Eddie Scherphof

Leerling-werknemer
Voetballen  en het begeleiden van cliënten, zie je de overeenkomsten? Leerling-werknemer Eddie Scherphof wel! Continu zoekt hij naar metaforen om zo cliënten maar ook collega’s op een positieve en creatieve manier uit te dagen. 
 
Eddie studeert Social Work aan de Hogeschool van Arnhem Nijmegen (HAN). Eén dag in de week gaat hij naar school, de rest van de week werkt hij bij Driestroom. Elk leerjaar op een andere locatie: hij begon bij dagcentrum Mozaïek, zijn tweede studiejaar werkte hij op woonlocatie Oude Graafseweg en vanaf het nieuwe studiejaar is woonvorm Van Peltlaan zijn werkplek. “Ik leer ontzettend veel van alle locaties. Praktisch natuurlijk, maar ook om een eigen stijl van begeleiden en een eigen mening te kunnen vormen”, vertelt Eddie. 

Voetballen

En die eigen stijl van begeleiden, die vormt zich al goed. Want wat hebben voetballen, afvallen en het begeleiden van cliënten met elkaar gemeen? Eddie legt uit: “Een cliënt wil zelf graag afvallen en heeft zichzelf een doel gesteld. Ik houd er niet van om mensen te wijzen op dingen die niet mogen, om te focussen op het negatieve. Dat past ook niet bij het Alledaags Gelukmodel van Driestroom. Liever focus ik op de positieve dingen in het leven, sta ik in contact met mensen. Deze cliënt houdt van voetballen, daar moest ik iets mee! Ik heb een voetbalveld uitgetekend en ik knipte plaatjes uit van gezonde en ongezonde etenswaren en legde deze op het veld. Hij begon het in te zien, hij had het zelfs over strategisch om de pizza heen manoeuvreren! Zonder dat hij het direct door had, was hij bezig met gezonder eten”. Ook laat Eddie zien hoe hij de wensen van diezelfde cliënt koppelt aan beroemde uitspraken van Johan Cruijff. “Ik kom met de ideeën, maar ik probeer elke cliënt open te benaderen. Dus niet ‘dat vond je vast niet leuk’, maar wel ‘welk gevoel roept het bij je op?’ of ‘wat vond jij ervan?’. Zo benader ik elke cliënt vanuit mijn eigen openheid en nieuwsgierigheid. Vanuit een positieve kijk op het leven.” 

Ik gun de cliënten dat fijne gevoel wat ik ervaar bij Driestroom ook.

Eddie Scherphof

Driestroom
Bij de natuurvoedingswinkel waar Eddie hiervoor werkzaam was, werkten ze veel samen met zorgboerderijen. “Ik vond dat altijd fantastisch. Ik weet nog dat sommige werknemers van de zorgboerderijen met een chagrijnig gezicht bij ons binnenkwamen, maar dat ze met een grote glimlach op hun gezicht weer vertrokken. Dat ik hieraan kon bijdragen, zo leuk!” Het was zijn eerste kennismaking met de gehandicaptenzorg. Sollicitaties volgden. Helaas ontbraken de benodigde papieren. “Maar ze zagen wel wat in mij. Sandra (praktijkopleider bij Driestroom) spoorde mij aan om Social Work te gaan studeren. Ze dacht echt met mij mee. Dat gaf mij vertrouwen! En dat is wat ik ook toepas bij de cliënten waarmee ik werk. Ik ga naast ze staan in plaats van boven ze. Want ik gun hun dat fijne gevoel wat ik ervaar bij Driestroom ook.”
 
Meer informatie 
Klinkt Driestroom als de ideale werk- en/of leerplek voor jou en wil jij graag een bijdrage leveren aan het alledaags geluk van onze cliënten? Lees hier meer informatie over werken bij Driestroom.