Instrument

CRDL: aanrakingen worden geluiden

De CRDL, je zegt cradle, is een houten instrument dat aanrakingen tussen mensen vertaalt in geluid en muziek. Als twee mensen hun hand op de CRDL leggen en elkaar vervolgens aanraken, ontstaat er een gesloten circuit, waardoor er geluid uit de CRDL komt. Deze geluiden zijn heel herkenbaar en variëren van een klaterende bergbeek tot kerkklokken, muziekinstrumenten en dierengeluiden.

Productontwikkeling
De CRDL is door Dennis Schuivens en Jack Chen ontwikkeld voor dementerende ouderen. Zij zagen dat mensen met dementie het contact met hun omgeving verloren. Omdat deze mensen met dementie nog wel reageerden op beweging, aanraking en geluid, maakten Dennis en Jack de CRDL, zodat er wel contact mogelijk was. Toen Nienke Peters-Scheffer, onderzoeker bij Driestroom en Radboud Universiteit, over de CRDL hoorde, was zij direct enthousiast: “Ik zag allerlei mogelijkheden voor onze cliënten met autisme en EMB (ernstig meervoudige beperkingen). Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik samen met de ontwikkelaars binnen Driestroom onderzoek mocht doen met de CRDL.” 

Voorbeeld uit de praktijk
Tijdens het onderzoek kijken we naar interacties tussen begeleider en cliënten, mét, maar ook zonder de CRDL. Het onderzoek is inmiddels een paar maanden bezig en er doen begeleiders van locaties Elstine, Stijntje Buys, De Daniël en De Wikke mee aan het onderzoek. Eén van de begeleiders is Myrna Bosman, werkzaam op groep Vlimper van locatie Elstine. “De cliënt waarmee ik werk met de CRDL, kan erg onrustig worden van aanrakingen of wanneer je te dichtbij komt. Door de CRDL laat hij aanrakingen sneller toe, je merkt dat hij hierin groeit. We oefenen één op één met het instrument en het stukje herkenning zorgt ervoor dat hij zich vertrouwder voelt,” aldus Myrna.

Resultaten
Inmiddels zijn alle gegevens verzameld met behulp van de begeleiders en Yke Frankena en Lisanne Tuenter, twee enthousiaste studenten van de Radboud Universiteit. Nienke vertelt: “Yke en Lisanne analyseren nu tientallen uren video’s om het effect van de CRDL te meten. We verwachten net voor de zomer de eerste resultaten te kunnen presenteren. In de tussentijd zitten we echter niet stil en ben ik met twee andere studenten gestart met een vervolgonderzoek, waarin we het contact met CRDL tussen ouders en kinderen met EMB onderzoeken.”

>> Ga terug naar GOUD mei 2017

 
X

Informatie over het coronavirus

Volg hier de actuele ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus.