk. Ik hield me vooral bezig met het digitaliseren van het archief, het structureren van de dossiers en ik heb verschillende werknemersvaardigheden opgedaan.” Toch was Julia op zoek naar meer uitdaging. Met dat idee ging zij na een half jaar aan de slag bij de Afdeling Crediteuren van Driestroom. Met een breed takenpakket, denk aan post verwerken, klanten en leveranciers bellen, aanmaningen versturen, greep Julia haar kans om echt te groeien. Na een half jaar bij de afdeling Crediteuren, zat het Werkfit-traject erop voor Julia.

Beschut werk
In overleg met de arbeidsdeskundige is gekozen voor beschut werk. Julia: “Er is voor mij een werkplek op maat gecreëerd, zodat ik ondanks mijn autisme en ODD toch kan doorgroeien tot een volwaardig teamlid. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik een duidelijk takenpakket heb, voldoende overlegmomenten en dat ik af en toe mijn stress kan laten afvloeien door even van mijn werkplek weg te gaan.” Ook komt Doreth geregeld langs. Doreth: “We gaan samen het gesprek aan en als ik merk dat er iets niet lekker gaat, dan praten we daarover en coach ik Julia. Ze kan bij mij altijd terecht.”

Goede hulp is waardevol
Julia: “Het is niet altijd makkelijk om hulp te krijgen via de verschillende instanties waarmee je in aanraking komt, maar ik moet zeggen dat ik hier bij Driestroom van alle kanten goede hulp krijg als ik die nodig heb en dat is erg fijn.”

“Ik heb ook erg veel geleerd in de afgelopen periode, want waar ik het voorheen erg moeilijk vond om hulp te vragen, daar gaat dat nu steeds beter. Ook leer ik hoe ik me rustiger moet houden als er iets niet goed gaat. Ik kan niet veel doen aan mijn gedragsproblemen, want die heb ik nu eenmaal, maar ik kan er wel proberen anders mee om te gaan. Als er iets aan de hand is bespreek ik het met mijn teamleden, teamleider en met Doreth. We zijn een team, dus we doen het samen.”

Tijd en aandacht
De teamleden van Julia nemen echt de tijd om haar dingen uit te leggen en haar verder te helpen. Julia: “Mijn takenpakket breidt steeds verder uit. Er wordt gekeken naar wat ik kan en wat ik nodig heb. Ik heb bijvoorbeeld al heel veel geleerd over het werken met Excel en met programma’s waar ik voorheen nog nooit van had gehoord. Wat ik tijdens mijn opleidingen allemaal heb geleerd, gebruik ik hier in de praktijk en ook daar leer ik weer van. Mijn collega’s en teamleider zetten zich ook volop in om mij verder te helpen. Ik krijg de mogelijkheid om cursussen te volgen en ik krijg stapsgewijs uitleg van collega’s. De moeilijkheid van de taken bouwen we zo samen op. Ik leer iedere dag hier bij Driestroom. Mijn collega’s zijn leuk, ik heb het hier naar mijn zin en ga echt met plezier aan het werk.”

Succesverhaal
Doreth: “Het is eigenlijk een win-winsituatie. Julia heeft echt een grote stap gemaakt in het re-integratieproces en daar zijn we erg trots op! Maar ook wij als Driestroom zijn erg blij met haar. Het is voor beiden een succesverhaal.”

We zijn er ook voor jou
Benieuwd naar wat het team Begeleid Werken van Driestroom voor jou kan betekenen? Meer informatie vind je hier op onze website. Een enthousiast team van trajectcoaches staat voor je klaar.