Het is een feest om in de crackerfabriek te werken

21 november 2022

Van crackers verpakken en dozen stickeren tot aan gebakjes inpakken en appels in partjes of blokjes schillen. Allemaal werkzaamheden die Rayla Kolsteeg met veel plezier doet. Rayla werkt bij Bakkerij Vonk en crackerfabriek Qrackers vanuit Werkpost Driepunt Druten. Rayla: “Toen ik net bij Qrackers werkte, moest ik erg wennen aan de vele prikkels om me heen. Nu kan ik goed omgaan met die prikkels en vind ik het werk bij Qrackers juist het leukste. Het is voor mij echt een feest om in de crackerfabriek te werken!”

Koken en bakken
Vanaf jongs af aan zijn koken en bakken grote passies van Rayla. Het liefst bakt ze marsepeinen taarten met alles erop en eraan. “De taarten die ik bak, hebben wel wat weg van bruidstaarten. Met jam, vruchten, crème en chocolade. Dat ik nu bij een crackerfabriek en bakkerij werk, past helemaal bij mij. Ook al bak ik nu zelf nog geen taarten bij de bakkerij, wie weet dat we dat in de toekomst wel gaan doen. En dan vind ik het prima om gewoon met een appeltaart te beginnen in plaats van direct met een hele bruidstaart,” zegt Rayla lachend.

Positiviteit 
In de crackerfabriek werkt Rayla samen met medewerkers van Qrackers. Rayla: “De sfeer is goed en gezellig. We werken hard, maar is altijd ruimte voor een praatje.” In het begin vond Rayla het soms wat lastig om te schakelen. Als ze dan bijvoorbeeld aan de ene kant van de fabriek aan het werk was en plots naar de andere kant moest om te werken, vond ze dat moeilijk. Rayla: “Het gaat niet altijd zoals je gepland hebt of wilt dat iets gaat. Door dit met de begeleiders te bespreken en het samen om te buigen naar iets positiefs, ga ik er steeds makkelijker mee om en ben ik een stuk flexibeler dan toen ik hier begon. En natuurlijk gaat dit de ene keer beter dan een andere keer.” Persoonlijk begeleider Irma Koning vult aan: “Die positiviteit vinden ook Geert Vonk (eigenaar Bakkerij Vonk en mede-eigenaar Qrackers) en Wilco Klaassen (mede-eigenaar Qrackers) belangrijk. Ook al is het hartstikke druk, zij willen er altijd samen, met en voor het team, een fijne werkdag van te maken.”

Rayla_2Met stappen vooruit
Het helpt Rayla ook dat de begeleiders alles op een rustige manier uitleggen. Rayla: “Ik werk meestal zelfstandig. Maar als er dan een keer iets niet duidelijk is of er een nieuwe opdracht komt, nemen de begeleiders echt de tijd om hier samen goed naar te kijken. Dat geeft rust.” Irma: “Rayla is ontzettend gegroeid. Zowel op persoonlijk vlak als op werkvlak. Haar werktempo en werkhouding zijn met stappen vooruitgegaan, net zoals haar verantwoordelijkheidsgevoel. Ook is ze heel sociaal en heeft ze veel meer zelfvertrouwen gekregen. Zo gaat ze bijvoorbeeld elke dag alleen naar de bakkerij of crackerfabriek en regelt haar vervoer zelf.”

Rayla’s droom
Over een tijdje verhuist de crackerfabriek naar een nieuw pand. Rayla verhuist uiteraard mee. Rayla: “Iedereen kijkt ontzettend uit naar de verhuizing. Daar krijgen we meer ruimte om te werken en ook meer werkmogelijkheden.” Rayla blijft ook nog in de bakkerij werken. Naast de droom die ze heeft om meer met haar passie voor koken en bakken in haar werk te doen, heeft Rayla nog een droom. Rayla: “Ik zou het mooi vinden als ik over een tijdje door kan stromen naar een reguliere baan. Dat ik dan helemaal zelfstandig en zonder begeleiders kan werken. Het liefst natuurlijk wel in de bakkerij of crackerfabriek!”

 

 

Ook voor jou interessant

12okt Driestroom-Druten-1473 Nieuws - 12 oktober 2022

Linsey groeit door haar werk bij Bakkerij Vonk en Qrackers


Zo’n 2,5 jaar geleden, in coronatijd, is Werkpost Driepunt Druten gestart. En de naam zegt het al, deze werkpost bestaat uit drie onderdelen. Namelijk een structurele samenwerking met Bakkerij Vonk en crackerfabriek Qrackers, samenwerkingen met lokale ondernemers waar assistent-medewerkers met begeleiding op afstand werken en het eigen atelier. Linsey de Haas is een van de assistent-medewerkers van Werkpost Driepunt Druten. Linsey: “Het leukste vind ik om in de crackerfabriek of bij de bakkerij te werken. Hier heb ik veel contact met collega’s en het werk is afwisselend.” Stevige samenwerking Linsey speelde samen met begeleider Jouke Zondag een rol in de totstandkoming van de structurele samenwerking met Bakkerij Vonk en crackerfabriek Qrackers. Linsey: “Toen corona net begon, konden we vanuit onze vorige werkpost niet meer in het zorgcentrum werken. Met de begeleiding  benaderden we toen diverse ondernemers in Druten met de vraag of zij met ons wilden samenwerken. Geert Vonk (eigenaar Bakkerij Vonk en mede-eigenaar Qrackers) was direct enthousiast.” Persoonlijk begeleider Irma Koning: “Geert staat open voor nieuwe initiatieven. Hij keek samen met ons hoe we ondernemerschap en arbeidsparticipatie konden combineren om elkaar te versterken. Met als mooi resultaat dat er nu een stevige samenwerking staat.” Één team De eerste opdracht voor Linsey en haar collega’s was het stickeren van crackerzakjes. Geert bracht de benodigde spullen naar de Irenestraat, de thuisbasis van Werkpost Driepunt Druten, waar de assistent-medewerkers aan de slag gingen. Al snel breidden de werkzaamheden zich steeds verder uit. Linsey: “Van dozen vouwen tot koeken inpakken en appels schillen. We doen deze werkzaamheden inmiddels niet meer op de Irenestraat, maar altijd in de bakkerij of fabriek. Dat vind ik ook het leukste. Het contact met andere collega’s, even een praatje maken. Je bent samen één team.” Groei Op donderdagochtend werkt Linsey zelfstandig bij Bakkerij Vonk zonder begeleiding. Linsey: “Het is fijn om op donderdagochtend zonder begeleiders te werken, omdat er dan niet de hele tijd op mijn vingers gekeken wordt. Zo leer ik om zelfstandig de dag te starten, structuur aan te brengen in mijn werk en zelf hulp in te schakelen als iets niet lukt.” Irma: “Linsey werkt hard en is flexibel in haar werk. Ze wil iedereen helpen, maar dat kan soms ook een valkuil zijn. Dit bespreken we dan. Door haar werk bij de bakkerij en in de crackerfabriek is ze erg gegroeid. Ze geeft aan wat ze wel en niet fijn vindt, let op haar stemgebruik en kan reflecteren op zichzelf. Dan hoor je haar soms zeggen: ‘Oh nee, Linsey, dit was niet zo handig om te doen. Volgende keer doen we het anders’.”  Nieuwe dingen leren Veel werkzaamheden kan Linsey inmiddels moeiteloos verrichten. Daarom is ze blij dat ze de mogelijkheid krijgt om steeds weer nieuwe dingen te leren. Linsey: “Bij de crackerfabriek leren we steeds meer onderdelen uit het proces en werk ik ook mee aan de lopende band. Een mooie uitdaging voor mij.” Over een aantal maanden verhuist de crackerfabriek naar een nieuw pand in Druten. Linsey en haar collega’s verhuizen uiteraard mee. Linsey: “Daar kijk ik echt naar uit. In de nieuwe fabriek krijg ik nog meer werkmogelijkheden. Ik hoop dat het een leuke werkplek wordt en dat ik aan het eind van elke werkdag kan zeggen dat ik fijn gewerkt heb met leuke collega’s.”       Lees verder
16nov Nieuws - 16 november 2022

Creativiteit in ’t Mozaïek Driestroom


In ’t Mozaïek Driestroom bruist het van de creativiteit. Driestroomband Jukebox repeteert er elke week, assistent-medewerkers bakken volop koekjes, cakes en brownies en werken in het lunchcafé. Daarnaast maken zij prachtige producten. Van kaarsen en mozaïekschalen tot tassen en vlaggenlijnen. Alle producten worden verkocht in de Kadohoek. Dit is de eigen winkel van ’t Mozaïek Driestroom, die elke werkdag van 09.30 uur tot 15.00 uur geopend is.   Zowel ’t Mozaïek Driestroom als de Kadohoek zijn gevestigd in het gelijknamige sociaal, cultureel en educatief centrum ’t Mozaïek in Wijchen. Sommige assistent-medewerkers werken ook voor andere partners in en om het gebouw. Iedereen mag hier zijn wie hij of zij is en er heerst een gemoedelijke sfeer.   Een nieuw product  De diversiteit aan zelfgemaakte, unieke producten is groot. Maar hoe komt zo’n nieuw product tot stand? Persoonlijk begeleider Sharon Martens: “We denken samen met onze assistent-medewerkers na over welk product we willen gaan maken. Welk materiaal en welke handelingen zijn nodig? Kunnen assistent-medewerkers deze handelingen zelfstandig uitvoeren? Na het beantwoorden van deze vragen, maken we een kostenberekening. Is deze positief? Dan maken we een proef. Als de proef leuk en goed genoeg is voor de verkoop, starten we met de productie. Het product kan dan enige tijd later gekocht worden in de Kadohoek.”  Uniek en handgemaakt  Sharon: “Ieder product dat we in de Kadohoek verkopen, is uniek en handgemaakt door een van onze assistent-medewerkers. Kaarsen en koekjes worden momenteel het meest verkocht. Met name onze nieuwe kaarsen. We gebruiken nu andere kleuren en vormen, waardoor de kaarsen een moderne uitstraling krijgen. Ook gaan we nog wat nieuwe producten maken. Dit zullen vooral producten zijn die we van gerecyclede spijkerbroeken maken. Zoals kussens.”   Ben je op zoek naar een uniek cadeau? Kom dan eens binnen bij de Kadohoek (Campuslaan 6, Wijchen).        Lees verder
15nov Kinderboerderij-de-Goffert Nieuws - 15 november 2022

Kinderboerderij de Goffert bezoekt Technovium ROC Nijmegen


Vanmorgen brachten Margot, Nikky en Nick van kinderboerderij de Goffert samen met Bob de bok een bezoek aan Technovium ROC Nijmegen, dit in het kader van de circulaire kickstart; een samenwerking tussen Lentekracht en Driestroom. Vanuit de circulaire kickstart is het idee ontstaan om afval scheiden aantrekkelijker, leuker en meer interactief te maken waarbij we ons vooral richten op kinderen, en hopelijk volgen hun ouders en anderen dan vanzelf! Zonder al te veel te verklappen willen Margot, Nikky en Nick laten weten dat zij hun ideeën vanmorgen gedeeld hebben met studenten van Technovium, zodat zij hier mee aan de slag kunnen en hopelijk super leuke maar vooral ook duurzame afvalbakken kunnen creëren! Bob hielp hierbij op een ludieke manier en de studenten reageerden daar enthousiast op. Margot, Nikky en Nick willen graag Victor van Munster (docent Technovium) bedanken dat zij, en Bob, welkom waren om vandaag langs te komen en natuurlijk Mariska Jansen en Lentekracht, omdat zij ons hebben uitgenodigd om mee te doen aan de circulaire kickstart!   Lees verder