Voor volwassenen en hun ouders of begeleiders

Het Driestroom Expertise Centrum is er voor mensen met een verstandelijke beperking. Misschien gaat het niet goed met je, maar weet je niet precies waarom. Het kan ook zijn dat je bang en angstig bent. Of dat je last hebt van somberheid en stress, of negatief denkt over jezelf. Wij helpen je graag om oplossingen te vinden.

Intake
Tijdens de eerste afspraak brengen we in kaart wat er speelt en wat er nodig is. Je krijgt dan advies over een passende behandeling en we kijken of Driestroom jou die hulp ook kan bieden. Vaak is er verder onderzoek nodig om helder te krijgen wat er precies aan de hand is en hoe een behandeling jou kan helpen. We sluiten daarbij altijd aan bij ondersteuning die al geboden wordt. We bieden de juiste hulp, op de juiste plek: klein en dichtbij als het kan, intensiever waar nodig!

Onderzoek en Behandeling
Het expertisecentrum heeft drie verschillende manieren om jou te helpen. Welke aanpak we kiezen, hangt af van jouw klachten. Zo’n aanpak noemen we een zorglijn. Er is een zorglijn Handelingsgerichte diagnostiek, een zorglijn Angst en een zorglijn Stress-gerelateerde klachten. We vertellen je er hieronder meer over.

Het gaat niet goed met mij, maar ik weet niet waarom
Het kan zijn dat je niet lekker in je vel zit, zonder dat je weet waarom. We kiezen dan voor de zorglijn Handelingsgerichte diagnostiek. Die is bedoeld om te ontdekken waarom het niet goed met je gaat en welke behandeling jou verder kan helpen.

Samen op zoek naar de oplossing
We nodigen je uit om te praten over de problemen die je hebt. En kijken dan ook waar je goed in bent en wat moeilijker voor je is. Het kan zijn dat extra onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld intelligentie-, persoonlijkheids- of neuropsychologisch onderzoek. Of onderzoek naar psychiatrische klachten, seksualiteit en jouw omgang met de mensen om je heen. Zo verzamelen we de informatie die nodig is om voor jou de juiste behandeling of begeleiding te vinden. Je kunt daarvoor terecht bij Driestroom, maar we kunnen je ook doorverwijzen naar een andere organisatie.

Ik voel me angstig en bang
We zijn allemaal wel eens bang. Maar angst kan je leven gaan beheersen. Je gaat dan situaties uit de weg en het wordt moeilijk om de dingen te doen die leuk en belangrijk zijn. Er zijn verschillende redenen waarom je angstig en bang kunt zijn. Misschien vind je het eng om met andere mensen om te gaan. We noemen dat een sociale fobie. Het kan ook zijn dat je last hebt van een paniekstoornis of van pleinvrees. Of je hebt te maken met dwanghandelingen. Je moet dan bijvoorbeeld voortdurend je handen wassen of steeds controleren of de kraan wel goed dicht zit. In zulke gevallen kiezen we voor de zorglijn Angst.

Samen op zoek naar de oplossing
Om jou te helpen, vragen we je om verschillende vragenlijsten in te vullen. Zo wordt duidelijk wat jou precies bang en angstig maakt. Daarna krijg je de behandeling die het beste past bij jouw klachten, bijvoorbeeld specialistische therapie. Maar we kijken ook of we nog meer voor je kunnen doen. Bijvoorbeeld met ondersteuning bij een andere manier van leven. En bij het omgaan met problemen en het versterken van je netwerk. Als de behandeling bijna klaar is, maken we samen een plan om terugval te voorkomen.

Ik ben somber, voel stress en denk negatief over mezelf
Iedereen is wel eens somber, gestrest of ontevreden over zichzelf. Maar het wordt een probleem als je er vaak last van hebt of als het lang duurt. Misschien ben je ‘alleen maar’ somber of heb je juist last van stemmingswisselingen. Dan schommel je steeds tussen heel blij en erg verdrietig. Zo zijn er ook meerdere soorten stress, met verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld PTSS, als je iets heel vervelends hebt meegemaakt. Ook een negatief zelfbeeld ontstaat niet bij iedereen om dezelfde reden. Om jou met deze problemen te helpen, gebruiken we de zorglijn Stress-gerelateerde klachten.

Samen op zoek naar de oplossing
Om jou te helpen, vragen we je om verschillende vragenlijsten in te vullen. Zo wordt duidelijk wat jou precies somber, gestrest of ontevreden met jezelf maakt. Daarna krijg je de behandeling die het beste past bij jouw klachten, bijvoorbeeld specialistische therapie. Maar we kijken ook of we nog meer voor je kunnen doen. Bijvoorbeeld met ondersteuning bij een andere manier van leven. En bij het omgaan met problemen en het versterken van je netwerk. Als de behandeling bijna klaar is, maken we samen een plan om terugval te voorkomen.

X

Informatie over het coronavirus

Volg hier de actuele ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus.