Claudia Leenders

Persoonlijk begeleider
Een bewoner van Nijevelt, woonlocatie voor senioren, heeft pas geleden slecht nieuws gekregen, hij heeft een tumor en wordt helaas niet meer beter. Hij is dementerend en beseft het allemaal niet zo goed. Ook is hij verstandelijk beperkt. Claudia Leenders was als persoonlijk begeleider bij dit slecht nieuws gesprek. “Hij keek een beetje om zich heen en had geen idee wat er werd gezegd. Dan kun je denken prima, dan laten we het hierbij. Dat doe ik niet, ik heb hem later nog geprobeerd uit te leggen wat er aan de hand is. Drie tellen later speelt de man weer vrolijk op zijn mondharmonica.”  

Een werkdag bij Nijevelt verveelt nooit 
Nijevelt is een woonlocatie in Nijmegen. Verdeeld over twee verdiepingen, op de 5de etage Morgenster en op de 7de etage Heidebloem, zijn er kamers voor bijna 40 bewoners. De bewoners behoren qua leeftijd tot de categorie senioren. Claudia werkt bij Heidebloem, hier hebben ze meer zorg intensieve begeleiding nodig dan bij Morgenster. “Ouderen brengen zoveel wijsheid en ervaring met zich mee. Het is de combinatie van zorg die mij aanspreekt. Als een bewoner bijvoorbeeld minder alert is komt dat dan door de ouderdom, de beperking of door het gedrag? Die puzzel maakt het zorgen voor deze doelgroep elke dag weer een uitdaging”, vertelt ze.  

Ook al heb ik op een dag maar één glimlach gekregen, voor die ene glimlach daar doe ik het voor

Claudia Leenders

Liefdevolle zorg 
Zorgen voor deze doelgroep betekent ook afscheid nemen. In het afgelopen jaar hebben Claudia en haar collega’s afscheid genomen van 7 bewoners. Hoewel het begeleiden van deze laatste fase een belangrijk onderdeel van het werken met deze doelgroep is, gaat een overlijden niet in de koude kleren zitten. “Het bieden van deze laatste zorg biedt zoveel voldoening. Het was zwaar dat we in een relatief korte periode veel bewoners hebben moeten loslaten. Maar we kunnen die laatste fase  hier begeleiden, hier in hun eigen vertrouwde omgeving. We verzorgen iedere bewoner liefdevol naar het einde toe. Het is mooi dat we dit hier kunnen bieden”, vertelt Claudia. Nijevelt kan deze laatste zorg bieden omdat er verschillende medewerkers, waaronder Claudia, als verpleegkundige zijn opgeleid en dus medisch onderlegd zijn. Voor de medische handelingen hoeven er geen externen meer ingeschakeld worden.  

Elke dag is een feestje 
Elke nieuwe dag heeft zijn eigen zorgen en vraagstukken. “Ben je op de ene werkdag nog lelijk aangekeken door een bewoner, de volgende dag is ze het alweer vergeten en krijg je een dikke knuffel. Het ene moment ben je poep aan het opruimen omdat het eten van de avond ervoor niet goed is gevallen, het andere moment probeer je een bewoner uit een heftig insult te krijgen. Het is nooit saai hier.” Maar hoe dan ook, elke dag is een nieuwe dag en dat moet gevierd worden! “Ook al heb ik op een dag maar één glimlach gekregen, voor die ene glimlach daar doe ik het voor”, besluit Claudia.