8,4

Op basis van 36 reviews36 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap in beeld - Maaike Osterloh

In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we verschillende portretten zien van mensen die binnen Driestroom een bijdrage leveren aan medezeggenschap. Wat zijn hun drijfveren? Hoe waardevol is medezeggenschap en wat levert het op? In deze editie vertelt Maaike Osterloh haar verhaal.

Bewoners voelen zich vrij om te zeggen wat ze vinden

Ruim zes jaar heeft woonlocatie Zuiling/Mondriaan in Elst nu een lokale cliëntenraad. Of zoals ze zelf zeggen, een bewonersraad. Tot vorig jaar was er vanuit de begeleiding nog geen aandachtsfunctionaris medezeggenschap. Nu wel. Begeleider Maaike Osterloh vervult deze rol en dat doet ze graag. Maaike: “Het is mooi om met bewoners van Zuiling/Mondriaan in gesprek te gaan over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn en samen te kijken hoe we dingen nog beter kunnen doen.”

Contact

De bewonersraad bestaat uit vijf bewoners van Zuiling/Mondriaan. Maaike sluit bij elke vergadering aan, net als coach medezeggenschap Ellen. Soms sluit ook de teamleider aan. Tussen de vergaderingen door heeft Maaike, naast haar reguliere begeleidingswerk, veel contact met bewoners over medezeggenschapsonderwerpen. Maaike: “Voorheen moesten bewoners wachten tot een volgende vergadering om een onderwerp te bespreken. Nu hebben we tussentijds ook regelmatig contact, waardoor onderwerpen echt gaan en blijven leven. De bewoners geven terug dat ze dit prettig vinden.”

Groeien

Zo had een bewoner van Zuiling/Mondriaan en lid van de bewonersraad, onlangs het idee om een filmpje te maken voor nieuwe bewoners. Maaike: “In de raad bespraken we dit idee en daar reageerden de leden met veel enthousiasme op. Ik heb hem vervolgens even op weg geholpen, zodat hij hier zelf verder mee kon. Tussentijds heb ik af en toe met hem gesproken over de vorderingen. Dit hoefde niet te wachten tot een volgende vergadering, met als resultaat dat hij al flinke stappen heeft kunnen maken met het filmpje. Het is mooi om te zien hoe hij in zijn kracht komt, door het zelf opperen en uitvoeren van zijn idee. Hij is daar enorm door gegroeid.”

Nuttige feedback

Maaike: “Ik zie dat ook de andere leden van de bewonersraad gegroeid zijn. Ze stellen kritische vragen, geven ons ongevraagd advies en komen met goede suggesties. In een van de laatste vergaderingen vertelde Marjolein Ubbink, teamleider Zuiling/Mondriaan, dat er wat wisselingen aankwamen qua persoonlijk begeleiders. Dit zou de week erop ingaan. De leden van de raad gaven terecht aan dat ze dit graag eerder gehoord hadden willen hebben. Dan hadden ze zich hierop kunnen voorbereiden. Nu was daar geen tijd meer voor, omdat het een week later al ingaat. Dat was een goede les voor ons en nuttige feedback. Hierin zie je wel dat de bewoners zich vrij voelen om te zeggen wat ze vinden en dat ook doen. Dat vind ik fantastisch!”