Van vrijwilligerswerk tot baan

31 januari 2023

De pannenkoekenboot in Nijmegen. Je kent ‘m vast wel. Terwijl je een mooie tocht over de Waal maakt, kun je genieten van de lekkerste pannenkoeken. Frank Glaser werkt op de pannenkoekenboot. Hij doet de afwas, maakt schoon in de keuken en bakt zo nu en dan ook pannenkoeken. En is er personeelstekort op de pannenkoekenboot in Amsterdam of Rotterdam. Dan pakt Frank met liefde de trein om daar te gaan werken. 

Kennismaking
De eerste kennismaking van Frank met de pannenkoekenboot was in 2004. Toen voer hij als gast mee op een van de rondvaarten. Dit beviel zo goed, dat hij contact legde met Judith (bedrijfsleider Pannenkoekenboot Nijmegen) om te vragen of hij als vrijwilliger kon helpen op de boot. En dat kon! Naast zijn werk als vrijwilliger op de pannenkoekenboot werkte Frank al die jaren ook bij de Eetage van Driestroom en in een woonzorgcentrum. Tot ongeveer een jaar geleden. Het werk bij de Eetage en het woonzorgcentrum stopte, waardoor Frank op zoek ging naar ander werk. Nouja, ander werk. Hij heeft van zijn vrijwilligerswerk op de boot zijn werk kunnen maken en werkt nu vier dagen per week, en soms vaker, in de keuken van de pannenkoekenboot. Een keer per twee maanden komt de jobcoach van Begeleid Werken Driestroom langs.

Takenpakket
Frank: “Mijn vader zat vroeger ook in de horeca en dat heeft hij een beetje aan mij doorgegeven. In het weekend begin ik om 12.30 uur en doordeweeks meestal om 15.30 uur. Ik was alle borden, kopjes en bestek af en zorg ervoor dat de keuken er netjes uitziet. Ook vul ik het buffet aan en haal de benodigde producten die onder het dek liggen, zodat Chris, de kok, aan de slag kan. Op rustige momenten leert Chris mij ook pannenkoeken bakken of glutenvrij beslag maken. En als hij even achter het fornuis weg moet, draai ik de pannenkoeken om, zodat ze niet aanbakken. Mijn takenpakket wordt steeds verder uitgebreid en daar ben ik blij mee. Zo leer ik telkens nieuwe dingen.”

Hecht team
Het team van de pannenkoekenboot is hecht. Frank: “We hebben plezier met elkaar en lachen veel. Ons team bestaat uit ongeveer 16 mensen. Als we dingen vieren, zoals een nieuwjaarsborrel, doen we dat samen met de mensen van de pannenkoekenboten in Amsterdam en Rotterdam. Die mensen ken ik ook goed, want ik heb de laatste tijd regelmatig op de boot in Amsterdam of Rotterdam gewerkt. Dan pak ik vanuit Nijmegen de trein om een dag daar te werken.”

Reizen en het water
Reizen en op het water zijn, zijn dingen die Frank graag doet. Frank: “Ik ben naar Londen geweest met de trein, ga regelmatig met een boot op vakantie en heb een 10-daagse cruise gemaakt. Ook houd ik ervan om dagjes uit te gaan met vrienden. En ik ga graag naar mijn werk. Ik vind het dan ook jammer als de boot een keer niet vaart en ik niet hoef te werken. Daarom heb ik tegen Judith gezegd dat als het druk is of er extra vaarten zijn, ze me altijd mag appen en dat ik graag extra kom werken."

 

Ook voor jou interessant

11jan Nieuws - 11 januari 2023

Open dag Hul le Kes op vrijdag 10 februari


Op vrijdag 10 februari opent Hul le Kes de deuren van de Recovery Studio en Manufacturing Studio in Arnhem. Hul le Kes is een circulair en sociaal modelabel en alle kleding wordt in deze ateliers gemaakt en hersteld. Sinds 1 januari 2023 maakt Werkpost Hul le Kes (voorheen Studio 3) deel uit van Hul le Kes. Zij zijn een samenwerking aangegaan met Hul le Kes en hebben hun intrek genomen in het pand van Hul le Kes.  Kom je naar de open dag? Om een inkijkje te geven in de werkzaamheden van de Hul le Kes ateliers organiseert Hul le Kes op vrijdag 10 februari 2023 een open dag van 14.00 tot 18.00 uur. Je bent van harte welkom! Kom je ook? Wat: Open dag Hul le Kes Wanneer: Vrijdag 10 februari 2023 Tijd: 14.00 uur - 18.00 uur Locatie: Hul le Kes, Van Oldebarneveldtstraat 79a, Arnhem Bekijk hier de volledige uitnodiging. Wil je meer weten over Hul le Kes? Klik dan hier.     Lees verder
24nov Nieuws - 24 november 2022

Nieuwe werkpost: Werkpost Zinzia – Oranje Nassau’s Oord


Op maandag 7 november was het eindelijk zover! De start van onze nieuwe werkpost: Werkpost Zinzia – Oranje Nassau’s Oord. Zinzia – Oranje Nassau’s Oord ligt op een landgoed in Wageningen en biedt aan ruim 180 ouderen een prettig thuis. De ouderen kunnen hier terecht voor dementiezorg, zorg bij lichamelijke klachten, revalidatiezorg, specialistische zorg en dagbehandeling. De assistent-medewerkers van onze werkpost ondersteunen het zorgpersoneel en de woonkamerbegeleiders. Dit doen ze middels verschillende werkzaamheden: tafels dekken en afruimen, aanvullen van voorraden, bewoners naar afspraken in het gebouw begeleiden, bedden opmaken en post ophalen. Daarnaast spelen ze spelletjes met bewoners, maken een praatje of drinken een kopje koffie met hen. Wanneer dit in de toekomst mogelijk is, kunnen wij onze werkzaamheden verder uitbreiden binnen het gebouw.  Momenteel zijn wij twee dagen in de week aanwezig, op maandag en dinsdag. We hopen uiteindelijk onze werkpost elke werkdag te bezetten.    Lees verder
23nov Mechelien-ten-Velde2 Nieuws - 23 november 2022

Mechelien werkt 25 jaar bij het Canisius Willemina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen


Ben je weleens in het restaurant van het CWZ in Nijmegen geweest? Grote kans dat je Mechelien daar aan het werk gezien hebt. Mechelien werkt namelijk al 25 jaar bij het CWZ. Ze wijst hier mensen de weg, maakt een praatje met bezoekers en helpt waar nodig, bijvoorbeeld bij het dragen van dienbladen naar de tafel. Ook verzorgt Mechelien de planten, leegt de prullenbakken, maakt de tafels schoon en springt bij in de spoelkeuken als het druk is. Mechelien doet haar werk met liefde en plezier en ze heeft in deze 25 jaar heel weinig verzuimd. Zelfs het nemen van vakantie gaat mondjesmaat, want ‘ik vind het werk veel te leuk’, aldus Mechelien.    25 jaar geleden is Mechelien via Begeleid Werken van Driestroom bij het CWZ terecht gekomen. Ze is hier na al die jaren nog steeds op haar plek. Een jobcoach van Driestroom gaat op z’n tijd langs bij Mechelien, maar ze regelt haar zaken ook prima met een collega van de werkvloer. Mechelien: “Ik ga nog lang niet met pensioen, hoor! Zolang het lichamelijk gaat, wil ik nog lang blijven werken bij het CWZ.” Natuurlijk is het 25-jarig jubileum van Mechelien bij het CWZ niet onopgemerkt voorbij gegaan. Samen met haar collega’s heeft ze haar jubileum gevierd, waarin ze het stralende middelpunt was. Op naar de volgende 25 jaar!   Lees verder