8,4

Op basis van 36 reviews36 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap in beeld - Marjolein Ubbink

2023-09-11
  • Medezeggenschap

In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we verschillende portretten zien van mensen die binnen Driestroom een bijdrage leveren aan medezeggenschap. Wat zijn hun drijfveren? Hoe waardevol is medezeggenschap en wat levert het op? In deze editie vertelt Marjolein Ubbink haar verhaal.

De bewonersraad doet het gewoon erg goed

Toen Marjolein Ubbink zes jaar geleden als teamleider startte bij woonlocatie Zuiling/Mondriaan, was een van haar eerste projecten het opzetten van de lokale medezeggenschap. Dit heeft ze gedaan door te starten met het vormen van een lokale raad. Marjolein: “De eerste tijd hebben we echt onze weg moeten vinden met de bewonersraad. Gelukkig hadden we al vrij snel aanmeldingen van bewoners die in de raad wilden en mee wilden denken, praten en beslissen over onderwerpen die hen aangaan.”

Bruggen slaan

Maaike (begeleider en aandachtsfunctionaris medezeggenschap Zuiling/Mondriaan) en Ellen (coach medezeggenschap) sluiten altijd samen aan bij vergaderingen. Marjolein sluit zo vaak mogelijk aan. Marjolein: “Ik heb de input van onze bewoners nodig om bruggen te kunnen slaan naar verschillende kanten. Zowel naar het team als in de lijn, naar de directeur Zorg. Uiteindelijk ben ik als teamleider verantwoordelijk dat het goed gaat bij Zuiling/Mondriaan, dus leg ik graag vragen en onderwerpen voor aan de bewoners, zodat ik een weloverwogen beslissing kan nemen.”

Goed advies

Marjolein: “In het team hadden we onlangs een discussie over hoe we de begeleider, die naast de persoonlijk begeleider gekoppeld is aan een bewoner, moeten noemen. Vanuit het team kwamen we op de term buddy uit. Maar dit dekt niet helemaal de lading, vonden wij. Moet het dan iets anders worden? Deze overweging hebben we aan de bewonersraad voorgelegd met de vraag of zij hier eens over na willen denken en hun advies willen geven. Zij hadden een mooi advies voor ons: ‘Het maakt ons niet uit hoe je zo iemand noemt, als het maar functioneert’. Een mooi standpunt, wat het ook weer makkelijker maakt om de knoop door te hakken.”

Begroting

Elk jaar neemt Marjolein de begroting door met de bewonersraad. Marjolein: “Ik houd van transparante communicatie. Zowel naar mijn team als naar de bewoners. Als het weer tijd is om de begroting door te nemen, vraag ik vooraf aan de bewonersraad of ze punten hebben die ik mee moet nemen. Als de begroting dan in concept klaar is, nemen we deze samen door. Ik vertel waar het geld heengaat en waarom. Roeland, bewoner van Zuiling/Mondriaan en lid van de bewonersraad, vroeg daarop: ‘Marjolein, ik zie dat we elk jaar een beetje minder winst maken. Moet ik me zorgen maken?’ Daarop heb ik uitgelegd dat er bijvoorbeeld meer geld naar het begeleidingspotje gaat, omdat er nu gesprekken van een half uur in plaats van tien minuten zijn. Ook leg ik uit dat het ziekteverzuim wat hoger is, wat ook extra geld kost. Maar dat we nog steeds goed draaien en we ons geen zorgen hoeven te maken.”

Meedenken, meepraten en meebeslissen

Marjolein: “Ik vind het ontzettend goed dat Roeland en de andere leden deze vragen stellen en kritisch met ons meekijken. Dat laat ook zien hoe betrokken ze zijn en mee willen denken. Er wordt al veel voor hen besloten, dus waar het kan wil ik ook dat de bewoners zelf meedenken, meepraten en meebeslissen. Dat vind ik heel belangrijk. Hierdoor zie ik de bewoners groeien en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Ze doen het gewoon echt heel erg goed hier. Daar kun je alleen maar trots op zijn!"