9,2

Op basis van 32 reviews32 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Terug naar verhalen

Een werkdag uit het leven van Sara

Om Nederland, de cultuur en de mensen beter te leren kennen deed de Iraanse Sara Soleimani vrijwilligerswerk. Onder andere in de gehandicaptenzorg; de ene vrijdagavond was er soos, de andere vrijdagavond een dansavond. Het bleek een schot in de roos. Sara volgt nu de opleiding tot Verzorgende IG & MZ (niveau 3).

Sara werkte in Iran bij een reisbureau en was gids voor de vele toeristen die Iran ieder jaar bezocht. Het contact met de mensen, daar genoot ze van. Wat moest Sara wennen toen ze vier jaar geleden naar Nederland kwam: “Nederlanders zijn direct en veel individualistischer. In Iran brachten we veel tijd door met familie. Dat is hier in Nederland minder.”

Weken in de zorg

Dankzij haar vrijwilligerswerk in de gehandicaptenzorg leerde ze Nederland, de taal, de cultuur en de mensen steeds beter kennen. Er borrelde iets op wat er eerder nog niet was: haar gevoel voor de zorg. Sara: “Ik wilde in Iran ook in de zorg werken alleen dan wel wat anders, ik wilde psycholoog worden. Ik mocht aan de opleiding beginnen alleen was deze te duur. Ik heb toen gekozen voor de opleiding toerisme. Maar dankzij het vrijwilligerswerk wist ik het: de gehandicaptenzorg, daar ben ik pas echt op mijn plek!”

Opleiding

Sara volgt de opleiding tot Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg (niveau 3). Een tweejarige opleiding waarbij ze 1 dag in de week naar school gaat en daarnaast 2,5 dag werkt bij verschillende locaties binnen onze organisatie. Ze werkte op een dagbestedingslocatie voor senioren en nu werkt ze op Loovelden 3 in Huissen. Hier wonen volwassenen van 50 jaar en ouder. “Ik kom elke dag met een grote glimlach op mijn gezicht thuis. Het werk geeft mij zoveel voldoening. Ik ben zo trots op mijzelf dat ik deze mensen kan ondersteunen en dat ik van alles voor hen kan regelen”, vertelt Sara.

Ik kom elke werkdag met een grote glimlach op mijn gezicht thuis
Sara SoleimaniBBL-er

Werkzaamheden

De werkzaamheden zijn zeer divers. “Over het algemeen ondersteun ik mensen in de ADL (Algemene dagelijkse levensverrichtingen) zoals douchen, aankleden, zorgen dat ze er netjes en verzorgd uit zien, begeleiden bij een afspraak met de arts enzovoorts”, vertelt Sara. “Hoewel ik zelf geen ochtendmens ben, vind ik de ochtenddienst wel het meest interessantst. De bewoners worden wakker en je biedt ze de zorg die ze nodig hebben. Soms moet je iemand helpen met douchen, soms moet je alleen iemand aansporen om te douchen, dan houd je het alleen in de gaten”, vertelt Sara. Naast de zorginhoudelijke kant van het werk zit er ook een administratieve kant aan het vakgebied. Elke handeling leggen we vast.

Op haar plek in de gehandicaptenzorg

“Als ik in Iran opnieuw een keuze mocht maken voor een studierichting dan zou het zeker weten de zorg zijn, dan koos ik voor verpleegkundige. Ik vind het zo interessant dat ik na deze opleiding nog verder wil leren.” Haar goede start in Nederland en in het vakgebied heeft ze volgens haar ook te danken aan Driestroom als werkgever. Sara: “Ik ben zo ontzettend warm opgevangen. Ik kreeg extra taallessen en extra begeleiding. Zo ontzettend fijn!”

Zo ziet een globale werkdag eruit

07:00 uur: Start van de dienst

De begeleiders van de nachtdienst praten je bij over wat er die nacht is gebeurd. Hier kun jij rekening mee houden in jouw dienst.

07:30 uur: Bewoners klaarmaken voor de dag

De een zet je onder de douche, de ander help je met wassen. Medicatie toedienen. Is iedereen aangekleed en heeft iedereen gegeten? De meeste bewoners gaan naar de dagbesteding. Jij zorgt ervoor dat ze klaar zijn voor vertrek.

09:00 uur: Mee naar een afspraak

Niet iedereen gaat naar de dagbesteding. Een bewoner moet naar de huisarts, jij gaat mee en vertelt wat er aan de hand is.

12:00 uur: Lunchtijd!

Hebben iedereen die thuis is gebleven geluncht? Even checken.

13:30 uur: Tijd voor administratie

Alles wat er vanochtend heeft plaatsgevonden leg je vast in het systeem. Dat vergt nog best wel wat van je geheugen!

15:00 uur: Overdracht

De ochtenddienst zit er weer op. Nog even een overdracht met de collega’s van de dagdienst en daarna ga je naar huis.