Driestroomambassadeur

Driestroom werkt met het fenomeen ‘ambassadeur’. Een Driestroomambassadeur is iemand die in de herfst van zijn carrière is aanbeland en qua persoonlijkheid, uitstraling, netwerk en verleden in staat is de visie van Driestroom, ten aanzien van kwetsbare cliënten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en nieuwkomers in de Nederlandse samenleving, uit te dragen.

Jan Arts is zo’n Driestroomambassadeur. Hij is na een fantastische carrière bij de Gemeente Nijmegen met pensioen gegaan, maar bruist nog van de energie. In zijn thuisgemeente Overbetuwe is Jan de afgelopen tientallen jaren actief geweest bij onder meer sportverenigingen, de buurtvereniging en het jaarlijkse carnaval. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Gemeente Overbetuwe werd hij hiervoor in het zonnetje gezet. Uit handen van burgemeester Toon van Asseldonk ontving Jan de vrijwilligersprijs ‘Het Toonbeeld’ voor de vrijwilliger van het jaar 2015 in gemeente Overbetuwe. 

Enkele dagen later verscheen er een prachtig artikel over Jan en de vrijwilligersprijs die hij gewonnen had in De Gelderlander en het Gemeentenieuws. Dit artikel was voor een aantal burgers uit gemeente Overbetuwe aanleiding om contact met Jan te zoeken met het verzoek of Jan hen kon helpen bij het verwezenlijken van projecten. En zo geschiedde dat in huize Arts de telefoon rinkelde en aan de andere kant van de lijn Jane zich meldde. Met de woorden: Als u meneer Arts bent, dan kunt u mij vast helpen?

Het ging om het volgende. Jane is een tijd geleden een kleinschalig project gestart dat begon als opvang van shetlandpony’s. De pony’s hebben hun sporen verdiend in de mensport, maar werden op een gegeven moment te oud. In plaats van de slacht biedt Jane ze een welverdiende oude dag. Dit doet Jane in de hoek van een gehuurd weiland. De verzorging en het aftrainen van de pony’s gebeurt door kinderen die daarbij individuele begeleiding van Jane ontvangen. Kinderen die om wat voor reden dan ook, hun eigen oase nodig hebben en hun gedachten willen delen met iemand die niet direct ouder of docent is. Het ontmoeten en verzorgen van de pony’s blijkt een enorme positieve impact te hebben op de sociale groei en ontwikkeling van de kinderen.

Door de verkoop van het gehuurde weiland moet Jane op zoek naar een nieuwe plek. Probleem is dat Jane soms onaangepast gedrag laat zien en dat haal je als grondeigenaar niet snel binnen. Daarom heeft ze al diverse keren, ondanks hulp van de wethouder, haar neus gestoten. Jan heeft inmiddels een zoektocht georganiseerd om het initiatief van Jane te redden. Bij het ING Nederland fonds heeft Jan het project van Jane aangedragen voor een donatie. De afgelopen weken heeft u hierop kunnen stemmen. Afgelopen zaterdag is bekend gemaakt dat het project van Jane een donatie van 3000 euro van het ING Nederland fonds tegemoet kan zien. Fantastisch!

Graag leg ik u een aantal vragen voor:
- Zou het niet zo kunnen zijn dat Jane met haar onaangepaste gedrag juist heel erg geschikt is voor kwetsbare kinderen en hun verhalen?
- Zou het niet zo kunnen zijn dat wij juist daarom initiatieven, die zo effectief zijn als die van Jane en de belastingbetaler vrijwel niets kosten, zouden moeten ondersteunen?
- Stelt u zich eens voor dat wij in het geval van de kinderen van Jane, het primaat van dienstverlening zouden neerleggen bij onpersoonlijke tweedelijnsorganisaties. Zou het dan niet zo kunnen zijn dat de ondersteuning aan de kinderen van Jane, met alle goede bedoelingen, veel minder effectief zou uitwerken?

Graag verneem ik uw mening hierover. En daarbij hoor ik ook graag of u dergelijke initiatieven in uw omgeving ziet? En of u vindt dat een organisatie als Driestroom hier ook oog voor moet hebben? En of Driestroom dit soort initiatieven wellicht op bescheiden schaal zou moeten of mogen ondersteunen?

Ik ben benieuwd en wacht in spanning uw reactie af. 

U kunt uw reactie sturen naar communicatie@driestroom.nl. 

X

Kans op vertraging in vervoer op donderdag 27 juni

Op donderdag 27 juni 2019 is er kans op vertraging in het vervoer in en rondom Nijmegen in verband met een concert in het Goffertpark.

Datum laatste wijziging: dinsdag 26 juni om 10.00 uur