Stemmen met en bij Driestroom

17 maart 2021

De stemhokjes zijn allemaal bezet, Riek (89 jaar) en Nel (81 jaar) moeten nog even geduld hebben voordat ze hun stem voor de Tweede Kamerverkiezing van 2021 kunnen uitbrengen. Hun legitimatiebewijzen en stempassen zijn al gecontroleerd. Het is woensdagmiddag 17 maart druk bij stemlokaal 16 van gemeente Lingewaard. Het stemlokaal bevindt zich in het Medisch Centrum Loovelden in Huissen waar ook de woonlocatie Loovelden 2/3 van Driestroom is. En daar wonen Riek en Nel. 

Bernadet Polman is begeleider bij Loovelden 2 en ondersteunt de dames vandaag bij het stemmen. Het stembiljet is groot en dat maakt het lastiger om het hele biljet goed open te vouwen. Als Bernadet Riek wil helpen wordt ze door een stembureaulid gecorrigeerd. “Ho, u mag niet kijken wat er gestemd wordt.” Dat was ze natuurlijk niet van plan. “Het is fijn dat iemand meekijkt of het goed gaat”, zegt Riek. Ondertussen heeft Nel met het rode potloodje een vakje ingekleurd. En zo stoppen Riek en Nel zelf hun stembiljet in de stembus. Ze hebben vandaag weer gestemd, net zoals alle andere voorgaande verkiezingen. 

“Het is heel belangrijk want zo weet je precies wie er in de kamer komt”, vertelt Riek. Ciska Hageman is teamleider van de woonlocatie: “Er zijn bewoners die elke verkiezing gaan stemmen. En vaak hoor je dat ze trouw zijn aan een bepaalde partij. Omdat ze deze partij kennen van vroeger of omdat ze het van huis uit hebben meegekregen. Op Loovelden 3 vroegen ze aan mij wat ik ging stemmen. Ik heb de vraag terug gelegd. Ze konden mij heel goed uit leggen op welke partijen ze in ieder geval niet gingen stemmen en waarom niet.” 

Met de post

Frans (85 jaar) en Ben (73 jaar) hadden het stemmen al achter de rug. Zij kozen ervoor om hun stem per post uit te brengen. “Je kan je beter concentreren bij het stemmen en het is ook veiliger vanwege de corona. En ik kan ook niet zo lang staan. Ook al was er geen corona dan koos ik er nog voor om te stemmen per post”, vertelt Frans. Ciska: “We hebben ze uitgelegdBen en Frans hebben gestemd dat het druk is als er gestemd wordt, dat er veel mensen in de rij staan en moeten wachten. Dat benauwd ons wel want we willen absoluut niet dat er bewoners besmet raken met het coronavirus.” Ben heeft achteraf gezien een beetje spijt van het stemmen per post: “Met de post stemmen was wel moeilijk”. “Ben is gewend om beneden te stemmen, bij het stembureau, zo stemt ie altijd. Nu was dat anders en dus heeft ie misschien het gevoel niet écht gestemd te hebben”, legt Ciska uit.

Ondertussen gaat het stemmen beneden in de hal van het Medisch Centrum Loovelden gewoon door. Het stemmen voor de bewoners van Loovelden zit er op. Zij kunnen nu gaan wachten op de uitslag. “Vanavond voor de televisie zitten om te kijken wie er heeft gewonnen hè”, zegt Bernadet tegen Riek en Nel. De dames knikken instemmend.