Guus Tomey

Guus Tomey, ‘een bijzonder man, een voorbeeld voor de zorgwereld.’

Zaterdag 15 oktober jl. is Guus overleden, de inspirerende collega-ondernemer van gezinshuis Sa Leuk Hûs uit Gietkerk. Guus is iemand waar men veel respect voor heeft; zo’n persoon komt in je genen terecht. Dat blijkt wel uit de hartverwarmende berichten in de krant waar hij wordt omschreven als zorgzaam, muzikaal en toegewijd. 

Tussen Guus en Driestroom was er een klik. Driestroom heeft als beleid om niet met zoveel mogelijk zorgondernemers zaken te doen maar keuzes juist te baseren op woord, gedrag en ziel van mensen die bij de organisatie passen. Guus paste bij Driestroom en Driestroom paste bij Guus. Hij wist sterke verwantschappen op te bouwen. Tijdens een eerste bezoek aan Guus was er direct een verbondenheid. Ook Johan Emons, die erbij was, voelde dit direct. Guus volgde nooit de geplaveide weg, dat maakt hem zo’n bijzondere man. Hij gaf zijn eigen leven vorm en bouwde op eigen wijze zijn zorgbedrijf op. Hij maakte keuzes die je niemand ziet maken. Guus is altijd verbonden geweest met de gemeenschap om hem heen. Dat zag je terug in zijn muziekrol en zijn rol in het dorp. Maar ook in de band die hij had met zijn vrouw Siepie en zijn andere familieleden. Guus was een man die zijn werk alleen kon doen mét en tussen de mensen en vóór de lokale gemeenschap. Niet zo gek dat naast zijn familie ook vrienden, buren, collega’s, bandleden en medewerkers van de school van zijn kinderen in de Leeuwarder Courant aangeven hem ongelofelijk te gaan missen. 

Guus had een zalencentrum middenin het prachtige dorp Gietkerk gekocht. Hier wilde hij zijn zorgbedrijf gaan vormgeven, een zeer ongebruikelijke stap. De gemiddelde zorgondernemer kijkt naar een plek waar cliënten kunnen wonen en koopt dan een zorggebouw. Guus wilde iets creëren om later te kunnen zeggen ‘dit is wat ik de lokale gemeenschap geef’. Met ondersteuning van zijn vader, vrouw Siepie, kinderen, overige familieleden en mensen uit de buurt, heeft Guus het zalencentrum verbouwd tot appartementen voor cliënten.

Maar Guus deed meer! Op het terrein van het zalencentrum heeft hij een bloemen- en plantenkas gebouwd waar de cliënten planten stekten en dagelijks aan het werk waren. Daarnaast konden inwoners er gekloofd hout kopen. Zo creëerde hij een veilige werkomgeving voor zijn cliënten. Guus hield ook een aantal papegaaien. Het gaf een mooi beeld; de kas waar cliënten aan het werk waren en daartussen de prachtige gekleurde papegaaien. Schuin tegenover het zalencentrum heeft Guus ook een woonvorm voor beschermd wonen gecreëerd; Sa Luk Dwaende. Als je er van buitenaf naar kijkt, zou je niet vermoeden dat het een zorgbedrijf is. 

Guus stelde zijn huis ook open voor het maken van de Driestroom-film, waarin hij één van de hoofdpersonen is. Hij had veel energie en stond altijd klaar om zijn filosofie over de zorg met anderen te delen. Guus dacht veel breder over ‘innoveren in de zorg’ dan alleen over zijn eigen huis. Het ‘instituutsdenken’ in de zorg is vaak zo dominant dat procedures en veiligheidsmanagement belangrijker worden gevonden dan medemenselijkheid. Guus stond naast zijn cliënt. Het was daarom niet vreemd dat vele cliënten na een verleden in één van de Friese stichtingen, bij Guus instroomden en daar hun thuis vonden. 

Guus bouwde op eigen wijze een inspirerende en mooie gemeenschap op en stond altijd klaar voor zijn cliënten. Zijn familie spreekt over ‘een leven vol toewijding en liefde’. Hij was een bijzonder zorgmens maar nog veel meer dan dat.

Klik hier om de Driestroom-film uit 2014 te zien waarin Guus Tomey één van de hoofdpersonen speelt.
X

Kans op vertraging in vervoer op donderdag 27 juni

Op donderdag 27 juni 2019 is er kans op vertraging in het vervoer in en rondom Nijmegen in verband met een concert in het Goffertpark.

Datum laatste wijziging: dinsdag 26 juni om 10.00 uur