9,2

Op basis van 32 reviews32 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

De Broederij, Vlier en Driestroom bouwen samen aan sterke inclusieve wijken

2024-02-15
  • Leren, werken & dagbesteding

De Broederij

De Broederij is een creatieve en natuurlijke broedplaats en ontmoetingsplek midden in de wijk Lindenholt. Wekelijks komen er 250 bezoekers bij de Broederij. Een groep van ongeveer 45 betrokken buurtbewoners creëert en werkt samen op de plek en in de leefomgeving in de wijk. Of je nu jong, oud, nieuwkomer bent en/of een beperking hebt, dat verschil verdwijnt. Samen plezier beleven en ontwikkelen op basis van gemeenschappelijke interesse is wat telt.

Onze buurman Fred kon thuis blijven wonen, omdat de buurt naar hem omkeek. Fred: “Het is een fijn gevoel als je de mensen kent."

De Broederij en Driestroom zorgen er met hun samenwerking voor dat wijkbewoners die extra hulp nodig hebben bij deelname ook echt mee kunnen doen. Zo kunnen ook deze wijkbewoners steun van buurtbewoners en informele organisaties ervaren en minder afhankelijk zijn van formele zorgvoorzieningen.

Vlier en Driestroom slaan de handen ineen

Met stichting Vlier gaan de initiatiefnemers van de Broederij verder om meer van dit soort initiatieven te creëren. Vlier doet dit van onderop, door met bewoners uit wijken mooie ontmoetingsplekken op te zetten en kennis over te dragen. Vlier en Driestroom zetten zich in om een beweging op gang te brengen naar meer menselijk ontmoeten. Samen streven ze naar een samenleving waar in co-creatie tussen de “informele leefwereld” en “formele systeemwereld” gebouwd wordt aan bloeiende gemeenschappen. Samen initiëren, bouwen, inspireren zij en delen zij kennis. Driestroom, Vlier en De Broederij bouwen zo aan sterke inclusieve wijken.

”Ik maak met veel mensen een praatje wanneer ik aan het werk ben met de Tuinbrigade. Dat werkt ook door na mijn werk. Zo word ik regelmatig aangesproken door mensen in de winkel die mij hebben gezien met hark en schep. Ze vertellen dat ze normaal niet snel een praatje durven te maken, maar omdat ze mij in verschillende tuinen zagen, durven ze het nu wel”, vertelt Rita.

Andere mooie voorbeelden van betekenisvolle ontmoetingen in de wijk

Een buurvrouw komt sinds een tijdje op de vrijdagochtend naar de creatieve broedplaats. Komen is spannend, zeker wanneer het met haar wat minder goed gaat. Op een dag vlogen de muren thuis op haar af. Normaal gesproken zou ze in bed gaan liggen. Nu zag ze op de app dat er bij de Broederij van alles gebeurde en ze besloot te komen. Eenmaal bij de Broederij werd ze warm en met trots ontvangen, omdat de mensen wisten hoe groot de stap voor haar was geweest.

De courgettesoep van Anneke is een hit! Iedere week koken kinderen uit groep acht van de Luithorst de Buurtsoep samen met de actieve buurtbewoners van de Broederij. Prima om te maken, maar niet om te eten, want groene dingen, die lusten ze niet. Dat is wat Anneke vaak hoort. “Maar, als je kookt, dan moet je ook proeven”, zegt Anneke altijd. De kinderen kwamen die middag terug om het recept te vragen.