Tessa Hendriks

Stagiaire

Leren wat je wil leren én zoveel mogelijk leren, dat staat centraal als je stage loopt bij Driestroom. Tessa Hendriks kan dit beamen, zij loopt stage bij woonvorm Hegdambroek, een woonvorm voor (licht) verstandelijk beperkte volwassenen. 

Tessa is 4de jaars student Social Work aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Ze loopt haar stage bij Hegdambroek vanwege de minor Mensen met een licht verstandelijke beperking. Maar dit is niet haar eerste kennismaking met deze doelgroep. “Hiervoor studeerde ik Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Daar heb ik veel verschillende doelgroepen leren kennen, van kinderen, ouderen tot de jongeren. Toen wist ik het al, de doelgroep van licht verstandelijk beperkte mensen vind ik super interessant. Ze zijn zo eerlijk en waarderen dat je er bent. En wat ik fijn vind is dat je met hen echt een gesprek kan voeren.” In haar 2de studiejaar van Social Work kwam ze in aanraking met Driekracht, ambulante dienstverlening, waar ze uiteindelijk haar stage liep. De keuze was dan ook snel gemaakt toen ze weer een nieuw stagebedrijf zocht.

Driestroom
“Ik zou eerst bij een andere locatie binnen Driestroom starten, dat ging op het laatste moment niet door. Wat baalde ik hiervan. Gelukkig dacht de praktijkopleider van Driestroom met mij mee. Voor ik het wist was er een nieuwe plek voor mij gevonden, hier bij de Hegdambroek. Zo fijn dat ze zich voor mij inspanden.” 

Bij Hegdambroek loopt Tessa vooral tijdens de avonddiensten mee, doordeweeks maar ook in het weekend. Een woonvorm was wel even wennen voor haar. “Ik had nul ervaring met deze intensieve vorm van begeleiding. Bij Driekracht, waar ik nu ook nog 1 dag in de week werk, begeleid je mensen concreet op specifieke momenten op een dag. Bij een woonvorm begeleid je de cliënten de hele dag en met alles wat er op zo’n dag voorbij komt. De verzorgende taken waren voor mij helemaal nieuw. Het leuke is wel dat ik zelf mag aangeven wat ik hiervan wil leren. ”

Driestroom-Werken-bij-6537

Ik mag zelf aangeven wat ik wil leren van de verzorgende taken, zo fijn!

Tessa Hendriks

Stage lopen
Stage lopen bij een woonvorm zoals Hegdambroek betekent cliënten observeren, gesprekken voeren en het meewerken aan de individuele cliëntplannen. Voor Tessa ligt de uitdaging vooral op het voeren van gesprekken. Tessa geeft een voorbeeld: “Een cliënt wil deelnemen aan een activiteit, hij houdt erg van schilderen. Ik probeer hem tijdens een gesprek te motiveren en erbij te houden want hij dwaalt best snel af. En Tegelijkertijd probeer je tijdens zo’n gesprek de balans te vinden tussen motiveren en dwingen, want dat laatste wil je absoluut niet.” Op deze uitdaging ligt ook gelijk de focus voor de rest van stageperiode. “Naast het voeren van een gesprek is je eigen houding ook erg belangrijk. Ik hoop hier nog meer over te leren en feedback te krijgen op hoe mijn houding overkomt.” 

Meer informatie
Enthousiast geworden na het verhaal van Tessa? Wil jij graag een bijdrage leveren aan het alledaags geluk van onze cliënten?  Lees hier meer informatie over stage lopen bij Driestroom.