Eenstapvooruitmetdtt

Een stap vooruit met DTT helpt kinderen met autisme en een verstandelijke beperking

PERSBERICHT
3 juni 2013

Een stap vooruit met DTT helpt kinderen met autisme en een verstandelijke beperking

Kinderen met autisme spectrum stoornis (ASS) en een verstandelijke beperking laten gedragskenmerken zien die hun ontwikkeling negatief kunnen beïnvloeden. Zonder adequate behandeling is de prognose van kinderen met ASS en een verstandelijke beperking slecht. Vroegtijdige gedragstherapie kan leiden tot een versnelling van de ontwikkeling en een afname van autistische kenmerken en gedragsproblemen. Dat stelt Nienke Peters-Scheffer in haar proefschrift ‘Fostering Development in Young Children with Autism Spectrum Disorder and Intellectual Disability’. Onderzoekster en Driestroom-medewerkster Nienke Peters-Scheffer promoveert woensdag 12 juni 2013 aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Effectiviteit DTT
Nienke Peters-Scheffer presenteert in haar proefschrift de effectiviteit van de behandelmethode Discrete Trial Teaching (DTT). Van 2007 tot 2012 is deze getoetst door de Radboud Universiteit Nijmegen. De toepassing van de vroegtijdige gedragstherapie DTT leidt mogelijkerwijs tot besparingen op de lange termijn. Voorwaarde hiervoor is dat er behandeling van hoge kwaliteit wordt aangeboden, hetgeen onder andere samen lijkt te hangen met kenmerken van de trainers.

Pioniersrol Driestroom
Driestroom heeft een pioniersrol wat betreft het aanbieden van DTT als behandelmethode. Als eerste en enige zorgorganisatie in Nederland liet Driestroom de resultaten van DTT wetenschappelijk onderzoeken. Drie onderzoeken door de Radboud Universiteit Nijmegen laten zien dat deze behandeling het functioneren van kinderen met ASS en een verstandelijke beperking verbetert. Men ziet verbeteringen op het gebied van IQ, ontwikkelingsleeftijd, communicatie en taal, zelfredzaamheid, sociale vaardigheden en spel. Daarnaast nemen ASS symptomen én gedragsproblemen af. Door het verbeterd functioneren wegen de kosten van DTT op tegen de besparingen op lange termijn.

Meer informatie: www.eenstapvooruitmetdtt.nl

Op donderdag 19 september is aanmelden niet meer mogelijk. Op vrijdag 20 september zijn nog enkele plekken beschikbaar.
________________________________________________________________
Noot voor de redactie:
Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karen Tijssen (staffunctionaris marketing & communicatie)
T 0481-366092
karentijssen@driestroom.nl

X

Kans op vertraging in vervoer op donderdag 27 juni

Op donderdag 27 juni 2019 is er kans op vertraging in het vervoer in en rondom Nijmegen in verband met een concert in het Goffertpark.

Datum laatste wijziging: dinsdag 26 juni om 10.00 uur