De Wikke Wonen

Algemeen
Wikke Wonen is gevestigd in hetzelfde pand als Wikke Dagbesteding. De bovenste drie woonlagen van het gebouw zijn bestemd voor bewoners met uiteenlopende zorgvragen. Op de eerste woonlaag wonen personen met een zorgintensieve hulpvraag en/of ernstig meervoudige beperkingen (EMB). Op de tweede woonlaag bevinden zich de bewoners met een matige tot ernstige verstandelijke beperking soms in combinatie met autisme, een psychiatrische achtergrond, epilepsie of andere problematiek. Zij wonen een stuk zelfstandiger dan de bewoners op de eerste woonlaag maar hebben wel de nabijheid van begeleiders nodig. In een setting van groepswonen hebben zij een eigen appartement en een eigen sleutel.
Op de derde woonlaag wonen de mensen met vrijwel dezelfde aandachtsgebieden als de bewoners op de tweede woonlaag. Zij wonen echter nóg zelfstandiger en kunnen hun hulpvraag uitstellen. Voor een aantal van hen is Wikke een springplank naar een begeleid zelfstandig wonen situatie. Ondanks de verschillen tussen de bewoners ondernemen zij geregeld activiteiten met elkaar. Samen maken zij van Wikke een echt thuis. Op de woonlocatie is dag en nacht begeleiding aanwezig.

Ligging

Wikke Wonen ligt midden in de Arnhemse volkswijk Malburgen. Tegenover Wikke ligt zwembad De Koppel. Naar winkelcentrum Drieslag en winkelcentrum Kronenburg lopen de bewoners in ongeveer tien minuten.

Indeling
Op de eerste woonlaag wonen veertien jongvolwassenen en volwassenen met EMB die veel verzorging nodig hebben. De eerste woonlaag heeft extra brede gangen zodat bewoners zich comfortabel kunnen voortbewegen in een rolstoel. Het plafondliftsysteem vergemakkelijkt de transfers van bed naar bad en van bed naar rolstoel. Elke bewoner heeft een eigen kamer. De grote gezamenlijke huiskamer op deze verdieping wordt op gezette momenten gesplitst in twee huiskamers. Het spreekt voor zich dat op deze woonlaag aangepaste sanitaire voorzieningen zijn. De inrichting kenmerkt zich door prikkelende kleuren in een huiselijke sfeer. Door de bijzondere architectuur van het gebouw hebben de bewoners van de eerste woonlaag zicht op de centrale hal op de begane grond waar de dagbesteding plaatsvindt. Zo valt er voor hen altijd wat te zien en te beleven.
De bewoners op de tweede en derde woonlaag hebben een zelfstandig appartement met eigen sanitair en een klein, eenvoudig keukenblokje. Waar op de tweede woonlaag wat meer kleuren en patronen te zien zijn, heeft de derde woonlaag een wat stoerdere sfeer. Elke verdieping heeft met zijn bewoners daardoor zijn eigen sfeer.
Alle groepen/ verdiepingen hebben elk een gemeenschappelijke huiskamer met keuken. Terwijl door de week een kookheer kookt voor alle groepen, koken in het weekend de begeleiders en bewoners samen.

Begeleiding en activiteiten
Vanwege de diverse aandachtsgebieden van de bewoners van Wikke is ook de begeleiding divers. Op de eerste woonlaag ligt de nadruk op de verzorging van de bewoners. Daarnaast speelt ontwikkeling, in kleine stapjes, een belangrijke rol. Denk hierbij aan meewerken met het aantrekken van een jas of het vasthouden van een vork tijdens het eten.
Begeleiders leren de bewoners op de tweede en derde woonlaag hun grenzen aan te geven, assertiever te worden en een eigen mening te geven. Hun training in zelfstandigheid bestaat uit het leren aanbrengen van structuur in hun dag, relaties aan te gaan en te onderhouden, het huishouden te doen en alle andere taken onder de knie te krijgen ter voorbereiding op een, mogelijk, begeleid zelfstandig wonen situatie.
De bewoners halen geregeld een frisse neus in de tuinen rondom het pand. In de avonden en weekenden wordt er gebruik gemaakt van de voorzieningen van de dagbesteding op de begane grond, zoals de snoezelruimte. In de centrale hal hangt een groot flatscreen. Dat er geregeld een filmavondje wordt georganiseerd, is dus geen verrassing!

Ketenpartners
Een aantal groenvoorzieningen, tuincentra en horecagelegenheden is ketenpartner van Wikke Wonen. De interne ketenpartners van de woonvoorziening zijn Einstein Multimedia, EigenArt, Hofstede en Elsweide.

Adres
Eimerssingel West 3
6832 EW Arnhem
Telefoon: 026-3241178
E-mail: wikkewonen@driestroom.nl

X

Informatie over het coronavirus

Volg hier de actuele ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus.