Samen op de fiets!

22 juni 2021
“Ik vond het echt heel erg leuk om samen te fietsen, toch Micha?” Esmè is een van de bewoners van de Van Gelrestraat die de duofiets in gebruik heeft genomen. “We gingen samen naar de Albert Heijn en dan fietsten we heel hard over de hobbels, toch Micha?” Micha, begeleider bij de Van Gelrestraat beaamt het. “En wat deden we dan Esmè? Heel hard bellen, tringelingeling!” 

Sinds deze zomer kunnen de bewoners van de Van Gelrestraat, een woonlocatie van Driestroom voor mensen met een licht verstandelijke beperking en autisme, weer met de fiets op pad. Dankzij een mooie samenwerking tussen de woningstichting Waardwonen, gemeente Lingewaard en Driestroom kunnen de bewoners samen met begeleiders maar ook familieleden en vrienden op pad. Het vergroot hun zelfstandigheid en bewegingsvrijheid. Gemeente Lingewaard heeft de fiets gefinancierd. De verbouwingskosten voor de fietsstalling zijn verdeeld over alle drie de partijen. Van Gelrestraat, duofiets, Waardwonen, Lingewaard, wmo

“Toen David nog bij ons thuis woonde fietsten we samen regelmatig op de tandem. Maar dat redde ik op een gegeven moment niet meer. Het is lastig voor David om stabiel op de fiets te blijven zitten. Voor mij werd het steeds moeilijker om zijn gewicht te compenseren Ik durfde gewoonweg niet meer met hem te fietsen op de tandem”, vertelt Karen van Mierlo, de moeder van David, een bewoner van de Van Gelrestraat. Een aanvraag voor een duofiets werd ingediend. Maar al snel besefte Karen dat de fiets voor alle bewoners van de Van Gelrestraat goed zou zijn. “David is maar anderhalve dag bij ons thuis en dan gaan we echt niet de hele dag fietsen. De fiets moest beschikbaar komen voor alle bewoners en moest daar een plek krijgen.” 

Een fiets is zoveel meer 
De gemeente zocht naar een juiste wijze van financieren. Dat de fiets gefinancierd is voor een locatie en niet voor een individu, is een uitzonderlijke situatie. “De Wmo is gericht op mobiliteit en vervoer. De bewoners van de Van Gelrestraat zijn afhankelijk van vervoer om ergens te komen. Een duofiets zorgt ervoor dat ze nog meer onderdeel kunnen zijn van de maatschappij. Samen boodschappen doen op de fiets en op de fiets naar de sportvereniging, geeft hen een gevoel van zelfstandigheid”, vertelt Bauke Jansen, Wmo-consulent bij gemeente Lingewaard. 

“David vindt het ook leuk om te fietsen. Vooral samen met iemand, lekker kletsen. En als hij fietst is hij buiten en beweegt hij.  Een fiets is zoveel meer dan alleen een vervoersmiddel”, vertelt Karen. 

Zo zag Waardwonen, de woningstichting waarvan Driestroom de appartementen huurt, het ook. “Fietsen is gezond, het draagt bij aan het welzijn en het woongenot van de bewoners”, vertelt John Coppens, buurtbeheerder bij Waardwonen. 

Veilig stallen

Voor een veilige stalling van de fiets sprong Waardwonen in de bres. “We keken samen met de gemeente en de bewoners naar de mogelijkheden. Stal je de fiets te ver weg dan ontstaat er een drempel om de fiets ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. In een ander gebouw, zo’n 50 meter verderop, is een ruimte voor scootmobielen, daar kon de fiets nog wel bij”, vertelt John. De deuren werden verbreed en zo kreeg de duofiets een veilig stalling. De woningbouwvereniging, gemeente Lingewaard en Driestroom droegen gezamenlijk de kosten voor de verbouwing.  

“Micha, wanneer gaan we weer fietsen? En gaan we dan ook langer en verder weg?” “Ja Esmè, het liefste wil jij elke dag fietsen hè. Zo leuk vond je het!” De volgende fietsdate tussen Esmè en Micha staat alweer in de planning.