Gildekamp


Algemeen

In de Nijmeegse wijk De Gildekamp ligt de gelijknamige woonvorm die is gebaseerd op het spettermodel. Ruim dertig volwassenen wonen, zoals het model aangeeft, verspreid over de wijk in (semi-)zelfstandige wooneenheden. De leeftijd van de bewoners loopt uiteen van begin twintig tot midden vijftig. Allen hebben zij een licht verstandelijke beperking. Centrale ontmoetingsplek van Gildekamp vormt het inloophuis. Hier kookt de begeleiding met en voor de bewoners en is er genoeg ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Op de woonvorm is de begeleiding op werkdagen van 9:00 uur - 23:00 uur aanwezig en in het weekend op aangepaste tijden. Buiten deze tijden zijn de begeleiders van de nabijgelegen woonvormen Hegdambroek en Hillekensacker de zogenaamde achterwacht.

Ligging
De wooneenheden liggen centraal in de wijk, in de buurt van een supermarkt, een wijkcentrum en een sportschool. Ook Gezondheidscentrum Lindenholt, winkelcentrum Dukenburg en NS station Dukenburg liggen op een steenworp afstand. Naar het centrum van Nijmegen gaan de bewoners per fiets of via het openbaar vervoer, een enkele fanatieke wandelaar zelfs te voet.

Indeling
Woonvorm Gildekamp bestaat uit verschillende semi-zelfstandige wooneenheden, HAT-eenheden en appartementen verspreid over de wijk. De bewoners die meer begeleiding (en behandeling) nodig hebben, wonen dicht bij de begeleiderpost. Het centrale ontmoetingspunt, de inloop, ligt naast het pand waar de begeleiderpost ligt. De inloop heeft echt een sociale functie en wordt vrijwel dagelijks goed bezocht.

Begeleiding en activiteiten
Het begeleidingsaanbod op de Gildekamp wordt afgestemd op de begeleidingsvraag. En die is voor iedere bewoner anders. Waar de ene bewoner ondersteuning vraagt bij het aanhouden van een gezond voedings- en beweegpatroon, wil de ander graag wat hulp bij het verwerken van de post. Weer een ander heeft behoefte aan een luisterend oor om even ‘van zich af te kunnen praten’. Wel worden alle bewoners gestimuleerd en getraind in zelfstandigheid. Door die verworven zelfstandigheid kunnen sommige bewoners na enige tijd inderdaad verhuizen naar een zelfstandig wonen situatie. Daarnaast wordt met motiverende gespreksvoering onder andere de assertiviteit van de bewoners gestimuleerd. Hierdoor leren zij bijvoorbeeld om zelf oplossingen aan te dragen voor een bepaalde situatie.
Activiteiten worden zowel door begeleiding en cliënten gezamenlijk georganiseerd als door cliënten onderling. Koken op de inloop is hier een voorbeeld van. Andere activiteiten die de bewoners ondernemen zijn fietstochtjes, wandelingen, bezoekjes aan een pretpark en lasergamen.

Ketenpartners
Sommige bewoners van Gildekamp bezoeken de huisarts en tandarts welke hun praktijk in de wijk hebben. Ook de apotheek, fysiotherapie en het Gezondheidscentrum zijn partners van de Gildekamp.

Adres
De Gildekamp 30-43
6545 KR Nijmegen
Telefoon: 024-3774532
E-mail: gildekamp@driestroom.nl

 

X

Informatie over het coronavirus

Volg hier de actuele ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus.