WZW 2019 - Blog Tessa Verlaan, begeleider bij de Daniël Eigenwijs in Nijmegen

vrijdag 15 maart 2019

Van 11 tot en met 16 maart 2019 vindt de Week van Zorg en Welzijn plaats. In deze week plaatsen we meerdere blogs en vlogs van medewerkers binnen Driestroom om zo een beeld te geven van werken in de zorg. Tessa Verlaan, begeleider, neemt je mee in haar werkzaamheden.

Week van Zorg en Welzijn 2019

Werken bij Driestroomlocatie de Daniël Eigenwijs

Tessa-Verlaan-en-MichaelEén van de dingen die wij bij Driestroom graag doen is jou een kijkje geven in het ‘werken in de zorg’. We hebben daarom aan begeleider Tessa Verlaan gevraagd of zij ons iets wil vertellen over haar werk bij Driestroomlocatie de Daniël Eigenwijs in Nijmegen.

Tessa, vertel eens kort over de Daniël

“De Daniël is een woonvorm die bestaat uit twee lagen. Op de begane grond zit woongroep Divali/Papillon, waar jongeren en (jong)volwassenen met een (ernstige) meervoudige beperking (EMB) wonen en op eerste verdieping vind je woongroep Eigenwijs, waar ik werk. Hier bieden we ondersteuning op maat aan (jong)volwassenen met een licht tot matige verstandelijke beperking.”

Waar houd jij je zoal mee bezig?

“Mijn werkzaamheden als begeleider bij Eigenwijs zijn heel divers. Denk aan ondersteuning bij de persoonlijke verzorging, kooktraining, budgettraining, het onderhouden van sociale contacten, het vinden van een passende dagbesteding, het invullen van vrije tijd en recreatie. Eigenlijk willen wij met alles wat wij doen de zelfstandigheid van de bewoners zoveel mogelijk vergroten en stimuleren. Wij helpen hen hierbij door een optimale leeromgeving te creëren, zodat zij zich kunnen ontwikkelen waar mogelijk”, vertelt Tessa.

Wat maakt jouw werk zo leuk?

Tessa: “Iedere bewoner heeft hier een eigen appartement met een woon- en slaapkamer, een badkamer en een kleine keuken. Wat ik zo leuk vind aan mijn werk als begeleider is dat er achter elke deur een ander persoon woont en dus een ander verhaal zit. Voor mij betekent dit dat ik, als begeleider, steeds een andere rol heb. Je kijkt per bewoner wat hij of zij nodig heeft en speelt daarop in.

“Naast een eigen appartement is er een gezamenlijke woonkamer waar we samen met de bewoners eten, televisie kijken en spelletjes doen. Ook vindt hier één keer per maand een groepsoverleg plaats met de bewoners, om hen bij de zorg die wij bieden te betrekken, hen te bevragen en inspraak te geven in de manier waarop zij willen leven”, vertelt Tessa.

Tessa: “De huiselijke sfeer bij deze woonvorm is wat mij zo trekt; de warmte en gezelligheid. Het geeft mij ontzettend veel energie wanneer je met de bewoners de gestelde doelen behaalt, echt iets opbouwt met elkaar en je hun zelfvertrouwen ziet groeien.”

Kun je ons iets vertellen over wat je precies doet voor de bewoners?

Tessa: “Natuurlijk, ik stel je hiervoor graag voor aan Michael. Michael is 30 jaar, hij woont bij Eigenwijs en wil graag kort vertellen wat wij als begeleiding voor hem betekenen.” Michael: “Elkaar helpen.” Tessa: “En waarbij helpen wij jou?” Michael: “Zorgen dat ik goed mijn kamer opruim, mijn badkamer en keuken schoonmaak en dat ik netjes mijn bed opmaak iedere dag. Maar ook dat ik op tijd opsta, ga douchen en mezelf verzorg en dat ik op tijd op mijn werk kom.” Tessa: “Ja, dat klopt en hiermee zorgen wij voor zoveel mogelijk zelfstandigheid bij de bewoners. Dat maakt mijn werk zo leuk en veelzijdig.”

Heb jij ook interesse in werken in de zorg?

Wil jij (weer) aan de slag binnen de zorg en wil je graag werken bij Driestroom? Bekijk onze vacatures op www.werkenbijdriestroom.nl of neem contact met ons op via sollicitaties@driestroom.nl

 

> Nieuwsoverzicht
X

Informatie over het coronavirus

Volg hier de actuele ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus.